Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Στερεύουν σταδιακά οι μεγαλύτεροι ποταμοί της γης‏

Η ροή και η στάθμη του νερού σχεδόν στο ένα τρίτο των μεγαλύτερων ποταμών του κόσμου έχει μειωθεί τον τελευταίο μισό αιώνα, σύμφωνα με ανάλυση ομάδας επιστημόνων του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών των ΗΠΑ που μελέτησε 925 μεγάλους ποταμούς από το 1948 και μετά.

Από τον Κίτρινο ποταμό στην Κίνα μέχρι το Γάγγη στην Ινδία και από τον Νίγηρα στη Δυτική Αφρική μέχρι τον Αμαζόνιο στη Νότια Αμερική και τον ποταμό Κολοράντο στις ΗΠΑ, παρατηρείται μια διαχρονική μείωση του νερού που περιέχουν.

Μόνες εξαιρέσεις αποτελούν τα ποτάμια στην περιοχή της Αρκτικής, όπου η ροή του νερού έχει αυξηθεί ενώ έχει επιταχυνθεί το λιώσιμο των πάγων. Το ίδιο συμβαίνει και στονποταμό Βραχμαπούτρα στη Νότια Ασία και ο Γιανγκτσέ στην Κίνα, καθώς και εκεί λιώνουν ταχύτερα οι παγετώνες των Ιμαλαΐων.

Συνεπώς, κατά τους ερευνητές, η αύξηση του όγκου του νερού σε λίγα ποτάμια μάλλον πρόσθετη ανησυχία θα πρέπει να προκαλεί. Στο μέτρο που οι παγετώνες αυτοί σταδιακά εξαφανίζονται, η ροή και σε αυτά τα ποτάμια θα μειωθεί αισθητά στο μέλλον.

Ένα σημαντικό μέρος της μείωσης του νερού αποδίδεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η κατασκευή φραγμάτων και η εκτροπή των ποταμών για άρδευση των γεωργικών καλλιεργειών. Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, συμβάλλει ιδιαίτερα αρνητικά η κλιματική αλλαγή, καθώς οι αυξανόμενες θερμοκρασίες μεταβάλλουν τα πρότυπα της βροχής ανά τον κόσμο.

Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η μείωση των πηγών νερού θα συνεχιστεί και στο μέλλον, με σοβαρές επιπτώσεις για τον ολοένα διογκούμενο πληθυσμό του πλανήτη.

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: