Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

"Στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων"

Tην ανάγκη θωράκισης του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου αλλά και της διατήρησης της ισορροπίας ανάμεσα στην αγορά και την κοινωνική ευθύνη υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βαρσοβία, στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Στο συνέδριο αυτό μετέχουν οι πρωθυπουργοί της πλειονότητας των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και ένας σημαντικός αριθμός αρχηγών κομμάτων, τόσο από τις χώρες μέλη, όσο και από τις υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «άνευ προηγουμένου κρίση» που μαστίζει τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την παγκόσμια οικονομία, επισημαίνοντας ότι η πάγια τοποθέτηση του ΕΛΚ υπέρ της «κοινωνικής οικονομίας της αγοράς» αποτελεί ίσως τη μόνη διέξοδο από αυτή την κρίση.

Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την αγορά διότι αυτή αποτελεί το καλύτερο μέσο για την παραγωγή πλούτου. Παράλληλα όμως πρέπει να φροντίσουμε για την ορθή κατανομή αυτού του πλούτου, ούτως ώστε να μετριασθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στα ασθενέστερα οικονομικώς στρώματα, τόνισε ο Κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η οικονομική κρίση αποτελεί μια πρόκληση για την ανανέωση του προγραμματικού οπλοστασίου του ΕΛΚ και την ενίσχυση του συντονισμού των κρατών μελών της ΕΕ.

Πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στην τόνωση της απασχόλησης, δίδοντας ιδιαίτερο βάρος σε τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών προς την κατεύθυνση της αύξησης της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας.

Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός τόνισε προς τους συνέδρους του ΕΛΚ ότι εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στοχευμένες δράσεις σε τομείς όπως αυτοί της υγείας και της παιδείας. Το πρόγραμμα αυτό θα επιτρέψει μετά το τέλος της οικονομικής κρίσης την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς πάνω σε καλύτερες βάσεις, τόνισε ο Κ. Καραμανλής.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι λέξη κλειδί είναι η λέξη εμπιστοσύνη και ότι το ΕΛΚ πάντα έδιδε βάρος στην κοινωνική διάσταση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και στην ενίσχυση της οικονομικής συνοχής και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η εμπιστοσύνη συνεπάγεται όμως ειλικρίνεια και υπευθυνότητα, υπογράμμισε ο Κ. Καραμανλής και συνέχισε λέγοντας ότι τα κόμματα που συγκροτούν το ΕΛΚ ουδέποτε απέκρυψαν την αλήθεια από τους ευρωπαϊκούς λαούς και συνεπώς δεν προτίθενται στην παρούσα φάση να υπονομεύσουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των ευρωπαϊκών οικονομιών για να φανούν βραχυπρόθεσμα ευχάριστα στους ψηφοφόρους.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τέλος ότι το ΕΛΚ έχει συμβάλει στη δημιουργία της ενωμένης Ευρώπης περισσότερο από οιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στις ερχόμενες ευρωεκλογές τα κόμματα που το συγκροτούν θα καταφέρουν εκ νέου να το φέρουν πρώτο στις προτιμήσεις των ευρωπαίων ψηφοφόρων.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΕΛΚ, ο πρωθυπουργός είχε σύντομη συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλτ Τουσκ.

ΑΠΕ Citypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: