Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Γκρίνιες για τους περιφερειάρχες


Παραγωγοί τσίπουρου, ερασιτέχνες συγγραφείς, θιασώτες της διά βίου μάθησης και των σεμιναρίων επιμόρφωσης του ΠαΣοΚ, αποτυχόντες υποψήφιοι των βουλευτικών εκλογών, αλλά και έμπιστα μέλη του κομματικού μηχανισμού, επελέγησαν για να τεθούν επικεφαλής των 13 περιφερειών της χώρας. 
Η καθυστέρηση περίπου δύο μηνών προκειμένου να ξεσκονιστούν τα βιογραφικά χιλιάδων υποψηφίων οδήγησε μοιραία στην αντικατάσταση των λαμπρών σπουδών και των διδακτορικών από τις απλές διαβεβαιώσεις «χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή» και «ευχερούς πρόσβασης στο Ιnternet».
Η λίστα με τους περιφερειάρχες γράφτηκε και σβήστηκε πολλές φορές, ονόματα άλλαξαν στη διαδρομή από το Μέγαρο Μαξίμου ως το υπουργείο Εσωτερικών και ο αριθμός...
των γυναικών αυξήθηκε στις επτά. Τα ονόματα των προσώπων που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση ς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχουν εξοργίσει πολλούς βουλευτές, αλλά και τοπικές οργανώσεις του κόμματος, εν όψει της διανομής του ΕΣΠΑ και των νέων ισορροπιών που θα επιφέρει ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη.

▅ Η κυρία Θεοδώρα Κόκλα, στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη, είναι μηχανολόγος/ ηλεκτρολόγος, μέλος μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΚΕΔΕ, Winpeace), της οργάνωσης του ΠαΣοΚ Κάθε Μέρα Πολίτης, που το 2004 είχε την ευθύνη των δράσεων Εθελοντής Αιμοδότης και Βραδιές Διαλόγου της Νεολαίας ΠαΣοΚ. Το 1998 ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό «Πρωτεύουσα Δύναμη» της κυρίας Μαρίας Δαμανάκη . Συνεργάστηκε με τις κυρίες Αννα Καραμάνου, Ροδούλα Ζήση και Θάλεια Δραγώνα.

▅ Στην Αττική τοποθετήθηκε ο κ. Ηλ. Λιακόπουλος, ο οποίος ήταν υποψήφιος νομάρχης στην Καρδίτσα και υποψήφιος βουλευτής. Επίσης, διετέλεσε τρεις φορές γενικός γραμματέας στις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Κεντρικής Μακεδονίας, θητείες που του έχουν προσδώσει τον τίτλο του «επαγγελματία περιφερειάρχη» στο εσωτερικό του κόμματος. Είναι μαθηματικός, αλλά έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για τη διά βίου εκπαίδευση, και το πρόγραμμα πολιτικής επιμόρφωσης του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του ΠαΣοΚ. Το 2004 ίδρυσε την οικογενειακή επιχείρηση «Μενελαΐς Οινοποιητική» που παράγει τσίπουρο και κρασί. Θεωρείται προσκείμενος στην κυρία Βάσω Παπανδρέου.

▅ Η κυρία Σοφία Θεολογίτου, η οποία τοποθετήθηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ξεκίνησε από την Αμοργό, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής στο ΤΕΙ Αθήνας και απέκτησε μεταπτυχιακό από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. «Σε συνεχή αναζήτηση της γνώσης, σήμερα είμαι φοιτήτρια στο Τμήμα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο», γράφει. Πιστεύει, όπως αναφέρει στο βιογραφικό της, στη διά βίου εκπαίδευση και παρακολουθεί σεμινάρια στο ΙΝΕΠ και στον ΕΦΕΤ. Εκλέγεται για τρεις συνεχείς τετραετίες νομαρχιακή σύμβουλος Κυκλάδων και είναι αναπληρώτρια γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠαΣοΚ Κυκλάδων. ▅ Ο κ. Αν. Αποστολόπουλος μετακινήθηκε στη Δυτική Ελλάδα από την Ιπποκράτους, καθώς από το 2008 είναι γραμματέας Οργανωτικού του ΠαΣοΚ. Εχει σπουδές παιδαγωγικών και μάρκετινγκ. «Η πολύπλευρη συγγραφική του δράση αποτυπώνει το δημιουργικό χαρακτήρα του και εκφράζει τις κοινωνικές και πολιτικές του ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον του τόπου» αναφέρει το βιογραφικό του. Εργα του: «Βουφράδα», «Η ιστορία της κοινότητας Βλάση», «Η Αυτοδιοίκηση στην Αρκαδία», «Το παιδί και η μικρή οθόνη», κ.ά. ▅ Το όνομα του κ. Γ. Κίρκου, περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, ακούστηκε για πρώτη φορά με αφορμή την υπόθεση «Πόρτο Καρράς». Είναι ιδρυτικό μέλος του ΠαΣοΚ και εξελέγη βουλευτής στη Β΄ Θεσσαλονίκης το 1993, 1996 και το 2000, ενώ το 2007 ήταν πρώτος επιλαχών. Στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του ΠαΣοΚ είχε στηρίξει τον κ. Γ. Παπανδρέου. ▅ Η κυρία Δήμητρα Γεωργακοπούλου , στην Ηπειρο, είναι αρχιτέκτων- μηχανικός και συμμετέχει στις οργανώσεις του ΠαΣοΚ από τα μαθητικά της χρόνια. Διετέλεσε νομαρχιακή σύμβουλος Αχαΐας, είναι μέλος της Ενωσης Γυναικών Ελλάδας, του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου», της Εταιρείας Φιλοσοφικών Μελετών, της Διεθνούς Αμνηστίας. Στις εκλογές του Οκτωβρίου ήταν υποψήφια βουλευτής Αχαΐας.

▅ Η περιφερειάρχης Θεσσαλίας κυρία Καλλιόπη (Πόπη) Γερακούδη είναι απόφοιτη του ΤΕΙ Καβάλας, όπου και εργάζεται ως προϊσταμένη του Τμήματος Σπουδαστικής Μέριμνας. Εντάχθηκε για πρώτη φορά στο ΠαΣοΚ στη μαθητική οργάνωση της Θάσου το 1976, σε ηλικία 15 ετών. Εκτοτε, σταδιοδρόμησε ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία μετονομάστηκε πλέον σε Εθνικό Συμβούλιο. Η στράτευσή της ωστόσο αγνοήθηκε από τους συντοπίτες της, οι οποίοι δεν την έστειλαν στη Βουλή ούτε το 2004, ούτε το 2007, ούτε το 2009. Θεωρείται προσκείμενη στον κ. Γ. Παναγιωτακόπουλο .

▅ Η κυρία Βασιλική Αλεξανδρίδου , η οποία τοποθετήθηκε στα Ιόνια νησιά, είναι πτυχιούχος Γερμανικής Φιλολογίας, ιδιοκτήτρια μιας μικρής ξενοδοχειακής μονάδας στη Λάρισα, «σύνεδρος σε τέσσερα συνέδρια του Κινήματος» και μέλος του ΔΣ του υπερκομματικού Συλλόγου Γυναικών Ελλάδας. Επίσης, είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ και των τομέων Τουρισμού, Πολιτισμού, ΥΠΕΧΩΔΕ, υπεύθυνη του Αγροτουρισμού και πρώτη επιλαχούσα βουλευτής στον Νομό Λάρισας.

▅ Το βιογραφικό της κυρίας Μαρίας Λιονή, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ξεκινά με μια υπέρβαση: το γένος της δεν είναι της μητρός της, όπως είθισται, αλ λά του πατρός της Γεωργίου Τσαγαλά. Η κυρία Λιονή είναι δικηγόρος παρ΄ Εφέταις, σπούδασε στη Νομική Αθηνών από όπου αποφοίτησε έπειτα από πέντε έτη «με γενικό βαθμό πτυχίου “Αριστα”». Από το 1987 υπηρετεί «σχεδόν αδιαλείπτως την Τοπική Αυτοδιοίκηση με διάφορους ρόλους σε Νομαρχιακά και Δημοτικά Συμβούλια» και ταυτοχρόνως υπηρετεί το ΠαΣοΚ ως μέλος της νομαρχιακής επιτροπής και ως αναπληρώτρια γραμματέας περιφερειακής επιτροπής του ΠαΣοΚ Κρήτης. Παράλληλα με τις άλλες δραστηριότητές της, «χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή, έλαβε μαθήματα στην αγγλική και γαλλική γλώσσα και επισκέφθηκε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες για να συζητήσει για την κοινωνική ανάπτυξη και την κοινωνική φροντίδα».

▅ Στην Περιφέρεια Κρήτης τοποθετήθηκε ο φαρμακοποιός κ. Αθ. Καρούντζος. Μέλος του ΠαΣοΚ από το 1975, αντιδήμαρχος Περιστερίου, πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), διετέλεσε περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και Κρήτης, όπου πέτυχε τη μέγιστη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Εχει τιμηθεί με την απονομή του Σταυρού του Αγίου Τίτου από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης και με τον Σταυρό του Αγίου Ανδρέα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

▅ Ο κ. Βασ. Μπρακουμάτσος, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, είναι «αριστούχος του 1ου Δημόσιου Γυμνασίου Τρίπολης». Μπήκε τέταρτος στη Νομική Σχολή Θράκης, όπου όμως δεν καταγράφονται οι επιδόσεις του. «Σαν νομικός σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου», χειρίστηκε « με απόλυτη επιτυχία δεκάδες υποθέσεις». «Το έτος 2004 μετά την ήττα στις εκλογές θεώρησα υποχρέωση μου να στηρίξω το κάλεσμα του Προέδρου Γιώργου Παπανδρέου στα πέτρινα χρόνια και εκλέχτηκα συντονιστής Νομαρχιακής Επιτροπής ΠαΣοΚ Αρκαδίας». Στη συνέχεια εξελέγη γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής ΠαΣοΚ Πελοποννήσου. Το βιογραφικό του κ. Μπρακουμάτσου τελειώνει με μια παράγραφο που αν δεν αφορούσε την επιλογή περιφερειάρχη θα άφηνε μετεξεταστέο όποιον τη συνέταξε: «Είμαι Πρόεδρος της επιτροπής του ΝΠΔΔ Αλσους Αγίου Γεωργίου Τρίπολης. Το παραπάνω ΝΠΔΔ είναι σε συνάφεια με τον Δικηγορικό Σύλλογο Τρίπολης,ομάδα δηλαδή Δικηγόρων και πολιτών και φροντίζει ξωραΐζει 200 στρέμματα δάσους με πεύκα. Η φροντίδα του δάσους γίνεται με τον προσωπικό μας εθελοντισμό. Αυτή περιλαμβάνει καθαρισμό,δενδροφυτεύσεις κλπ και όχι μόνο στο παραπάνω δάσος που είναι ιδιοκτησίας του Νομικού Προσώπου που αναφέρθηκε, αλλά επεκτείνεται σε όλα τα περιαστικά άλση του Δήμου Τρίπολης. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε ανανεώσει πλήρως τον υπάρχοντα πευκώνα, πριν 20 χρόνια δε όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια θεωρηθήκαμε γραφικοί από τους συμπολίτες μας στην ενασχόληση μας με το περιβάλλον,αλλά τώρα δικαιωθήκαμε και θεσμικά με την δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος. Εχω διατελέσει μέλοος του Δ. Σ Παναρκαδικού Νος.Τρίπολης». Ο κ. Μπρακουμάτσος θεωρείται πολιτικός φίλος του κ. Δ. Ρέππα.

▅ Ο πρώην βουλευτής Λάρισας κ. Φ. Χατζημιχάλης τοποθετήθηκε στην Πελοπόννησο. Από το 2007 εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος επιχειρήσεων, κυρίως στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

▅ Η κυρία Κατερίνα Διαμαντοπούλου τοποθετήθηκε στη Στερεά Ελλάδα έπειτα από τρεις αποτυχημένες εκλογικές αναμετρήσεις στην Α΄ Αθήνας (παρ΄ ότι είχε συνεχή και συνεπή συμμετοχή στα κλιμάκια του κόμματος), όπου όπως λέγεται αποτελούσε τον δούρειο ίππο του κ. Χρ. Παπουτσή στο εκλογικό οχυρό της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου (η συνωνυμία τής «έκλεβε» ψήφους). Η νέα περιφερειάρχης είναι αρσακειάδα, έχει απολυτήριο λυκείου με έπαινο (19 και 11/14) και μεταπτυχιακό με τιμητική διάκριση για εξαιρετική ακαδημαϊκή επίδοση. Ως επαγγελματική εμπειρία δηλώνει μάνατζερ μάρκετινγκ και οικονομική διευθύντρια σε ιδιωτικές εταιρείες τις οποίες δεν κατονομάζει. Δηλώνει άπταιστη γνώση αγγλικών (proficiency) και ακριβώς από κάτω γράφει λάθος τη λέξη acess (αντί για το σωστό access). Ενδεχομένως να υπερτερεί στα γερμανικά και στα ιταλικά, γλώσσες τις οποίες επίσης χειρίζεται άπταιστα. Το βιογραφικό συμπληρώνεται από τεχνολογικές δεξιότητες: «Ανετη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και πλοήγησης στο Ιντερνετ».
Δήμητρα Κρουστάλη/Το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: