Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Εύσημα στον Καραμανλή από τους Ρώσους

By Factorx

Τα εύσημα του ρωσικού Τύπου απέσπασε ο Κ. Καραμανλής για τη στάση που τήρησε στην πρόσφατη Σύνοδο για την ενέργεια στη Σόφια. Σύνοδο, κατά την οποία, «στριμώχτηκαν» οι Ρώσοι και τα σχέδιά τους για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, South Stream, προς Βουλγαρία και Ελλάδα.

Η εκ των εγκυρότερων εφημερίδων της Ρωσίας, «Κομμερσάντ», αφού περιγράφει το αρνητικό κλίμα για τη Ρωσία στη Σύνοδο, αναφέρει: «Ωστόσο, μόνον ο Έλληνας πρωθυπουργός, Καραμανλής τοποθετήθηκε θετικά για το σχέδιο South Stream, διευκρινίζοντας πάντως, ότι κάθε άλλο παρά είναι κατά του Nabucco (σ.σ. αμερικανικό σχέδιο για φυσικό αέριο από Αζερμπαϊτζάν, προς Τουρκία, Βουλγαρία, προς Ευρώπη). Σημείωσε επίσης, ότι είναι υπέρ της δημιουργίας και των δύο ενεργειακών δρόμων».

Ως γνωστόν, ο Βούλγαρος πρόεδρος, Παρβάνωφ, και ο Τούρκος ομόλογός του, Γκιούλ, ετάχθησαν ευθέως υπέρ του Nabucco, ενώ ο πρώτος, με προηγούμενες δηλώσεις του είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Μόσχας, με αποτέλεσμα, ενώ ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί ο ρώσος πρωθυπουργός, Πούτιν, στη Σόφια για τη Σύνοδο, τελικώς να ματαιώσει την επίσκεψή του.

Να σημειωθεί πως κοινή πεποίθηση μεταξύ των αναλυτών είναι ότι στόχος της συνόδου της Σόφιας ήταν να δείξει ότι η Ευρώπη χρειάζεται και τον Nabucco και τον ρωσικό, South Stream. Κάτι τέτοιο όμως, εκ των πραγμάτων «ρίχνει» τους Ρώσους, οι οποίοι έχουν σαφές προβάδισμα έναντι των αμερικανών στον τομέα του αερίου στην ευρύτερη περιοχή.

Ενδιαφέρον είναι επίσης, ότι η Βουλγαρία πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία για μελλοντική προμήθεια φυσικού αερίου από την Αίγυπτο. Το αέριο θα φτάνει στην Ελλάδα, στη Ρεβυθούσα, και από εκεί θα μεταφέρεται στην γείτονα.

Διαβάστε κι αυτό: Ενεργειακό παιχνίδι Ρωσίας- Ελλάδας - Βουλγαρίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: