Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

O καλός στρατιώτης Σβέικ

By politis.gr

Σε όλα τα κόμματα υπάρχει ο καλός στρατιώτης Σβέικ - ο πρόθυμος ήρωας στο ατελές σατιρικό διήγημα του Γιάροσλαβ Χάσεκ . Κάνει τα πάντα για το καλό όλων,έγραφε χθες ο Γ. Λιακόπουλος στον«ΕΤ» .

Στο ΠαΣοΚ, αυτός θα μπορούσε να είναι ο Χάρης Καστανίδης. Στους κομματικούς διαδρόμους -ιδίως σ’ αυτούς που φυσάει «ρεύμα»- του αποδίδουν ότι κινείται δραστήρια για να μην επανεκλέγει ο… Γιώργος Φλωρίδης στο Κιλκίς.
Για… το καλό της παράταξης! Τον φωτογράφισε κι ο Καμπουράκης την Κυριακή.

Κουφό! Τι τον κόφτει τον Καστανίδη ποιος «πασόκος» θα είναι από το Κιλκίς στην επόμενη Βουλή;
Εάν υπήρχε ενδεχόμενο μη επανεκλογής του Βενιζέλου, τότε μπορεί να έβαζε το χέρι του για να το σιγουρέψει. Αλλά τον Φλωρίδη από πού κι ως πού;

Εδώ μπαίνουν στη μέση οι καλοθελητές που διαδίδουν ότι «εκτελεί συμβόλαιο». Τίνος; Κανενός συγκεκριμένα. Απλώς η εκκαθάριση των αντιπαπανδρεiκών του κόμματος μοιάζει ....θεάρεστο έργο.

O καλός στρατιώτης Σβέικ που λέγαμε.
Ο Καστανίδης -ένας από τους εφτά «λοχαγούς», επαρκής κοινοβουλευτικός, καλός ρήτορας και ιδιότυπος χαρακτήρας- ήταν ο πρώτος «σημιτικός» βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Αλλά και ο πρώτος που παραιτήθηκε παταγωδώς από κυβέρνηση Σημίτη.

Το 1988 έκανε μόλις δέκα μέρες υφυπουργός του Γιώργου, στο υπουργείο Παιδείας. Τον ξήλωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου για όσα έλεγε εναντίον του.

Ο ανηλεής ανταγωνισμός του με τον «Μπένι» στη Θεσσαλονίκη τον κάνει «Χμερ» του Παπανδρέου. Από εκεί μέχρι να προγράφει τους μη προεδρικούς του κόμματος υπάρχει απόσταση.

Όσοι ακούνε τα περί καταδίωξης Φλωρίδη απορούν, σαν τη βασίλισσα της Ολλανδίας Τζουλιάνα: «Δεν μπορώ να το καταλάβω, δεν καταλαβαίνω καν αυτούς που το καταλαβαίνουν».


Υπενθυμίζω ότι ο Γιώργος Φλωρίδης τον Απρίλιο του 2006 καθαιρέθηκε από συντονιστής του τομέα των Οικονομικών της «σκιώδους κυβέρνησης» του ΠαΣοΚ, όταν αναφέρθηκε στις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα και τα μοντέλα ανάπτυξης που ακολουθούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και είπε ότι το σουηδικό μοντέλο προβλέπει, μεταξύ άλλων, χωρίς όριο απολύσεις .

Αυτό δεν άρεσε στον κ. Παπανδρέου και αντέδρασε με ιδιαίτερη σκληρότητα ζητώντας την άμεση παραίτηση του.
Για τους γνωρίζοντες αυτή η κίνηση ήταν μια ακόμη προσπάθεια εκκαθάρισης του μη προεδρικού μπλοκ.Πέρα για πέρα άδικη , αφού του Σουηδικού μοντέλου (που ανέφερε ο κ. Φλωρίδης) είχε δηλώσει ....υπέρμαχος... ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου μερικές ημέρες πριν, στο συνέδριο του Economist.

Δεν υπάρχουν σχόλια: