Τετάρτη, 22 Απριλίου 2009

Η Γαλλία υποβαθμίζει τη σημασία της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας στην Πράγα


Η Γαλλία, η οποία αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, υποβάθμισε τη σημασία της συνόδου ΕΕ - Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Πράγα, η οποία σηματοδοτήθηκε από διατυπώσεις υπέρ μιας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Η σύνοδος της Πράγας "εντάσσεται στο πλαίσιο του τακτικού πολιτικού διαλόγου που έχει η ΕΕ με την Τουρκία", όμως αυτού του τύπου οι σύνοδοι "δεν έχουν την εντολή να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά" με τις διαπραγματεύσεις για μια ενδεχόμενη ένταξη της χώρας αυτής στην ΕΕ, αναφέρει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

"Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται ομόφωνα από τα κράτη μέλη, στους κόλπους της διακυβερνητικής διάσκεψης με την Τουρκία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Φρεντρίκ Ντεσανιό.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ώρα που ο τούρκος επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγκίς βρίσκεται στο Παρίσι για συνομιλίες κυρίως με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

Ο Ντεσανιό επανέλαβε επίσης την αντίθεση του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

"Στο πλαίσιο της τρέχουσας διαπραγματευτικής διαδικασίας, η Γαλλία θα συνεχίσει να επαγρυπνεί για τον πλήρη σεβασμό από την Τουρκία των όρων που ζητούνται για το άνοιγμα κάθε νέου κεφαλαίου που είναι συμβατό με την προσέγγισή μας", σημείωσε επίσης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας στην Πράγα, η τσεχική προεδρία της ΕΕ ζήτησε οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ να συνεχιστούν ενεργά.
ΣΚΑΙ -
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/04/blog-post_1823.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: