Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Τα.."δυσνόητα" του σκανδάλου Siemens.

Του κ.Στέφανου Μάνου ,Ιδρυτικού στελέχους του κόμματος "Δράση".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου στην «Καθημερινή» του Μ. Σαββάτου, το κατηγορητήριο για το σκάνδαλο Siemens έχει τόσα κενά, ώστε να δημιουργούνται αμφιβολίες κατά πόσον θα βοηθήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας.
Μπορεί πράγματι ο ειδικός ανακριτής κ. Ζαγοριανός και πριν από αυτόν ο κ. Αθανασίου, με τα μέσα που διέθεταν, να μην μπορούσαν μόνοι τους να κάνουν περισσότερα. Δυσνόητο είναι γιατί δεν τους δόθηκαν περισσότερα μέσα.
Ακόμη πιο δυσνόητο είναι ότι οι οργανισμοί των οποίων τα συμφέροντα εθίγησαν από τις δωροδοκίες της Siemens δεν έχουν στραφεί διοικητικά και δικαστικά κατά της Siemens. Εξαίρεση αποτελεί ο ΟΤΕ που κινήθηκε ζητώντας δικαστικά να υποχρεωθεί η Siemens να αποκαλύψει ποια στελέχη του ΟΤΕ δωροδόκησε.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κ. Τέλλογλου, ο κ. Ζαγοριανός έχει λάβει από τον περασμένο Νοέμβριο έκθεση που περιλαμβάνει ντοσιέ για προμήθειες ιατρικών μηχανημάτων, διαγωνισμούς του ΟΣΕ για βαγόνια και μηχανές και συστήματα τηλεπικοινωνίας και τέλος για συστήματα Patriot.
Τα
...
ιατρικά μηχανήματα αφορούν το υπουργείο Υγείας και νοσοκομεία. Ο ΟΣΕ αφορά το υπουργείο Μεταφορών και τον ίδιο τον ΟΣΕ. Τα συστήματα Patriot αφορούν το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Η Siemens δηλώνει ότι για να κερδίσει προμήθειες στον χώρο ευθύνης των τριών υπουργείων λάδωσε πλουσιοπάροχα. Ούτε τα υπουργεία ούτε τα νοσοκομεία ούτε ο ΟΣΕ ούτε οι Ενοπλες Δυνάμεις αντιδρούν. Είναι ή δεν είναι δυσνόητο.
Είναι αλήθεια ότι για το ζήτημα αυτό έχω επανειλημμένως γράψει στην «Καθημερινή». Και όχι μόνο εγώ, αλλά και πολλοί άλλοι. Είναι συνεπώς λογικό να πιστεύω ότι και η κυβέρνηση, ακόμα και αν η ίδια δεν το είχε σκεφτεί, δεν μπορεί παρά να ερεθίστηκε από τις γενικευμένες παροτρύνσεις να στραφεί κατά της εταιρείας που διαλαλεί σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου ότι η Ελλάδα είναι διεφθαρμένη και ότι στη διαδρομή του χρόνου έχει λαδώσει ελληνικά κόμματα, Ελληνες υπουργούς και Ελληνες δημόσιους λειτουργούς. Ερεθίστηκε η κυβέρνηση ασφαλώς, αλλά αποφάσισε να μην κάνει τίποτε. Γιατί;
Το αναπάντητο «γιατί» οδηγεί δυστυχώς σε πολύ δυσάρεστες σκέψεις. Η πρώτη και προφανέστερη είναι ότι η κυβέρνηση φοβάται, ότι αν στραφεί κατά της Siemens, αυτή θα αποκαλύψει στοιχεία σε βάρος της ίδιας της κυβέρνησης.
Στα τόσα παράδοξα προστέθηκε και η υπόθεση «Παυλίδη». Στην υπόθεση αυτή κατηγορείται ο κ. Παυλίδης από τον ακτοπλόο κ. Μανούση ότι πληρώθηκε για να εκχωρήσει μια άγονη γραμμή. Η κατηγορία κατά του πρώην υπουργού εξετάζεται από τη Βουλή. Είναι δυσνόητο όμως ότι δεν ελέγχεται εκείνος που ισχυρίζεται ότι δωροδόκησε.
Ο συνδυασμός των δύο υποθέσεων, Siemens και Παυλίδη, οδηγεί στη σκέψη ότι στη σημερινή Ελλάδα μόνον η δωροληψία διώκεται, ενώ η ενεργός δωροδοκία παραβλέπεται.
Κατά τη γνώμη μου και στις δύο περιπτώσεις, ανεξαρτήτως της πορείας των ανακρίσεων, πρέπει να τιμωρηθούν με βαριά πρόστιμα και αποκλεισμό για μια πενταετία από δημόσιες συμβάσεις, τόσο η Siemens όσο και ο κ. Μανούσης. Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές: η δωροδοκία επιφέρει πολλαπλάσιες ζημίες από το τυχόν όφελος που θα προέκυπτε χάρη στη δωροδοκία
.
Greece-Salonika

Δεν υπάρχουν σχόλια: