Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Η εκδίκηση της Intracom




Του Σταμάτη Ζαχαρού

Το 2008 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την Intracom. Δεν ήταν τόσο η διεύρυνση των ζημιών όσο η αύρα της απαξίωσης που συνόδευε την εταιρεία. Η πτώση των αγορών και ειδικότερα η στασιμότητα στην αγορά τηλεπικοινωνιών -που για χρόνια αποτελούσε τη δύναμη πυρρός του ομίλου- δημιουργούσε εύλογα ερωτήματα για το μέλλον. Μια αποτυχημένη εξαγορά, μια συνεργασία με τον ρωσικό κολοσσό Sistema που δεν απέδωσε ανάλογα των προσδοκιών και εν γένει ένα δυσοίωνο κλίμα ακόμη και για τον ίδιο το Σωκράτη Κόκκαλη, συνιστούσαν το βιότοπο των επενδυτών της Intracom.

Ήδη από το 2004 και μετά, οι δηλώσεις του Κώστα Καραμανλή για «νταβατζήδες» και πάταξη της διαφθοράς, θεωρήθηκε ότι αφορούν τον επιχειρηματία και είναι γεγονός ότι οι πολλές δοσοληψίες με τον ΟΤΕ (που στάθηκαν αφορμή για να χαρακτηριστεί «Εθνικός Προμηθευτής») διεκόπησαν. Οι φήμες οργίαζαν και η μετοχή κατρακυλούσε. Η χαριστική βολή δόθηκε στα τέλη του 2006 με την αντικατάσταση της μετοχής της Intracom από την «ομόσταυλη» Intralot στη σύνθεση του 20άρη δείκτη του Χ.Α., γεγονός που προσφερόταν για απευθείας συγκρίσεις και πικρόχολα σχόλια.

Ο κ. Κόκκαλης είχε σαλπίσει το σύνθημα της ανασύνταξης που πολλοί όμως εξέλαβαν σαν άτακτη υποχώρηση. Ίσως φταίει και το γεγονός ότι ο «πρόεδρος» έκανε συνεχώς δηλώσεις για την «νέα αγάπη» του την hellas online. Επίσης στελέχη της εταιρείας δήλωναν με κάθε ευκαιρία ότι «το μέλλον του ομίλου και του κλάδου εν γένει βρίσκεται στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και όχι στον εξοπλισμό». Στο αμυντικό κομμάτι, το ΥΠΕΘΑ είχε παγώσει κάθε διαγωνισμό και όσα έργα έπαιρνε η εταιρεία έρχονταν μέσω τρίτων που επέλεγαν την Intracom Defense ως υπεργολάβο.

Παρακολουθώντας την κεφαλαιοποίηση της Intralot με το κιάλι, το επόμενο χτύπημα για την άλλοτε ναυαρχίδα των επιχειρήσεων Κοκκαλη δεν άργησε να έρθει. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου Intracom βρέθηκε σε ταπεινωτική θέση, χαμηλότερα απ΄ αυτή της θυγατρικής του (κατά 65%), hellas online. Στις 9 Μαρτίου 2008 η τιμή της Intracom διαμορφώθηκε στα 54 λεπτά. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου ήταν σχεδόν 72 εκατ. ευρώ την ώρα που η Intrakat είχε κεφαλαιοποίηση 38,1 εκατ. ευρώ και η hellas online 170! Δηλαδή η Intracom στοίχιζε λιγότερο ακόμη και από την συμμετοχή της στη Hellas online. Όσο για την Intralot; Η κεφαλαιοποίηση της βρισκόταν στα 581 εκατ. ευρώ. Όλα έδειχναν ότι η μετοχή είχε «πιάσει πάτο» και ταυτόχρονα ότι υπήρχε μια στρέβλωση σε σχέση με την τιμή της hol.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της εταιρείας δεν συμβάδιζαν πλήρως με το ζοφερό κλίμα που περιέγραφε η αγορά και αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης στα χρηματιστηριακά πηγαδάκια. Οι πωλήσεις το 2008 αυξήθηκαν κατά 205 σε 509 εκατ. ευρώ ενώ οι λειτουργικές ζημιές ύψους 14 εκατ. ευρώ «δικαιολογήθηκαν» εν μέρει από μια εφάπαξ επιβάρυνση 24,4 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε για την απομείωση της αξίας των συμμετοχών και των απαιτήσεων της μητρικής. Οι νέες συμβάσεις που υπεγράφησαν έφθασαν -εν μέσω κρίσης- τα 774 εκατ. ευρώ έναντι 737 εκατ. ευρώ του 2007.

Η τιμή όμως της μετοχής από την περιοχή των 7 ευρώ που βρισκόταν την άνοιξη του 2006 έπεσε στα τέλη του 2008 κάτω από το κρίσιμο ψυχολογικό μέγεθος του ενός ευρώ. Την ίδια ώρα η εταιρεία συνέχιζε τη δραστηριότητά της και όσοι ασχολούνται με τις ανακοινώσεις της διαπίστωναν ότι «κάτι κινούταν», χωρίς ωστόσο να είναι σαφές τι ακριβώς.

Τον Ιανουάριο η Intracom Telecom ανακοίνωσε την ολοκλήρωση έργου ύψους € 2,5 εκατ. για λογαριασμό της Polkomtel καθώς και ότι μέσω της θυγατρικής της Intracom Bulgaria, υπέγραψε σύμβαση ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ με τη Βουλγαρική Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών (BTC), για την ολοκληρωμένη υλοποίηση των εργασιών υποδομής του GSM δικτύου της. Επίσης, η Intracom Defense Electronics υπέγραψε σύμβαση ύψους € 6,7 εκατ. με την General Dynamics UK, για την προμήθεια συστημάτων ενδοεπικοινωνίας WISPR και ασφαλών ασύρματων τοπικών δικτύων WISPR-WLAN. H Intrakat υπέγραψε σύμβαση ύψους 6,3 εκατ. ευρώ με τη γαλλική κατασκευαστική Vinci για την κατασκευή του σταδίου Le Mans στη Γαλλία ενώ ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής Πρότυπου Φωτοβολταϊκού πάρκου στη Γιάννουλη Λάρισας. Ακόμη, η Intracom IT Services παρέδωσε έργο ύψους € 1,5 εκατ. στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού.

Τον επόμενο μήνα, η Intrakat ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης ύψους 4,35 εκατ. ευρώ, με τον «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΕ» ενώ ανακοίνωσε και τη συνεργασία με την εταιρεία Suez Environment για την από κοινού ανάπτυξη έργων διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην Ελλάδα. Επιπλέον, ανακοίνωσε την κατασκευή τριών νέων φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 300 kw στον Νομό Βοιωτίας με συνολικό ύψος επένδυσης το 1,4 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιούνιο.

Μια ακόμη συμφωνία ανακοίνωσε η Intrakat και το Μάρτιο που αφορά στην ανέγερση ιδιωτικής κλινικής προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ. στο δήμο Αγ. Ιωάννη Ρέντη σε συνεργασία με το ΙΑΣΩ.

Στις 19 του ίδιου μήνα, η μετοχή έκανε την πρώτη έντονα ανοδική κίνησή της σε ποσοστό 12,96% και βρέθηκε από το χαμηλό των 54 ευρωλεπτών στα 61 ευρωλεπτά. Έκτοτε πραγματοποίησε και άλλες έντονα ανοδικές κινήσεις με αποτέλεσμα χθες να βρεθεί ξανά σε επίπεδα πάνω από 1 ευρώ, έχοντας κερδίσει κάτι λιγότερο από 100% σε κάτι περισσότερο από 20 συνεδριάσεις. Οι αγοραστές είναι σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που πρόσκεινται στην εταιρεία, ξένοι και Έλληνες θεσμικοί επενδυτές, ενώ για μετά από πολύ καιρό φαίνεται να εμπιστεύθηκαν την εταιρεία και κάποιοι μικροεπενδυτές.

Ωστόσο, ακόμη και στα χθεσινά επίπεδα, η κεφαλαιοποίηση της Intracom διαμορφώνεται περίπου σε 135 εκατ. ευρώ και αυτή της (υπενθυμίζεται θυγατρικής της κατά 65%) hellas online σε περίπου 260 εκατ ευρώ. Η στρέβλωση συνεχίζεται καθώς μόνο και μόνο η συμμετοχή της Intracom στο μετοχικό κεφάλαιο της hellas online «αξίζει» περίπου 170 εκατ. ευρώ. Κάποια από τις δύο μετοχές έχει υποστεί στρέβλωση. Τις επόμενες ημέρες, θα δούμε αν η μία μετοχή πρέπει να ανέβει ή η άλλη θα υποχωρήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: