Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Δεν δανείζουν τα επαγγέλματα "υψηλού κινδύνου"




Της Έφης Καραγεώργου
«Κομμένοι» είναι σήμερα από τον τραπεζικό δανεισμό όλοι εκείνοι που ασκούν επαγγέλματα «υψηλού κινδύνου» τα οποία έχουν «χτυπηθεί» από την κρίση, καθώς κινδυνεύουν να βρεθούν άνεργοι.
Στα επαγγέλματα υψηλού κινδύνου ανήκουν για παράδειγμα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, όπως και το προσωπικό των τουριστικών επιχειρήσεων, οι εποχικά εργαζόμενοι, οι απασχολούμενοι στην οικοδομή, αλλά και όσοι εργάζονται σε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.
Ακόμα στη «μαύρη λίστα» των τραπεζών, μπαίνουν σήμερα και επαγγέλματα που κινούνται γύρω από το real estate, όπως είναι οι μεσίτες, και οι εταιρίες διαμεσολάβησης.
Ένας άλλος κλάδος που ανήκει στην κατηγορία υψηλού κινδύνου είναι και οι ασφαλιστές.



Από τον κατάλογο δεν εξαιρούνται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όμως εδώ υπάρχουν διαβαθμίσεις, ανάλογα με το είδος του επαγγέλματος.
Όσοι απασχολούνται στους παραπάνω τομείς βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών.
«Ανάλογα με το είδος του επαγγέλματος, και το βαθμό επικινδυνότητας, εγκρίνουμε ή απορρίπτουμε το δάνεια» αναφέρει στο Capital.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και σημειώνει ακόμα ότι: «Ακόμα και σε επαγγελματίες όπως είναι οι γιατροί και οι δικηγόροι, χορηγούμε σήμερα μικρότερου ύψους δάνεια, τα οποία είναι ανάλογα με τα εισοδήματα που δηλώνουν στις φορολογικές τους δηλώσεις».
Οι τράπεζες εξετάζουν ενδελεχώς τα οικονομικά του υποψήφιου δανειολήπτη πριν προχωρήσουν στη έγκριση του δανείου, προκειμένου να περιορίσουν τον πιστωτικό κίνδυνο. Και φυσικά δεν δανειοδοτούν εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Μάλιστα ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μεγάλη τράπεζα δεν δέχεται τις επιταγές τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς υπάρχει κίνδυνος να είναι ακάλυπτες.
Βασικό ρόλο στη δανειοδότηση κάποιου «παίζει» το πόσα χρόνια απασχολείται στην επιχείρηση που εργάζεται, αλλά και το όνομα της εταιρείας. Οι τράπεζες χρηματοδοτούν ευκολότερα τον εργαζόμενο μεγάλης ιδιωτικής εταιρείας ακόμη και αν ο μισθός του είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο ενός υπαλλήλου μικρής εταιρείας.
Επίσης «κλείνει» και πάλι η στρόφιγγα του δανεισμού -για στεγαστικά δάνεια- προς τους οικονομικούς μετανάστες και αυτό επειδή αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που μένουν άνεργοι.
Φυσικά αποκλεισμένοι από τη χρηματοδότηση είναι και όλοι εκείνοι που δαπανούν το 40% των μηνιαίων εισοδημάτων τους σε δόσεις δανείων και πιστωτικών καρτών.
Αντίθετα, δανειολήπτες «ασφαλείας» θεωρούνται για τις τράπεζες οι εκπαιδευτικοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι στρατιωτικοί και ακολουθούν γιατροί και δικηγόρο.

Capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: