Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Θα απογοητευθούμε από τον Έλληνα πρωθυπουργό; - Fιnancial Times

H Ελλάδα θα πρέπει να λάβει σκληρά μέτρα μέσα στις επόμενες ημέρες αν θέλει να μην χρεωκοπήσει, δήλωσαν κορυφαίοι οικονομολόγοι την Κυριακή. Όπως διαβάζουμε χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα των Financial Times, ο Γιώργος Παπανδρέου θα ανακοινώσει διαρθρωτικές αλλαγές τη Δευτέρα προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κατά 3 μονάδες μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Από το 12.7% που είναι σήμερα να πέσει στο 9% που είναι και το όριο βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας.

Την Κυριακή όμως οι αναλυτές εμφανιζόντουσαν αρκετά επιφυλακτικοί σχετικά με τις δηλώσεις του κυρίου Παπανδρέου.
Εκτιμούν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα.. αντέστρεφε τις πολιτικές του εξαγγελίες οπότε και να ανακοινώσει πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και αύξηση της έμμεσης φορολογίας.

Τα μέτρα αυτά θεωρούντα απαραίτητα προκειμένου να πέσει η τιμή των spreads και να επαναποκτήσει η οικονομία της χώρας την χαμένη της αξιοπιστίας. «Η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης» δήλωσε ο Νίκος Καραμούζης, αντιπρόεδρος της EFG Eurobank. Πρέπει δηλαδή να εφαρμόσει επώδυνα και τολμηρά μέτρα. Αυτό περιμένουν οι διεθνείς αγορές και οι Ευρωπαίοι έταιροι.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ιρλανδία ανακοίνωσε πρωτοφανείς περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και των επιδομάτων ανεργείας. Η Ισπανία επίσης υποσχέθηκε περικοπές στον προϋπολογισμό του 2010 της τάξεως του 4%.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πρώην κυβερνητικό σύμβουλο σε θέματα οικονομικών κο Στουρνάρα, “οι επιλογές που έχουμε όλο και λιγοστεύουν”. “Οι άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Αν δεν κινηθούμε γρήγορα, θα μας προλάβουν οι αγορές και θα μας επιβάλουν χειρότερα”.

Όπως συνεχίζει το δημοσίευμα, η χώρα πρέπει άμεσα να επαναποκτήσει την αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο Fitch στο «ΒΒΒ+» και προειδοποιήσεις από τον οίκο Standard & Poor’s για πιθανή υποβάθμιση. Μέσα στην εβδομάδα θα επισκεφτούν την πόλη και στελέχη του οίκου Moody’s και ενδέχεται η χώρα να υποστεί και άλλη υποβάθμιση.
Τη στιγμή μάλιστα που θα πρέπει να δανειστεί 50 δισεκατομμύρια ευρώ ακόμα μέχρι το τέλος του έτους.

Το δημόσιο χρέος υπολογίζεται ότι μέσα στην επόμενη χρονιά θα αυξηθεί από 113% σε 124% του ΑΕΠ. Πρόκειται για το ανώτερο της Ευρώπης.
Ο Χοακίν Αλμούνια, επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, δήλωσε χτες την ισπανική Ελ Παίς ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βασίζεται στην Ευρωζώνη να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

“Αν η Ελλάδα δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ξεπεράσει τα προβλήματά της, δεν θα τα λάβει η Ευρωζώνη για χάρη της”.

Ο κύριος Παπανδρέου στην Σύσκεψη των ηγετών της Ευρώπης την Παρασκευή δήλωσε ότι είναι “αποφασισμένος ο ίδιος προσωπικά να εξασφαλήσει την βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας". Σύμπλήρωσε όμως ότι περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων “δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα” [που θα ανακοίνωνε].

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις από την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του να μην αθετήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις για αύξηση μισθών και περισσότερες κοινωνικές παροχές το 2010.  Οι σοσιαλιστές τονίζει το δημοσίευμα φοβούνται ότι τυχόν αντιλαϊκά μέτρα θα πυροδοτήσουν διαδηλώσεις παρόμοιες με αυτές του περσινού Δεκέμβρη. Διαδηλώσεις που εν μέρει είχαν οικονομικά αίτια.

Τη Δευτέρα ο κύριος Παπανδρέου θα ανακοινώσει τα μέτρα που θα συμπεριλαμβάνονται στο τριέτες πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης της Ελλάδας. Το ίδιο πρόγραμμα θα το ανακοινώσει τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες.

Οι δέσμη μέτρων θα συμπεριλαμβάνει και μέτρα ενάντια στη διαφθορά και την φοροδιαφυγή, εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος και σημαντικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Οι αλλαγές όμως θέλουν κάποιο χρόνο για να υλοποιηθούν ενώ οι αγορές από την άλλη, θέλουν να δουν άμεσα αποτελέσματα.

“Άμεσα μέτρα είναι απαραίτητα προκειμένου να συμμαζευτούν τα δημοσιονομικά του κράτους και να μπουν σε μια σειρά” δήλωσε ο Έρικ Νίλσον, οικονομολόγος με θέματα Ευρωπαϊκά της Goldman Sachs. «Ανησυχώ ότι θα απογοητευτούμε από τις δηλώσεις Παπανδρέου την επόμενη εβδομάδα».

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα:
http://www.ft.com/cms/s/0/671037f8-e817-11de-8a02-00144feab49a.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: