Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Κοινή γραμμή από Καραμανλή και Χριστόφια


Μήνυμα προς Αγκυρα ότι αξιολογείται εν όψει των αποφάσεων της Ε.Ε.

Της απεσταλμένης μας στη Λευκωσια Ελλης Tριανταφυλλου

Πολυεπίπεδη συντονισμένη δράση αναλαμβάνουν Αθήνα και Λευκωσία εν όψει του κρίσιμου οκταμήνου που ξεκινά για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και κυρίως για το Κυπριακό, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση προτάσσει στη διπλωματική της ατζέντα, εκτιμώντας προφανώς ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκότερη από το παρελθόν -αλλά όχι χωρίς παγίδες- λόγω και του αμερικανικού ενδιαφέροντος για επίλυση.



Κλειστά χαρτιά


Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφιας έστειλαν χθες μήνυμα προς την Αγκυρα ότι η συμπεριφορά της καταγράφεται εν όψει της διαδικασίας αξιολόγησης της Τουρκίας από την Ε.Ε. τον Δεκέμβριο. Απέφυγαν, ωστόσο, συστηματικά να αποσαφηνίσουν την τακτική που θα ακολουθήσουν εφεξής, και ιδιαίτερα ενώπιον του ορατού, πλέον ενδεχομένου, να μη συμμορφωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου η Αγκυρα στα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα.


Σε αντίθεση με την κυπριακή πλευρά, η οποία παρασκηνιακώς αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα δεχθεί σε καμία περίπτωση αναβολή της διαδικασίας αξιολόγησης της Αγκυρας, η Αθήνα κρατάει κλειστά τα χαρτιά της. Τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των κ. Καραμανλή - Χριστόφια όσο και στη διευρυμένη που ακολούθησε στο προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Ντ. Μπακογιάννη και Γ. Ιακώβου, και διπλωματών συζητήθηκε διεξοδικά και σε βάθος η από κοινού δράση που θα ληφθεί από τις δύο χώρες το επόμενο διάστημα, ενώ αναλύθηκαν τρία δεδομένα. Η αλλαγή σκυτάλης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Τσεχία στη Σουηδία, η διαδικασία αξιολόγησης της Τουρκίας τον Δεκέμβριο και η πορεία των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων.


Αθήνα και Λευκωσία συμφώνησαν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων δεν έχουν σημειώσει την πρόοδο που προσδοκούσε η ελληνική πλευρά, ενώ κοινή εκτίμηση αποτελεί ότι η νίκη του σκληροπυρηνικού Ερογλου στα Κατεχόμενα θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια προσέγγισης των δύο πλευρών.


Οι κ. Καραμανλής και Χριστόφιας υπεραμύνθηκαν της στρατηγικής επιλογής των δύο χωρών να στηρίξουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, υπό την απαράβατη προϋπόθεση της εκπλήρωσης εκ μέρους της των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει τόσο έναντι της Ε.Ε. όσο και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απέφυγαν, ωστόσο, να αποσαφηνίσουν τι θα πράξουν στην περίπτωση που μέχρι τον Δεκέμβριο η Αγκυρα δεν έχει μεταβάλει στάση.


Σε ό,τι αφορά τις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Ελληνας πρωθυπουργός τάχθηκε κατά των παρεμβάσεων τρίτων και κατά των τεχνητών, όπως είπε, χρονοδιαγραμμάτων. Κορυφαίες διπλωματικές πηγές, ωστόσο, σημείωναν αργότερα ότι εκ των πραγμάτων τίθεται ένα άτυπο χρονοδιάγραμμα λόγω της διαδικασίας αξιολόγησης της Τουρκίας τον Δεκέμβριο αλλά και των προεδρικών εκλογών στο ψευδοκράτος τον Απρίλιο. Ο Κ. Καραμανλής, πάντως, ξεκαθάρισε τη θέση της Αθήνας κατά της συνέχισης του καθεστώτος των εγγυήσεων (Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία είναι εγγυήτριες δυνάμεις), τονίζοντας ότι εφόσον η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε. το ευρωπαϊκό πλαίσιο αρκεί.


Ιδιαίτερο κεφάλαιο στις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών αποτέλεσε το ενεργειακό. Οπως είναι γνωστό, η Κύπρος εξακολουθεί να αρνείται σθεναρά το άνοιγμα του συγκεκριμένου κεφαλαίου, λόγω της προσπάθειας της Τουρκίας να παρεμποδίσει τις έρευνες της Λευκωσίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη για ενεργειακά κοιτάσματα.



Χίλαρι: «Δεν θα επιβάλουμε λύση»


Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να επιβάλουν λύση στην Κύπρο όπως συνέβη στην περίπτωση του Σχεδίου Ανάν, δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον, καταθέτοντας χθες ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσων της Βουλής.


Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι το Σχέδιο Ανάν απερρίφθη διότι δεν ήταν αποδεκτό από τους Ελληνοκυπρίους και υπογράμμισε ότι η νέα προσπάθεια στοχεύει σε μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν αβίαστα και τα δύο μέρη.


«Δεν έχουμε πρόθεση να επιβάλουμε τίποτα. Επιδιώκουμε να υποστηρίξουμε, όσο μπορούμε, τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών γι’ αυτό που θεωρούμε ως το καλύτερο αποτέλεσμα: μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που θα αντιπροσωπεύει κατά δίκαιο τρόπο τα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων», υπογράμμισε.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: