Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Ο Καντάφι φέρνει ρεύμα από την έρημο



Του Χάρη Φλουδόπουλου

Το καλοκαίρι δημοσίευμα του βρετανικού Guardian ανέφερε ότι κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος η ιδέα της αξιοποίησης της ερήμου Σαχάρα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την κατασκευή ενός τεράστιου πάρκου φωτοβολταϊκών στην έρημο, υπό την προϋπόθεση της κατασκευής ενός τεράστιου έργου υποδομής δικτύου για τη μεταφορά της ενέργειας, θα μπορούσε να προσφέρει ανανεώσιμη ενέργεια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ανάμεσα στους υποστηρικτές του εγχειρήματος περιλαμβάνονται ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι όχι μόνο στη Σαχάρα αλλά στις υπόλοιπες μεγάλες ερήμους ανά τις ηπείρους, βρίσκεται η απάντηση στο ενεργειακό και ταυτόχρονα στο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Από τα πασίγνωστα σε όλους φωτοβολταϊκά πάνελ, μέχρι τους λιγότερο γνωστούς ηλιακούς πύργους έχουν κατά καιρούς κατατεθεί πολλές προτάσεις για την παραγωγή ηλεκτρισμού σε περιοχές όπου σήμερα δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα.




Μια τέτοια πρόταση έκανε γνωστή το περιοδικό Der Spiegel παρουσιάζοντας το πρόγραμμα Desertec. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο προωθείται από τη Διαμεσογειακή Συνεργασία για την Ανανεώσιμη Ενέργεια, ένα δίκτυο επιστημόνων και πολιτικών από διάφορες χώρες της περιοχής. Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ το έγκυρο γερμανικό περιοδικό έθετε το ερώτημα: μήπως ο ήλιος της ερήμου είναι η απάντηση στην ενεργειακή κρίση;
Ένα μέρος μόνο της ηλιακής ενέργειας που εκπέμπεται στις ερήμους της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής θα μπορούσε να καλύψει όλες τις ανάγκες της Ευρώπης σε ηλεκτρισμό. Κάθε χρόνο 630.000 TWh υπό τη μορφή ηλιακής ενέργειας παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Αυτή η χαμένη ενέργεια θα μπορούσε να καλύψει 31 φορές την παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρισμού και 175 φορές την κατανάλωση στην Ε.Ε. το 2030 (με βάση τις εκτιμήσεις του International Energy Agency).

Η ιδέα του Desertec είναι πολύ απλή και ταυτόχρονα μεγαλοφυής στη σύλληψή της: Στην πραγματικότητα θα μπορούσε να την έχει σκεφτεί κάθε παιδί που έχει κάψει ένα φύλο χαρτί χρησιμοποιώντας την αντανάκλαση του φωτός από ένα μεγενθυτικό φακό. Ειδικοί κυρτοί καθρέφτες, συλλέγουν το φως του ήλιου και η ενέργεια χρησιμοποιείται για τη θέρμανση νερού, παράγοντας ατμό, που στη συνέχεια χρησιμοποιείται σε τουρμπίνες όπως συμβαίνει με τα συμβατικά θερμικά εργοστάσια παράγοντας ηλεκτρισμό. Κοντολογίς, κάπως έτσι λειτουργεί ένα ηλιακό θερμικό εργοστάσιο.

Ακόμη και τη νύχτα η παραγωγή μπορεί να συνεχίζεται μέσω της περίσσειας θερμότητας που εκπέμπεται τη μέρα και μπορεί να αποθηκευτεί για αρκετές ώρες σε αποθήκες λιωμένου αλατιού.

Η πρόταση Καντάφι

Μια διαφορετική πρόταση για την αξιοποίηση της ερήμου και ταυτόχρονα μια νέα μέθοδο παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας κομίζει ο Σείφ Αλ Ισλάμ ελ Καντάφι γιος του ηγέτη της Λιβύης Μοαμάρ Καντάφι. Ο Σείφ Αλ Ισλάμ Καντάφι θα είναι από τους κύριους ομιλητές στο ενεργειακό συνέδριο Athens Summit. Στη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιάσει την ιδέα για εναλλακτική παραγωγή ηλεκτρισμού με την μετατροπή της θερμότητας των ερήμων σε ανέμους δυνατής και συνεχούς ροής για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι λεπτομέρειες της πρότασης αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Η Διάσκεψη Athens Summit 2009 θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης διεθνούς συζήτησης για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενεργειακή Ασφάλεια, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τίτλος της είναι «Ο Δρόμος προς την Κοπεγχάγη: Διαχείριση της Κλιματικής Αλλαγής και της Ενεργειακής Ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και όχι μόνο».

Η Διάσκεψη πραγματοποιείται σε συνεργασία του Ινστιτούτου για την Κλιματική και Ενεργειακή Ασφάλεια (Institute for Climate and Energy Security) με τους Financial Times Global Events.


Δεν υπάρχουν σχόλια: