Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

"Tελικά πρέπει να ανησυχήσουμε ή όχι;"

Tης Δρ.Ιωάννας Σουφλέρη.

O ιός της γρίπης είναι ένας γνωστός-άγνωστος. Ξέρουμε ότι θα μας επισκεφθεί κάθε χρόνο σε συγκεκριμένη εποχή, αλλά δεν ξέρουμε το εκάστοτε πρόσωπό του.
Με δεδομένη δε την ιστορία των «συνευρέσεων» του ιού με το ανθρώπινο είδος, έχουμε κάθε λόγο να επαγρυπνούμε. Από χρόνο σε χρόνο λοιπόν, το καίριο ερώτημα παραμένει το ίδιο: «Εχει την ικανότητα το νέο στέλεχος να προκαλέσει πανδημία;».
Εκ πρώτης όψεως, τα πρόσφατα νέα δεν φαίνονται να είναι καλά: ο «τελευταίας κοπής» ιός της γρίπης έχει προέλθει από τους χοίρους, από τον ίδιο φορέα που ξεκίνησε και ο πλέον θανατηφόρος τέτοιος ιός, αυτός που το 1918 κόστισε περισσότερες ζωές από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο ο φορέας και μόνο του ιού δεν πρέπει να μας θορυβήσει. Εξάλλου, πολλές φορές από το 1918 ως σήμερα έχουν αναφερθεί ανθρώπινα κρούσματα γρίπης που προήλθε από χοίρειους ιούς και δεν υπήρξε πανδημία. Ανεξαρτήτως προέλευσης πάντως, κάθε... νέο στέλεχος ιού της γρίπης έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει πανδημία αν συνυπάρχουν ορισμένες παράμετροι. Αν λοιπόν ο ιός είναι τόσο νέος ώστε η πλειονότητα του πληθυσμού να μην έχει ανοσία σε αυτόν (εντελώς νέοι ιοί μπορούν να προκύψουν από ανασυνδυασμό παλαιότερων), αν διαθέτει την ικανότητα να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και αν είναι εξαιρετικά μολυσματικός, τότε έχει... τα προσόντα να μεταδοθεί πολύ γρήγορα στην κοινότητα και να προκαλέσει μεγάλης έκτασης επιδημία.
Το αν μια επιδημία θα γίνει πανδημία εξαρτάται εν πολλοίς από εμάς και δυστυχώς τα σημερινά δεδομένα είναι χειρότερα από αυτά του παρελθόντος. Αιτία είναι η αύξηση των μετακινήσεων που σήμερα γίνονται πολύ πιο εύκολα και ταχύτατα (χιλιάδες άτομα έφυγαν ήδη από το Μεξικό και είναι πολύ πιθανόν κάποια από αυτά να έχουν μολυνθεί από τον ιό και να τον έχουν μεταφέρει οπουδήποτε), αλλά και το γιγαντιαίο μέγεθος των πόλεών μας, ένα τεράστιο υπόστρωμα για οποιονδήποτε μολυσματικό παράγοντα.
Πόσο πρέπει λοιπόν να ανησυχήσουμε για αυτόν τον τελευταίο ιό; Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο ιός έχει πιθανότατα την ικανότητα να περνά από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά είναι ήπιος. Επιπροσθέτως, βρέθηκε πως όλα τα ως τώρα μελετημένα κρούσματα σε Μεξικό και ΗΠΑ έχουν προέλθει από το ίδιο στέλεχος, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός δεν έχει αλλάξει προς το επιθετικότερο.
Τέλoς, φαίνεται ότι είναι ευαίσθητος σε δύο από τα τέσσερα υπάρχοντα φάρμακα, τα Τamiflu και Relenza. Ολα αυτά σημαίνουν ότι με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, πιθανότατα θα αποφευχθεί μια παγκόσμια καταστροφή. Οσο για τα εγχώρια, το γεγονός ότι έρχεται καλοκαίρι και τελειώνει η περίοδος της γρίπης για εμάς, είναι μια ευτυχής συγκυρία. Ας ελπίσουμε ότι ως το ερχόμενο φθινόπωρο ο κίνδυνος θα έχει εκλείψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: