O «άλλοτε» σκληροπυρηνικός στο Κυπριακό και πνευματικό παιδί του Ραούφ Ντενκτάς , θα πλαισιώνει στην πολιτική ηγεσία των κατεχομένων τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην πιο καθοριστική φάση των συνομιλιών.
Από τότε βέβαια που ο Έρογλου επέστρεψε στα τ/κ κομματικά δρώμενα επιδόθηκε σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να καμουφλάρει τις θέσεις του στο Κυπριακό,... «μαλακώνοντας» σκληρές διατυπώσεις και βάζοντας πολύ νερό στο ...«λεκτικό του κρασί»... που για χρόνια χρησιμοποιούσε, εντάσσοντας σε αυτό ακόμα και την απαγορευμένη λέξη (όχι όμως την έννοια) της ομοσπονδίας.
Είναι παραπάνω από έκδηλο ότι η παρουσία του στο τιμόνι της «κυβέρνησης» θα συνοδευτεί από διαφωνίες με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Ο Έρογλου, σε συνέντευξη του έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν τον εμπιστεύεται, λέγοντας ότι θέλει να παρακολουθεί με δικό του άνθρωπο τις συνομιλίες.
Κάτω από το πρίσμα αυτής της εξέλιξης ,εκτιμάται ότι θα υπάρξουν μεγαλύτερες δυσκολίες στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, αφού ο Ντερβίς Ερογλου είναι υπέρ μιας χαλαρής ομοσπονδίας με ένωση δύο χωριστών κρατών .
Μάλιστα είχε δηλώσει ότι, σε περίπτωση νίκης στις εκλογές, θα επιδιώξει την υπογραφή συμφωνίας με την ελληνοκυπριακή πλευρά, στην οποία η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» θα αναγνωρίζεται ως κυρίαρχο και ισότιμο ιδρυτικό κράτος, υπό τις εγγυήσεις της Τουρκίας.
Όποιος παρακολουθεί με σοβαρότητα της εξελίξεις θα διαπιστώσει ότι μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο της Άγκυρας. Τι εννοώ;Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να έχουμε μικρότερες ή μεγαλύτερες καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση.
Απλά , θα ...αγοράσουν χρόνο με όχημα τον Ντερβίς Ερογλου και τις νεφελώδεις έννοιες του για τη λύση.
Όταν θα φτάσουν στο ...«παρα-ένα» ενόψει της αξιολόγησης του Δεκεμβρίου από την Ε.Ε., όπου βασικό κριτήριο είναι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας για αποκατάσταση των σχέσεων και τελωνειακή ένωση με την Κύπρο και καθώς η Τουρκία έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας όσο εκκρεμεί το Κυπριακό, τότε αναμένεται να ...ενταθούν... οι προσπάθειες επίλυσης .
Στο ...«παρα-ένα» λοιπόν και με την δεδομένη υποστήριξη των ΗΠΑ θα επιδιώξουν την προώθηση της ιδέας μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, (σε άσχετο χρόνο έγινε ήδη μια αναφορά από τον κ. Ταλάτ).
Να υπογράψουν, δηλαδή, οι δύο πλευρές ένα κείμενο, με τις γενικές αρχές στις οποίες συμφωνούν και να ορίσουν, στο ίδιο κείμενο, ένα πλαίσιο συνέχισης της διαπραγμάτευσης, ενδεχομένως και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για εξειδίκευση των λεπτομερειών, προκειμένου να επιτευχθεί τελική συμφωνία.
Θα μπορούσε μάλιστα να συνοδευτεί και με μια απόσυρση ενός μικρού αριθμού στρατιωτών από τις κατοχικές δυνάμεις. Κίνηση με κανένα κόστος για την Τουρκία, την οποία όμως θα μπορούσε να «πουλήσει» ως ....σημαντική υποχώρηση.
Με ένα τέτοιο κείμενο λοιπόν, θα μπορούσε να προχωρήσει η Τουρκία σε εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως, η τουρκική πλευρά ουσιαστικά θα έχει απλώς εκπληρώσει μια συμβατική έναντι της Ε.Ε. υποχρέωσή της και, την ίδια στιγμή, οι Ελληνοκύπριοι θα βρίσκονται με ...μια ενδιάμεση συμφωνία.. στα χέρια, η οποία, όπως αποδεικνύει η δική μας εμπειρία από την ενδιάμεση συμφωνία με την ΠΓΔΜ, μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια παράταση συνομιλιών, ...χωρίς επίλυση!
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής θα μεταβεί την Τετάρτη στην Κύπρο , όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, την οποία θα ακολουθήσει διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και διπλωματών.
Αναμένεται ότι ο κ. Κ. Καραμανλής θα στείλει σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι η θέση της Ελλάδας υπέρ της πλήρους ένταξης της γείτονος δεν είναι λευκή επιταγή. Έχει προαπαιτούμενα.
Παράλληλα, θα επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας για λύση στο Κυπριακό, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
«Kathimerini»«politis»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου