By Factorx | May 2, 2009
_______________________________________________________________________________________________
Γκρινιάζουμε, διαμαρτυρόμαστε αλλά υπάρχει ένα βόλεμα, που προφανώς πολλοί δεν θέλουν να ταράξουν γιατί απλά, είναι βολεμένοι.
Από πέρυσι τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, έχουν γίνει τα εξής:
1) το ξεφούσκωμα μιας διεθνούς φούσκας,
2) η κρίση τραπεζικής ρευστότητας,
3) ο φόβος ύφεσης,
4) κάτι φασαρίες τον Δεκέμβριο και
5) η διεθνής κρίση ξεγύμνωσε και ταρακούνησε, στην Ελλάδα, την διαπλοκή, που τολμάμε πια να πούμε είναι 2-3 ιδιωτικές τράπεζες, τα ΜΜΕ και 2-3 επιχειρηματίες.
Έχει γίνει προφανές ότι η διαφθορά, μεγαλύνει την ανικανότητα, και η ανικανότητα την διαφθορά, και αυτή η άρρωστη σχέση είναι συνυφασμένη με την παραπάνω διαπλοκή. Όταν μπορείς να λαδώσεις για να λύσεις ένα πρόβλημα, δεν λύνεις το πρόβλημα, απλά το παρακάμπτεις.
Ωστόσο δεν είναι εφικτό να «απαγορέψουμε» την διαπλοκή, ή την διαφθορά. Είναι λοιπόν καταδικασμένη η Δημοκρατία και η αποτελεσματικότητα που ονειρεύομαι; Όχι, αν βρούμε ποιοι μοχλοί δημόσιας διοίκησης, ή λειτουργίας της αγοράς, πρέπει να πειραχτούν, ώστε όλοι να κάνουν την δουλειά τους. Και ό,τι πειράξουμε να μην βασίζεται ούτε σε ανεφάρμοστη αστυνόμευση ούτε σε πολυνομία που απλά ρίχνει μελάνι σουπιάς στα νερά. Ούτε θέλουμε να αστυνομεύουμε, ούτε να μας αστυνομεύουνε.
Έσπασα το κεφάλι μου όλη μέρα να βρω κάτι. Θυμάστε τον «έλεγχο» στο συνάλλαγμα; Το αποτέλεσμά του ήταν να κάνουν όλοι λαθραία εξαγωγή και να κάνουν χρυσές δουλειές μερικοί χρηματιστές και άλλοι λαθρέμποροι. Απελευθερώσαμε το συνάλλαγμα και ήταν το «μπουμ» του 89-91. Κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε, αλλά δεν το έχω βρει…
Δύο είναι τα κλειδιά:
1. Διαφάνεια και
2. Φορολογική μεταρρύθμιση.
Πως θα σας φαινόταν αν κάθε δημόσιος ή νομαρχιακός ή δημοτικός διαγωνισμός, κάθε μελέτη, κάθε απόφαση δημοτικού συμβουλίου, κάθε προμήθεια, κάθε εργολαβία, κάθε ανάθεση, ανέβαιναν σε ιστοσελίδες; Κάθε πολεοδομική άδεια; Τεχνολογικά δεν είναι τίποτα. Και η Google θα λύσει τα υπόλοιπα. Άντε να εξαιρέσουμε τους εξοπλισμούς (και αυτοί σε διακομματικό έλεγχο για να τρώνε κάτι οι λεβέντες).
Μήπως να μειωθεί ο συντελεστής φόρου εισοδήματος; Οι υψηλοί συντελεστές είναι κίνητρο φοροδιαφυγής. Ένας κεφαλικός φόρος για κάθε Έλληνα, Αλβανό, ή οποιονδήποτε μένει εδώ. Συν φόρος εισοδήματος, σταθερός και ενιαίος, όχι πάνω από 20%. Αύξηση του ΦΠΑ. Κατάργηση της εταιρικής φορολογίας. Είναι αντισυνταγματική: Αν είναι να φορολογούνται οι εταιρίες, θα έπρεπε να φορολογούνται και οι πολεοδομίες, και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, και οι εφορίες και τα Υπουργεία, και τα νεκροταφεία, κάθε νομικό πρόσωπο που παράγει πλούτο. Ή όλοι ή κανένας. Τέλος, είμαστε 10-11 εκατομμύρια ψυχές. Η φορολόγηση του καθενός στο διαδίκτυο. Δημόσια πληροφορία.
Αυτά είναι τα εύκολα (και αν το πολυψάξετε, νεοφιλελεύθερα μέτρα είναι). Δεν έλυσα την διαφθορά. Με παιδεύει…
Να μια ιδέα. Να μειωθούν οι αποδοχές κάθε δημόσιου ή δημοτικού υπαλλήλου, βουλευτή, υπουργού, βοηθού, νομάρχη κλπ σε 400 ευρώ το μήνα, (ή ό,τι δίνει το ταμείο ανεργίας), ασχέτως θέσεως και βαθμού. Να επιτραπούν οι μίζες, νόμιμα. Να φορολογούνται με το μειωμένο συντελεστή εισοδήματος για τον αποδέκτη. Να εκπίπτουν από το άθροισμα του κεφαλικού φόρου και φόρου εισοδήματος αυτού που πληρώνει. Έτσι τουλάχιστον θα αμείβονται μόνο οι πραγματικά χρήσιμοι και οι αποτελεσματικοί.
Λείπουν κάτι λεπτομέρειες, αλλά είμαι σίγουρος θα τις βρούμε.
Archaeopteryx
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου