Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Κανένα ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές στην Ε.Ε.

  • Ένας στους πέντε θα ψηφίσει στην Αυστρία,
  • ένας στους έξι στην Πολωνία!
Του Σ.Ευσταθιάδη.
Πενήντα ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές σε μερικές χώρες 40 ημέρες επειδή θα κάνουν εκλογές νωρίτερα, στις 4 Ιουνίου- οι Ευρωπαίοι είναι αδιάφοροι για έναν θεσμό που, υποτίθεται, αποτελεί το κορύφωμα της δημοκρατικής βούλησης και διακυβέρνησης. Δημοσκοπήσεις από την αρμόδια υπηρεσία της ΕΕ αποκαλύπτουν ότι οι δύο στους τρεις Ευρωπαίους δεν πρόκειται να ψηφίσουν. Ουδέποτε είχε σημειωθεί τέτοιο ποσοστό αποχής. Σε ορισμένες μάλιστα χώρες το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο.

Στην Πολωνία θα ψηφίσει ο ένας στους έξι και στην Αυστρία ο ένας στους πέντε. Πρόκειται για την πιο θεαματική- και ταυτόχρονα δραματική- διαπίστωση ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ελάχιστα ενδιαφέρει τους Ευρωπαίους. Το έργο του είτε αγνοείται παντελώς είτε δεν θεωρείται άξιο προσοχής και ηθικής έστω υποστήριξης. Το τραγικό είναι ότι ακόμη και αυτό το μικρό ενδιαφέρον το οποίο προσελκύει η Ευρωβουλή και το έργο της συρρικνώνεται συνεχώς. Στις... προηγούμενες ευρωεκλογές, του 2004, είχε προσέλθει στις κάλπες σχεδόν το 46% και το 1999 το ποσοστό των ψηφοφόρων είχε φθάσει το 50%- ο ένας στους δύο Ευρωπαίους έδειχνε τότε ενδιαφέρον και με την ψήφο του υποστήριζε τον πανευρωπαϊκό θεσμό. Αν εξαιρέσουμε το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, όπου το ποσοστό εκείνων που θα ψηφίσουν είναι 70% και 62% αντιστοίχως, σε όλες τις άλλες «παλιές» χώρες της ΕΕ εμφανίζεται σοβαρά αυξημένη η (αναμενόμενη) αποχή σε σχέση με το 2004.
Μια πιο επισταμένη εξέταση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων πρέπει να συγκεντρώσει την προσοχή όλων μας, ιδιαίτερα των οργάνων της ΕΕ. Οι πολίτες των χωρών του άλλοτε ανατολικού συνασπισμού δεν δείχνουν να έχουν ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές, δηλαδή δεν έχουν πεισθεί ότι το Ευρωκοινοβούλιο παίζει έναν ρόλο που επηρεάζει την καθημερινή ζωή τους. Στις τρεις βαλτικές χώρες το ποσοστό της (αναμενόμενης) αποχής κυμαίνεται μεταξύ 74% και 77% και στην Τσεχία, στη Σλοβακία και στην Ουγγαρία υπερβαίνει το 74%. Είναι ενδιαφέρον ότι δύο χώρες οι οποίες εντάχθηκαν στην ΕΕ μαζί με αυτές, η Κύπρος και η Μάλτα, οι οποίες δεν ανήκαν στον ανατολικό συνασπισμό, έχουν ποσοστό αποχής που μόλις υπερβαίνει το 50%. Τι συμβαίνει, λοιπόν; Η πολιτική κουλτούρα που δοκίμασαν επί σχεδόν μισό αιώνα έχει τόσο βαθιές ρίζες ώστε να απαξιώνουν τον κατ΄ εξοχήν δημοκρατικό θεσμό της ΕΕ; Ας σημειωθεί ότι οι Ανατολικοευρωπαίοι έτυχαν και τυγχάνουν προνομιακή μεταχείριση από τους εταίρους τους, έχουν εισπράξει επιδόματα, έκτακτες ενισχύσεις και τακτικά «βοηθήματα» κατά 22% ως 27% περισσότερο κατά κεφαλήν απ΄ ό,τι οι «παλιοί» Ευρωπαίοι.
Αν υπάρχει κάτι το ευχάριστο στην τελευταία (του Φεβρουαρίου) δημοσκόπηση, αυτό είναι ότι η αναμενόμενη αποχή δεν έχει σχέση με τον ευρωσκεπτικισμό. Ακόμη και στη Βρετανία, την κατ΄ εξοχήν χώρα ευρωσκεπτικιστών, όπου η αποχή αναμένεται να φθάσει το 78%, το 44% εκδηλώνεται υπέρ της ΕΕ. Το ίδιο και στην επίσης ευρωσκεπτικιστική Ολλανδία- ποσοστό (προβλεπόμενης) αποχής σχεδόν 53% -, οι επτά σους 10 υποστηρίζουν την ΕΕ, έστω και αν καταψήφισαν τη Συνταγματική Συνθήκη το 2005.
Greece-Salonika

Δεν υπάρχουν σχόλια: