ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας και η αλλαγή του φορολογικού νομοσχεδίου θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην καταπολέμηση του οικονομικού προβλήματος.
[...]Οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση για την επίλυση του οικονομικού προβλήματος είναι επίσης η ενίσχυση και τόνωση της πραγματικής οικονομίας, το νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα και η στροφή στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, στην πράσινη οικονομία.
Καθημερινη
Η Ελλαδα βρισκεται σε μια κρισιμη στιγμη.
Η υποβαθμιση της πιστοληπτικης μας ικανοτητας απο την Fitch στα χειροτερα επιπεδα της τελευταιας δεκαετιας (ΒΒΒ+) και η πιθανη υποβαθμιση και απο τους αλλους δυο αξιολογητικους οργανισμους στελνουν ενα εξαιρετικα κακο μηνυμα στις αγορες και δυσχεραινουν τον δανεισμο της χωρας, σε μια στιγμη που η χωρα χρειαζεται να αντλησει πολυ μεγαλα ποσα απο τους διεθνεις επενδυτες.Πληθος κειμενων στον διεθνη τυπο μιλανε ακομα και για ελληνικη τραγωδια (Τελεγκραφ, Γκαρντιαν, ΦΤ, WSJ, Σπηγκελ) εντεινοντας το προβλημα. Η εικονα της χωρας πεφτει σε επιπεδα που ειχαμε πολυ καιρο να δουμε.
Μπροστα στην ερχομενη καταιγιδα ειναι ξεκαθαρο οτι η Ελλαδα πρεπει να...
πολεμησει για την ανακτηση της αξιοπιστιας της.
Σημερα τιμωρουμαστε οχι μονο για την σημερινες μας αδυναμιες αλλα κυριως για την ανευθυνοτητα που δειξαμε στο παρελθον και φαινεται να δειχνουμε σε σχεση με τις μελλοντικες υποχρεωσεις μας. Οι αγορες βλεπουν την πιθανοτητα χρεοκοπιας μας να ειναι υψηλοτερη απο οτι αυτη χωρών οπως η Κολομβια ή ο Παναμας! Χωρες σαν την Ιαπωνια, με διπλασιο χρεος ως ποσοστο του ΑΕΠ και αναιμικη αναπτυξη επι δεκαετιες εχουν πολυ ευκολοτερο δανεισμο και υψηλοτερη αξιολογηση.
Η επισης μεσογειακη Ισπανια με την πολυ χειροτερη οικονομικη κριση που την εχει πληξει, απολαμβανει μια σχεδον κορυφαια πιστωτικη αξιολογηση (ΑΑ+ με αριστο το ΑΑΑ) και δανειζεται πολυ φτηνοτερα απο την Ελλαδα.
Η Ελλαδα δειχνει την εικονα μια χωρας με πολυ σπαταλα συνηθεια, μεγαλη μυωπια και ασυνηθιστα ελλιπη προνοητικοτητα.
Εν μεσω τρομερης δημοσιονομικης στενοτητας, στις εκλογες κερδιζει ενα κομμα που υποσχεται αυξηση δαπανων.
Η νεοεκλεγεισα κυβερνηση, οταν τελικα αρχιζει να αντιλαμβανεται το μεγεθος του προβληματος, αντι να περικοψει πραγματικα τις δαπανες, αρχιζει τα λογιστικα τρυκ, ξοδευοντας κεφαλαια οσο πιο γρηγορα μπορει για να γραφτουν στο ελλειμμα του 2009 και να παρουσιαστουν σαν λαθη της προηγουμενης κυβερνησης.
Πολλα εισπρακτικα μετρα αναβαλλονται για το 2010 για τον ιδιο λογο.
Και για να καθησυχαστουν οι αγορες ο προϋπολογισμος του 2010 υποσχεται μειωση του ελλειμματος στο… 9% του ΑΕΠ, τριπλασιο απο το οριο του Συμφωνου Σταθεροτητας (3%) και σημαντικο υψηλοτερο απο την χειροτερη μας επιδοση απο το 1995 εως το 2008!
Λες και αυτο το νουμερο δεν ειναι ηδη απαραδεκτο, ο πρωθυπουργος κανει ο,τι μπορει για να μας πεισει οτι δεν θα το πιασουμε καν, μιλωντας ατοπα και θολα για πρασινη αναπτυξη και αλλαγη του μοντελου της χωρας. Ισχυριζεται οτι θα καταφερει δια μαγειας να λυσει το προβλημα της φοροδιαφυγης για να φερει επιπλεον εσοδα και οτι η δυσαρεστη αλλα αναγκαια μειωση δαπανων στην οποια κατεφυγε η Ιρλανδια δεν ειναι καλη λυση για την σπάταλη, κακομαθημενη Ελλαδα, λες και για εμας δεν ισχυουν οι νομοι της φυσης και της οικονομιας.
Θα μιλουσαμε για σχεδον αστεια συμπεριφορα στρουθοκαμηλου, αν δεν ηταν τοσο κρισιμη η κατασταση.
Η οικονομικη κριση που περναμε μπορει να χαρακτηριστει ιστορικη.
Η στοφα των ηγετων κρινεται σε τετοιες στιγμες, η ικανοτητα τους να βλεπουν την γενικη εικονα και να μην παρασερνονται απο βραχυπροθεσμες μικροπολιτικες σκεψεις.
Αν δεν γινουν σοβαρα βηματα αποφυγης μιας δημοσιονομικης καταστροφης, η ιστορια θα ειναι αμειλικτη σε αυτους που ευθυνονται για την πρωτη χρεοκοπια της χωρας σε πολλες γενιες ή εστω για την καταφυγη της με απλωμενο το χερι σε διεθνεις οργανισμους.
Και το ιδιο αμειλικτοι θα ειναι και οι πολιτες νομιζω, οταν καταλαβουν τι συμβαινει.
Εκτος αν εχουν συμβιβαστει με την ιδεα οτι η Ελλαδα θα εχει πλουσιους πολιτες αλλα τριτοκοσμικο κρατος, αναξιοπρεπες και κουτοπονηρο, με ηγετες που προτιμουν να κυκλοφορουν σε διεθνεις οργανισμους με απλωμενο το χερι απο το να βρουν επιτελους το θαρρος να βαλουν λιγη ταξη στα του οικου τους…
——
Προσθηκη: Συνεντευξη του Κρις Πραϊς, του αναλυτη της Φιτς που υποβαθμισε την αξιολογηση της Ελλαδας
Η πρώτη υποβάθμιση ήταν μία άμεση απάντηση στην ανακοίνωση ότι το έλλειμμα ήταν διπλάσιο από εκείνο που αναμενόταν. Τότε είχαμε συζητήσει την πιθανότητα μιας υποβάθμισης κατά δύο βαθμούς. Αποφασίσαμε να μην το κάνουμε, αλλά αφήσαμε την αρνητική προοπτική στην αξιολόγηση, ώστε να δούμε πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση. Η πρώτη απάντηση ήταν το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010, και αποφασίσαμε ότι ήταν ανεπαρκές, για πολλούς λόγους. Πρώτον, δεν το θεωρήσαμε αρκετά φιλόδοξο καθώς μείωση του ελλείμματος κατά 3,5% δεν αποτελεί ουσιώδη απάντηση στο πρόβλημα. Επίσης, ήταν ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε κάτι που να υποδεικνύει ότι ο προϋπολογισμός είχε σχεδιασθεί με επαρκή αίσθηση του επείγοντος, φαινόταν σαν ένας πολύ επιμελής υπουργός Οικονομικών να είχε συγκεντρώσει με κόπο ό,τι ήταν δυνατό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου