Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Ελλάδα : " Ο Βορράς του Νότου "...υφίσταται;

"..η Ελλάδα εγκατέλειψε σιγά – σιγά τον ρόλο της σαν κέντρο της ανατολικής Μεσογείου και εκείνον του διαμεσολαβητή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και Αφρικής. Παλιά η Ελλάδα είχε ως ‘Βορράς του Νότου’ μια αποστολή που της παρείχε αυτοπεποίθηση.
Κατόπιν ως ‘Νότος του Βορρά’ κατήντησε να παίζει δευτερεύοντα ρόλο, αλλά το χάπι αυτό το γλύκαναν τα κοινοτικά κονδύλια και η παρουσία της στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή..."

.
Πρόκειται ίσως για το ορθότερο δημοσίευμα που... διαβάσαμε στον Ευρωπαϊκό Τύπο για την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες (τουλάχιστον).
Χωρίς τις υπερβολές και τις ανακρίβειες που αναμεταδίδουν τα περισσότερα παραδοσιακά ΜΜΕ της Γηραιάς Ηπείρου τα οποία δείχνουν να βρίσκονται σε παραλλήρημα εναντίον της χώρας το τελευταίο διάστημα.
Δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Die Welt.
Διαβάστε εκτενή αποσπάσματα παρακάτω:
«Η ελληνική κρίση δείχνει τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής μεσογειακής πολιτικής – νέες προοπτικές για το Νότο», υπό αυτό τον τίτλο αναλύει την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα η γερμανική εφημερίδα και συνεχίζει:
«Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές δεν είναι κοντόφθαλμες.
Όταν υποβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας, αποφασίζουν ταυτόχρονα και για τις προοπτικές ανάπτυξής της.
Τώρα βρέθηκε στο στόχαστρο η Ελλάδα.
Έτσι μέσα σε λίγους μήνες αυξήθηκε δραστικά το καπέλο επικινδυνότητας των ελληνικών κρατικών ομολόγων και πολλοί κάνουν λόγο για χρεοκοπία, επειδή το δημόσιο έλλειμμα φθάνει το 13% του ΑΕΠ ….»..
Και η εφημερίδα, αφού επισημαίνει το πρόβλημα της διαφθοράς και του πελατειακού συστήματος, εκτιμά:
«Ο δρόμος ανάπτυξης που ακολουθεί η Ελλάδα δεν προσφέρει αρκετές δυνατότητες για εξυγίανση της χώρας, διότι χαρακτηρίζεται από στενότητα, αν και πρόκειται για ένα κακώς εννοούμενο ευρωπαϊκό δρόμο.
Η Ελλάδα προσανατολίστηκε τις τελευταίες δεκαετίες αποκλειστικά και μόνον προς την Ευρώπη. Στο Βορρά αναζητούσε τους εταίρους της, τις αγορές της για την αγροτική, την περιβαλλοντική και την εκπαιδευτική της πολιτική.»
Ενώ παρακάτω αναφέρει:
«Η χώρα μετατράπηκε σε αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού πυρήνα και συντόνιζε τα πάντα στραμμένη μόνον προς το Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες.
Έτσι η Ελλάδα εγκατέλειψε σιγά – σιγά τον ρόλο της σαν κέντρο της ανατολικής Μεσογείου και εκείνον του διαμεσολαβητή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και Αφρικής. Παλιά η Ελλάδα είχε ως ‘Βορράς του Νότου’ μια αποστολή που της παρείχε αυτοπεποίθηση. Κατόπιν ως ‘Νότος του Βορρά’ κατήντησε να παίζει δευτερεύοντα ρόλο, αλλά το χάπι αυτό το γλύκαναν τα κοινοτικά κονδύλια και η παρουσία της στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.»
Kαι συνεχίζει:
«Μέσω της παρούσας κρίσης όμως έγινε προφανές ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει υπ’ αυτές τις συνθήκες….η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ μικρή, διότι εκεί συγκεντρώνονται πολλοί και δεν αρκεί πια ούτε για την αγροτική οικονομία ούτε για την περαιτέρω βιομηχανική της ανάπτυξη.
Επιπλέον η Ελλάδα δεν μπορεί να αξιοποιήσει σε αυτό τον χώρο το ιδιαίτερο πολιτιστικό της αποθεματικό, ούτε να εκμεταλλευθεί τις διασυνδέσεις της με την ανατολική Μεσόγειο….»

Για να καταλήξει:

«Η κρίση πρέπει να γίνει το εφαλτήριο για την Ευρώπη για μια αυτοκριτική εξέταση. Χωρίς αυτό να σημαίνει το τέλος της ευρωπαϊκής ιδέας. Απλώς το ευρωπαϊκό μας σπίτι δεν μπορεί πια να είναι ένα σύστημα αυτάρκειας. Πρέπει να υπάρξουν και νέες πτέρυγες και νέες διασυνδέσεις προς τα έξω. Ίσως η Μεσογειακή Ένωση να είναι ένα άνοιγμα. Καιρός να αποδείξει την αξία της.»

greece-salonika

Δεν υπάρχουν σχόλια: