Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Θετικές κρίσεις για τα μέτρα υπέρ της οικοδομής

Ως άμεσα και στοχευμένα μέτρα ο ΣΒΒΕ ζητεί από τον υπουργό Οικονομία και Οικονομικών να υιοθετήσει πέντε προτάσεις ...
| 29/04/2009 - 12:32
Θετική είναι η ανταπόκριση των ιδιοκτητών ακινήτων στα μέτρα για την τόνωση της οικοδομής, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, καθώς ο τομέας αυτός επλήγη περισσότερο από την οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτήτων Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, επεσήμανε πως θα έπρεπε να είχαν μειωθεί νωρίτερα οι αμοιβές των συμβολαιογράφων, καθώς η χώρα μας έχει το πιο υψηλό ποσοστό αμοιβών. Τόνισε επίσης ότι, θα έπρεπε να είχε ανασταλεί το «πόθεν έσχες» τουλάχιστον για τρία χρόνια στην οικοδομή.

Ο ΣΒΒΕ



Μη επαρκή και μη στοχευμένα στην άμεση αναστροφή της δυσμενούς θέσης που έχει περιέλθει σήμερα η αγορά ακινήτων και συνολικότερα ο κλάδος των δομικών υλικών στη χώρα χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) τα μέτρα ενίσχυσης της οικοδομής και της κτηματαγοράς που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, σε σχετική επιστολή που του απέστειλε και προτείνει από την πλευρά του δύο δέσμες μέτρων (άμεσα και μεσο-και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα).



Ανάλογη είναι η θέση-κριτική και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που χαρακτηρίζει μεν σημαντικά τα εν λόγω μέτρα, όχι όμως και επαρκή για την επίτευξη του επιθυμητού στόχου.


Ως άμεσα και στοχευμένα μέτρα ο ΣΒΒΕ ζητεί από τον υπουργό Οικονομία και Οικονομικών να υιοθετήσει πέντε προτάσεις:


* Μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων κατά 50% για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, ενώ προτείνουμε πλήρη απαλλαγή από την πληρωμή του σχετικού φόρου για τις εισοδηματικά ασθενέστερες τάξεις, δηλαδή για εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2009.


* Αναστολή της ισχύος της διάταξης που αφορά το «πόθεν έσχες» για αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων για το φορολογικό έτος 2009.


* Μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας ΦΠΑ πώλησης ακινήτων από το 19% που ισχύει σήμερα, στο 13%, και στο 9% για τις παραμεθόριες περιοχές.


* Επιδότηση της απασχόλησης με κάλυψη του κόστους των εργοδοτικών εισφορών των τεχνικών εταιρειών, των κατασκευαστών και των επιχειρήσεων του κλάδου των δομικών υλικών ανάλογα με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για τον τουρισμό.



* Συμψηφισμό των υποχρεώσεων από ΦΠΑ, ΙΚΑ φόρους με τις βεβαιωμένες οφειλές του Δημοσίου προς τις τεχνικές εταιρείες, τους κατασκευαστές και τις επιχειρήσεις του κλάδου των δομικών υλικών.


Παράλληλα, υποβάλλει προτάσεις για άλλα τέσσερα μέτρα μεσο- και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα:



* Άμεση υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που αφορούν κατασκευαστικά έργα, κυρίως, στην περιφέρεια, τόσο μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών, (ΘΗΣΕΑΣ), καθώς και άλλων επιχειρησιακών προγραμμάτων όπως το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


* Για την ανάπτυξη της παραθεριστικής κατοικίας και την προσέλκυση αλλοδαπών που επιθυμούν να αποκτήσουν μόνιμη κατοικία στη χώρας μας, θα πρέπει να αποτυπωθούν και πολεοδομηθούν οι πλέον κατάλληλες ιδιωτικές ή δημόσιες περιοχές και να δοθούν ειδικά κίνητρα ιδιωτικής πολεοδόμησης.


* Ένταξη νέων εκτάσεων στα σχέδια πόλεων των δήμων της χώρας.



Το ΕΒΕΘ



Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος, σχολιάζοντας τα μέτρα Παπαθανασίου για στήριξη της οικοδομικής δραστηριότητας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρώτης έρευνας τύπου «Βαρόμετρο» του ΕΒΕΘ για τη Θεσσαλονίκη, η οποία, μεταξύ άλλων, αποτυπώνει καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας και της ζήτησης κατοικίας στο νομό, αλλά και απροθυμία μείωσης τιμών από πλευράς των κατασκευαστών, τόνισε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Παπαθανασίου «αφενός θα έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα, αφετέρου θα μπορούσαν να είναι πιο γενναία.


Το ζητούμενο σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο είναι να καταλάβει το κράτος ότι πρέπει να λάβει μέτρα που θα τονώσουν τον τζίρο και να εξευρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να επέλθει συμπίεση των τιμών.


Διαφορετικά οι μεν κατασκευαστές ακόμη και με τα νέα μέτρα δεν θα μειώνουν τις τιμές, οι δε καταναλωτές δεν θα αγοράζουν, περιμένοντας μειώσεις τιμών, με συνακόλουθο αποτέλεσμα να αυξηθεί και η ανεργία των δεκάδων επαγγελμάτων που εξαρτώνται από την οικοδομή».



Το ΤΕΕ «Καλά άλλα άτολμα»



Θετικά μεν άτολμα δε χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας για την ενίσχυση της οικοδομής γιατί δείχνουν την ευαισθησία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το θέμα τονώνοντας την οικοδομική δραστηριότητα, όχι όμως στο βαθμό που θα έπρεπε.


Στην κατεύθυνση αυτή υποστήριξε ότι «τα μέτρα δεν είναι τόσο τολμηρά όσο ακουγόντουσαν ούτε όσο επιβάλλει να είναι το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος», υπογραμμίζοντας ότι «θα έπρεπε να είναι μέτρα με μεγαλύτερη ευαισθησία στην κατεύθυνση των ασθενέστερων εισοδηματικά πολιτών, να προβλέπουν την ενίσχυση της πρώτης κατοικίας με μείωση των συντελεστών φορολόγησης».


Στην κατεύθυνση αυτή ο κ Αλαβάνος θα έχει αύριο συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών μαζί με εκπροσώπους εργοληπτικών φορέων και μελετητών με τον οποίο δεν θα συζητήσουν μόνο τα θέματα που αφορούν την οικοδομή, αλλά και μια σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης στον κατασκευαστικό τομέα.


Μεταξύ αυτών είναι η αύξηση του ΠΔΕ με ανακατανομή πόρων, με δανεισμό υπό τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, με έλεγχο της παραοικονομίας με ειδική φορολόγηση, αναδιάρθρωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, καταβολή δεδουλευμένων σε μελετητές και εργολήπτες και ενίσχυση των περιφερειακών προγραμμάτων, ενώ θα υπογραμμίσουν πως παρότι είμαστε στον τρίτο χρόνο του ΕΣΠΑ δεν υπάρχουν απορροφήσεις.

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: