Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Μικρομεσαίοι: Προ των εκλογών επιδοτήσεις έως 210 χιλ. ευρώ

Του Κωστή Πλάντζου

«Ένεση» ρευστότητας 1,3 δισ. ευρώ σκοπεύει να δώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με ένα γιγαντιαίο νέο πρόγραμμα επιδότησης έως 60% των επιχειρήσεων. Επειδή όμως έρχονται και… ευρωεκλογές, στέλνει «στρατιές» μικρομεσαίων να συμπληρώνουν αιτήσεις στις αρχές Ιουνίου, για να μπορέσουν να εισπράξουν μέχρι και 210.000 ευρώ για κάθε ενισχυόμενη επένδυση.


Πρόκειται για το πολυαναμενόμενο από την αγορά πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κοινοτικά κονδύλια, το οποίο θα βγει «στον αέρα» στις αρχές Μαϊου, ενώ οι διαδικασίες θα «τρέξουν» από τα τέλη του ερχόμενου μηνός.


Η κυβέρνηση διαθέτει 1,3 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις έως 60% στους μικρομεσαίους.


Το πρόγραμμα είναι «κομμένο και ραμμένο» για να αφορά σχεδόν τους πάντες: εμπόριο, μεταποίηση, υπηρεσίες και τουρισμό. Για να φτάσει το «καλό νέο σε όλους» ετοιμάζονται καμπάνιες, ενώ το πρόγραμμα θα το «τρέξουν» οι τράπεζες που θα αναλάβουν να ειδοποιήσουν όλον τον κόσμο, με βάση το πελατολόγιό τους, για να ανταποκριθούν στην ευκαιρία που τους δίδεται. Στη συνέχεια, οι τράπεζες θα υποδέχονται, θα αξιολογούν και θα εγκρίνουν τις επενδύσεις ενώ θα είναι υπεύθυνες και για την καταβολή των επιδοτήσεων στους επιχειρηματίες.


Στο πρόγραμμα θα να ενταχθούν επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους, εφόσον παρουσιάζουν μέσο κύκλο εργασιών τριετίας από 10 χιλιάδες έως 10 εκατ. ευρώ. Εκτός από την κρατική επιδότηση έως 60%, θα απαιτείται να καλύψουν με δικά τους κεφάλαια κατά τουλάχιστον 25% τον προϋπολογισμό του επενδυτικού σχεδίου που καταθέτουν. Το υπόλοιπο ποσό θα μπορούν να το καλύπτουν και με τραπεζικό δανεισμό.


Δεδομένου ότι κάθε επενδυτική πρόταση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 350.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), η ενίσχυση κατά 60% θα ανέρχεται έως και 210.000 ευρώ.


Το πρόγραμμα απευθύνεται καταρχάς σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, αλλά εξετάζεται –αναλόγως της ανταπόκρισης που θα υπάρξει- να επεκταθεί και σε νέες, ακόμα και σε υπό σύσταση εταιρίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: