Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Ανεβαίνουν τα επίπεδα ανησυχίας

30 Απρίλιος 2009

Η επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Μάργκαρετ Τσαν ανακοίνωσε ότι αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού για πανδημία της γρίπης των χοίρων στη φάση 5 της εξάβαθμης κλίμακας.


Η πρόεδρος της ΠΟΥ δήλωσε πάντως ότι η διεθνής κοινότητα είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μία πανδημία γρίπης, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ιστορίας.

Η δρ. Τσαν κάλεσε όλες τις χώρες να ενεργοποιήσουν σχέδια ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πανδημίας της γρίπης των χοίρων και να παραμείνουν σε κατάσταση εγρήγορσης.

Η Μάργκαρετ Τσαν δήλωσε ότι η αύξηση του βαθμού ετοιμότητας στη φάση 5 της εξάβαθμης κλίμακας αποτελεί μήνυμα προς τις κυβερνήσεις, τη φαρμακοβιομηχανία και την επιχειρηματική κοινότητα για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κρίσης. Κάλεσε εξάλου τις φαρμακευτικές εταιρίες να επιταχύνουν τη διαδικασία παραγωγής αντιικών φαρμάκων.


Χθες επίσης σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος εκτός Μεξικού-ενός βρέφους στο Τέξας των ΗΠΑ.


"Η Ευρώπη θα έχει νεκρούς" εκτιμά αξιωματούχος της Κομισιόν


Η Ευρώπη αναμένει κάποιον αριθμό θανάτων εξαιτίας της γρίπης των χοίρων, παρόλο που η Γηραιά Ήπειρος είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τη νόσο, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Ναι, κάποιοι άνθρωποι θα πεθάνουν από αυτή (την ασθένεια). Δεν τίθεται το ερώτημα εάν θα πεθάνουν κάποιοι άνθρωποι, αλλά περισσότερο το ερώτημα πόσοι. Θα είναι εκατοντάδες, χιλιάδες, ή δεκάδες χιλιάδες;", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Μάντελιν, Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πολιτική Υγείας και Καταναλωτών.

"Δεν γνωρίζουμε την κλίμακα αυτής της επιδημίας. Αλλά η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη από ποτέ", πρόσθεσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Μάντελιν πρόσθεσε ότι η απαγόρευση ταξιδιών στο Μεξικό ή στις ΗΠΑ δεν είναι κάτι που θα προτείνει η Επιτροπή στη σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ, που συγκαλείται σήμερα και προτιμά να προειδοποιήσει τους ταξιδιώτες να είναι προσεκτικοί.

Εκτίμησε ακόμη ότι ένα εμβόλιο για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών θα είναι έτοιμο στην Ευρώπη σε 100 ημέρες.

Διάγγελμα Καλδερόν στο Μεξικό


Ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν απηύθυνε χθες έκκληση προς τους πολίτες της χώρας να παραμείνουν όσο περισσότερο είναι εφικτό στα σπίτια τους στη διάρκεια της μερικής αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας την οποία ανακοίνωσε η κυβέρνησή του, από την 1η έως την 5η Μαΐου, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της γρίπης των χοίρων.

Η ασθένεια έχει προκαλέσει το θάνατο έως και 176 ανθρώπων. Οι θάνατοι που έχει επιβεβαιωθεί ότι οφείλονται στον ιό φθάνουν τους 9.

Ο Καλδερόν απηύθυνε την έκκληση αυτή στο πρώτο του τηλεοπτικό διάγγελμα προς το λαό του Μεξικού μετά το ξέσπασμα της κρίσης που προκαλεί η ασθένεια, την περασμένη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την διακοπή της λειτουργίας των μη απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών και κάλεσε τις επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων δεν είναι κρίσιμη για την οικονομία να κλείσουν για 5 ημέρες, αρχής γενομένης από αύριο Πρωτομαγιά.Η κυβέρνηση του Μεξικού κάλεσε χθες όλες τις επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων δεν είναι απολύτως "κρίσιμη" για την οικονομία της χώρας ή την δημόσια ασφάλεια να διακόψουν τη λειτουργία τους από την 1η έως την 5η Μαΐου για να συμβάλλουν στον περιορισμό του ξεσπάσματος της γρίπης των χοίρων.

Εκτιμάται ότι η κρίση δημόσιας υγείας θα προκαλέσει οικονομικές ζημιές στο Μεξικό που θα φθάσουν το 0,3 έως 0,5% του ΑΕΠ της χώρας.


Κρούσματα και μέτρα ανά τον κόσμο


Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι ένας άνθρωπος βρέθηκε θετικός στον ιό της γρίπης των χοίρων, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα.


Τέσσερα νέα κρούσματα της γρίπης των χοίρων εμφανίσθηκαν στο Οντάριο, ανεβάζοντας τον αριθμό των προσβληθέντων από το μεταλλαγμένο ιό της γρίπης, σε 13 σε ολόκληρο τον Καναδά. Μετά τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται στο αεροδρόμιο για τις πτήσεις από το Μεξικό, οι ιατρικές υπηρεσίας της χώρας δεν δείχνουν ιδιαίτερα ανήσυχες.


Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου υγειονομικής ανάγκης για μια περίοδο δύο μηνών, με στόχο να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη επιδημία της γρίπης των χοίρων.

Το υπουργείο Υγείας του Περού ανακοίνωσε επίσης ότι διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα της ασθένειας στη χώρα -και στη Λατινική Αμερική. Πρόκειται για έναν 27χρονο Αργεντίνο, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. Ο υπουργός Υγείας Όσκαρ Ουγάρτε δήλωσε ότι έχουν ανασταλεί οι πτήσεις από το Μεξικό, σε μια προσπάθεια περιορισμού της ασθένειας.


Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι απαγορεύει για περίοδο ενός μήνα στους ξένους υπηκόους οι οποίοι είχαν επισκεφθεί πρόσφατα το Μεξικό να αφιχθούν στη χώρα στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει για την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων, δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας και της πολιτικής αεροπορίας.

"Νέος ιός της γρίπης"

Με την ονομασία "νέος ιός της γρίπης" και όχι γρίπη των χοίρων πρότεινε η ευρωπαϊκή επιτροπή να αποκαλείται η επιδημία που ξέσπασε στο Μεξικό, μία πρόταση που όμως δεν έχει εγκριθεί από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ζήτημα της ονομασίας της γρίπης παραμένει ανοιχτό ενόψει της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Υγείας της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο.


Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Αβραμόπουλος μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να λάβει μέρος στη σημερινή έκτακτη σύνοδο των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: