Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ο Σαμαράς συνάντησε τον… Αντώνη

Η εισήγηση του Αντώνη Σαμαρά στην Εκτελεστική Γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας, θύμισε την εποχή που διεκδικούσε την ηγεσία με ανατρεπτικό πολιτικό λόγο και ξεκάθαρες θέσεις. 
Είναι προφανές ότι αυτό το στιλ ταιριάζει στο εκρηκτικό ταπεραμέντο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, έχει ένα αντισυστημικό ύφος απόλυτα εναρμονισμένο με τον πολιτικό του λόγο και βεβαίως προσεγγίζει σε μεγάλο βαθμό τη νέα γενιά των ψηφοφόρων. 
Είναι αυτά που έλειπαν από τον Σαμαρά των τελευταίων μηνών, ο οποίος ...
όλα αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα-τα οποία άλλωστε του έδωσαν τη νίκη- είχε προσαρμόσει στις ανάγκες των λεπτών ισορροπιών της ηγεσίας.
Συγκρατούμε τρία βασικά στοιχεία της τακτικής που προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσει: Απέρριψε τη συγκυβέρνηση με το σημερινό ΠΑΣΟΚ, αφού όπως είπε «αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνεννοηθεί ούτε με τον εαυτό του».  
Απέρριψε τις συμπράξεις με Καρατζαφέρη και Μπακογιάννη, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όλους ότι η Κεντροδεξιά εκφράζεται μόνο από τη Νέα Δημοκρατία. 
Τέλος, σημείωσε με νόημα ότι, δεν πρόκειται να συναινέσει σε λύσεις τύπου «Μπερλουσκόνι» τονίζοντας χαρακτηριστικά το «θεόσταλτο» του χαρακτήρα τους και την «έξω-θεσμική» διάσταση που υποκρύπτουν.
Ο Αντώνης Σαμαράς μετά από πολύ καιρό υπενθύμισε, προφανώς εντός και εκτός των «τειχών», ότι εκλέχθηκε για να τα αλλάξει όλα, γεγονός που επαναφέρει στο προσκήνιο τον κινηματικό χαρακτήρα της εκλογής του. 
Γι αυτόν ακριβώς το λόγο αν και μιλούσε σ’ ένα κομματικό όργανο, επέλεξε να απευθυνθεί σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, αποδεχόμενος να συμπορευθεί με την επιθυμία του να «πιστέψει στο καινούριο που έρχεται».  
Σε όλα αυτά προσθέστε φράσεις όπως: «Δεν παίζω σε μικροκομματικά παιχνίδια» και «Δεν χρωστάω σε κανέναν», ώστε να έχετε μια πρώτη εικόνα της επανεκκίνησης με τελικό στόχο η Νέα Δημοκρατία και η κεντροδεξιά να αποκτήσουν χαρακτηριστικά πλειοψηφικού ρεύματος στη κοινωνία.
Χάρης Παυλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: