Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Νέα δεδομένα από το εξωτερικό για την SIEMENS

Δεδομένα που προέκυψαν από το «άνοιγμα» λογαριασμών, όπως αναφέρουν πληροφορίες, σε τράπεζες του εξωτερικού θα παραλάβει έως σήμερα ο 4ος ειδικός ανακριτής που εξετάζει την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της γερμανικής Siemens. Στο μεταξύ, τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια δολάρια διοχετεύθηκαν από τη Siemens, μέσω εταιρίας του Μονακό, σε πολιτικές πληρωμές, από τον Ιανουάριο του 2000 έως το Δεκέμβριο του 2004.

Νέα δεδομένα από το άνοιγμα των λογαριασμών

Τα στοιχεία, τα οποία θα διαβιβαστούν στον κ. Νίκο Ζαγοριανό μέσω της Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας της ΕΕ (Eurojust), όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, προέρχονται από τράπεζες της Ελβετίας, του Βελγίου και άλλων χωρών και δεν αφορούν στους επτά πρώτους κατηγορούμενους που έχουν κληθεί να απολογηθούν στις 12 Μαϊου για δωροδοκία και «ξέπλυμα» χρήματος, αλλά στους υπόλοιπους 31 εμπλεκόμενους.

Στο επίκεντρο θα τεθεί η σύμβαση αναφορικά με το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4Ι, για το οποίο την προπερασμένη βδομάδα ο ανακριτής επέκτεινε την ποινική δίωξη, ζητώντας άσκηση συμπληρωματικής κατά παντός υπευθύνου για το κακούργημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι ο συντονιστής του σκανδάλου, Γερμανός Ράινχαρτ Σίκατσεκ, ανέφερε στην τελευταία κατάθεσή του στον ανακριτή Ζαγοριανό ότι πληρωμές για το C4I, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, «πήγαν πιθανόν το 2004 στην εταιρεία Fairways». «Ο Χριστοφοράκος μου είπε ότι χρειάζεται περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ για το έργο, επειδή έπρεπε να πληρώσει διάφορα υπουργεία», είχε αναφέρει ανάμεσα σε άλλα.

5,5 εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικές πληρωμές

Τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια δολάρια διοχετεύθηκαν από τη Siemens, μέσω εταιρίας του Μονακό, σε πολιτικές πληρωμές, από τον Ιανουάριο του 2000 έως το Δεκέμβριο του 2004, αποκαλύπτει η τηλεόραση του Σκάι.

Αυτό προκύπτει, από έγγραφα της αμερικανικής δικηγορικής εταιρίας Debevoise, που περιλαμβάνονται στην δικογραφία που έχει διαβιβάσει στους κατηγορούμενος ο τέταρτος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός.

Η Debevoise, παρέδωσε επίσης στον κ. Ζαγοριανό παραστατικά που αφορούν ταξίδι, τον Οκτώβρη 1999, του τότε υπουργού μεταφορών Τάσου Μαντέλη, στην έκθεση τηλεπικοινωνιών της Γενεύης, τα οποία καταδεικνύουν ότι ο κ. Μαντέλης φιλοξενήθηκε από τη Siemens μαζί με πολλούς ανώτερους υπάλληλους του ΟΤΕ.

Πηγές: Έθνος, Ελευθεροτυπία, Σκάι, TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια: