Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Στους Ρωμιούς που αντιστέκονται...



«Μη μας ξεχνάτε.
Αποστολή ευαισθησίας στους φανούς του Ελληνισμού Αποστολή ευαισθησίας στους φανούς του Ελληνισμού Να έρθετε και πάλι»... Τα ζαρωμένα μάγουλα αυλάκωσε το δάκρυ της ευγνωμοσύνης. Ετσι εκφράστηκαν οι 260 υπέργηροι κάτοικοι της Ιμβρου και της Τενέδου -σήμερα ανήκουν στην Τουρκία- προς τα μέλη της Εταιρείας Μελέτης και Καταγραφής Απόδημου Ελληνισμού (ΕΜΚΑΕ) κατά την ανθρωπιστική επίσκεψή τους εκεί.
Προσδοκία του ανθρώπου, τα «καλά στερνά». Εδώ, στα...
χωριά Γλυκύ, Αγρίδια, Ευλάμπιο, Αγιοι Θεόδωροι, Σχοινούδι, Παναγιά, ο χρόνος μοιάζει να 'χει σταματήσει σε πολύ περασμένες δεκαετίες. Για τους υπέργηρους ίσως να προσδιορίζεται στην εποχή της εφαρμογής της Συνθήκης της Λωζάννης, ενώ για τους νεότερους τη χρονιά των Σεπτεμβριανών (1955).

Ρημαγμένη η εύφορη γη των δύο νησιών
Η ΕΜΚΑΕ, με συντονιστές τον πρόεδρό της δρα Κωνσταντίνο Σ. Πασχαλίδη και τον εκδότη της εφημερίδας «Ακρίτας» της Ξάνθης Ευάγγελο Ι. Βασιλειάδη, εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν πριν από 18 μήνες το πρόγραμμα της Παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στην προσπάθεια αυτή ενώθηκαν εθελοντές και αρωγοί από την Ελλάδα και την ομογένεια. Κάποτε εκεί «υπήρξε και ένας γέροντας Ελληνας γιατρός από την Πόλη που μετοίκησε στην Ιμβρο, με σκοπό να τους περιθάλψει. Ομως, προ πολλών χρόνων απεβίωσε. Και μετά... εγκατάλειψη!».
Ο κυρ Σωτήρης στην Παναγιά της Ιμβρου ευχαρίστησε για το κατ' οίκον καρδιογράφημα που του έγινε. Ο κυρ Τάκης από το Γλυκί, κωφάλαλος, εξέφρασε με τον δικό του τρόπο το «ευχαριστώ» στην αποστολή.
Μόνος, αβοήθητος, ο 55χρονος ομογενής με έγκαυμα 2ου βαθμού βίωνε το μαρτύριό του. Στο αντίκρισμά του η ελληνική αποστολή «έστησε» κατ' οίκον χειρουργείο προσφέροντας την απαιτούμενη περίθαλψη για την ασφαλή διακομιδή του σε νοσοκομείο της Ελλάδας.
Το πρόγραμμα Παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον Απόδημο Ελληνισμό θα συνεχιστεί και το 2010.Γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι και νομικοί, που επιθυμούν να συμμετέχουν στις δράσεις της ΕΜΚΑΕ, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στην ιστοσελίδα www.emkae.gr.
Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ kiousis@enet.gr
GreekAlert

Δεν υπάρχουν σχόλια: