Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Προκύπτει ...πανδημία!


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι χώρες πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο.
Ο Οργανισμός αναμένεται να αποφασίσει να περάσει στο επίπεδο «5».


Η άνοδος του συναγερμού στο επίπεδο 5 στην κλίμακα των 6 βαθμών σημαίνει ότι όχι μόνον επίκειται μια πανδημία, αλλά κυρίως ότι είναι αναπόφευκτη να λάβει χώρα.

Καμία περιοχή του κόσμου δεν είναι προστατευμένη έναντι του ιού της γρίπης των χοίρων που έχει προκαλέσει ήδη 160 θανάτους στο Μεξικό. Μέσα σε 36 ώρες είχαμε 60 νέους θανάτους.
Η κυβέρνηση του Μεξικού κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ενδεικτικό του πανικού που επικρατεί είναι το γεγονός ότι οι τραυματιοφορείς αρνούνται να μεταφέρουν με τα ασθενοφόρα τους ασθενείς φοβούμενοι για τη μετάδοση της νόσου.


Ήδη ο ιός έχει περάσει τον Ατλαντικό με κρούσματα πλέον σε πολλές χώρες της Ε.Ε. Κρούσματα επίσης ανακοινώθηκαν στην Ζηλανδία, την Κίνα, την Αυστραλία,το Ισραήλ,το Χονγκ Κονγκ, την Νότιο Κορέα.

Εν τω μεταξύ ο εφιάλτης της πανδημίας έχει εκτινάξει στα ύψη τις μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών Roche και GlaxoSmithKline που παράγουν τα πιο διαδεδομένα εμβόλια κατά της απλής γρίπης, Tamiflu και Relenza, καθώς κυβερνήσεις και οργανισμοί αυξάνουν τις παραγγελίες.


Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε εσπευσμένα εχθές από τα μέλη του Κογκρέσου να αποδεσμευτούν 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια για να διατεθούν για να ενισχυθούν οι ικανότητες αντιμετώπισης από το κράτος της «γρίπης των χοίρων».


Μια νέα επιστημονική έρευνα από το πανεπιστήμιο του Λέστερ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λέστερ στη Βρετανία προειδοποιεί ότι θα χρειαστούν περίπου έξι μήνες πριν παρασκευαστούν αποτελεσματικά εμβόλια σε περίπτωση πανδημίας.

Μέχρι τότε, κατά τους Βρετανούς επιστήμονες, είναι πιθανό ότι το πρώτο κύμα -ή και περισσότερα κύματα- της πανδημίας θα έχουν σαρώσει όλο τον κόσμο πριν εμβολιαστούν οι άνθρωποι.

Η μελέτη αναφέρει ότι ο εμβολιασμός θα είναι ο κυριότερος τρόπος προστασίας του πληθυσμού όλων των χωρών. Ακόμα επισημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα χρειαστούν δύο δόσεις αντι-γριπικού εμβολίου, σε περίπτωση πανδημίας, άρα θα υπάρξουν πρόσθετες καθυστερήσεις στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Ο νέος ιός «των χοίρων», αν και ανήκει στη γνωστή ευρύτερη οικογένεια Η1Ν1, σύμφωνα με τις γενετικές αναλύσεις, είναι (δυστυχώς) πολύ διαφορετικός από τον ανθρώπινο ιό Η1Ν1 (η μεταξύ τους ομοιότητα δεν ξεπερνά το 70% σύμφωνα με την καθηγήτρια ιολογίας της γρίπης Γουέντι Μπάρκλεϊ του Imperial College του Λονδίνου), συνεπώς ακόμα και οι άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν για τον Η1Ν1, δεν φαίνεται να έχουν πλέον προστασία.

Ο γενετικός κώδικας του νέου ιού είναι πολύμορφος και πολύπλοκος και δεν μοιάζει με τίποτε που έχουν δει ως τώρα οι επιστήμονες, καθώς έχει ανακατέψει γενετικό υλικό από ιούς των ανθρώπων, των χοίρων και των πτηνών.

«Δεν ξέρουμε πού απέκτησε όλα αυτά τα γονίδια. Πρόκειται για έναν πραγματικά σούπερ-ανακατεμένο ιό», δήλωσε ο Αμερικανός ιολόγος Ρόμπερτ Γουέμπστερ, που πρόσθεσε ότι προκαλεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι ο ιός φαίνεται να μεταδίδεται πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Ξέφυγε» δόκτωρ, ...«Ξέφυγε»!
«etipos» «bbc»

Δεν υπάρχουν σχόλια: