Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Συμφώνησαν σε αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών


Ολοκληρώθηκε στις 15.30 (2 ώρες) η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. ο πρωθυπουργός ανέλυσε τα μέτρα που προτείνει για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο βίο . 
Τις δικές τους προτάσεις κατέθεσαν ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης και ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Παπανδρέου: Κεντρικό ζήτημα για μας...
η αντιμετώπιση της διαφθοράς διότι θέλουμε να δώσουμε περισσότερη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη χτυπώντας την αδιαφάνεια την ανομία και την ανισότητα και τη λογική της επικράτησης του νόμου των ισχυρών. Πολλές από τις προτάσεις μας έγιναν ευμενώς αποδεκτές από τους πολιτικούς αρχηγούς και πολλές από τις προτάσεις που κατέθεσαν θα τις εξετάσουμε θετικά.
Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών αλλά και μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στη διαφάνεια του πολιτικού συστήματος ήταν τα πρώτα σημεία που ο Αντώνης Σαμαράς διαπίστωσε συμφωνία στη συνάντηση.
Όλοι δεχτήκαμε ,είπε ο κ. Σαμαράς, ότι παραγραφές των αδικημάτων υπουργών πρέπει να εξισωθούν με εκείνες των πολιτών και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που έγινε σήμερα.
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως για να είναι ένας πολιτικός αυστηρός στους νόμους που φτιάχνει πρέπει να είναι πρώτα πρώτα αυστηρός προς τον εαυτό του, επισημαίνοντας πως πρώτα η ίδιοι οι πολιτικοί πρέπει να είναι διαφανείς.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά, κάτι που έγινε δεκτό από τους υπόλοιπους αρχηγούς.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ουσιαστική τη συζήτηση κατά την οποία όπως είπε έγινε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, τόνισε ότι το πρόβλημα στη χώρα μας δεν έχει να κάνει μόνο με τους νόμους αλλά μα την εφαρμογή τους. Αναρωτήθηκε κατά πόσο τα κόμματα εξουσίας είναι σε θέση να πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις, θυμίζοντας πως ήδη χάθηκαν δύο ευκαιρίες στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.
Ήταν σαν προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, όλοι όμως ήταν πιο σαφείς και υπεύθυνοι. Υπήρχαν πράγματα που βρήκαμε κοινό τόπο και δέχτηκαν την πρότασή μου να γίνεται πιο συχνά μια τέτοια συζήτηση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης
H Παπαρήγα θα κάνει δηλώσεις σε λίγο.
Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρουν ότι η συνάντηση εγινε σε καλό κλίμα αλλά οι αρχηγοί εκριναν ότι δεν χρειάζεται εκδοση κοινού ανακοινωθέντος.
  GREECE PRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια: