Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Πρόσθετα μέτρα φέρνει έλλειμμα άνω του 10% για το 2010

Οι πρώτες ενδείξεις για διψήφιο έλλειμμα το 2010, ήρθαν χθες με πληροφορίες της Eurostat που δημοσίευσε ο τύπος. 
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία τα ασφαλιστικά ταμεία δεν εμφανίζουν πλεόνασμα ύψους 900 εκατ. ευρώ αλλά έλλειμμα άνω των 500 εκατ. ευρώ για το 2010, γεγονός που οδηγεί το έλλειμμα σε διψήφιο αριθμό.
Τις εκτιμήσεις αυτές φαίνεται να επιβεβαιώνει και η ανεξάρτητη πλέον ΕΛΣΤΑΤ που θα αποστείλει αύριο τα νεότερα στοιχεία για το έλλειμμα του 2010 και όπως αναφέρει η...
εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» διαπιστώνει απόκλιση από τις τελευταίες εκτιμήσεις της τάξης του 0,4% του ΑΕΠ. Η απόκλιση αυτή αποδίδεται στα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων και ανεβάζουν το έλλειμμα άνω του 10%.
Σημειώνεται ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010 έδινε εκτίμηση για έλλειμμα στο 9,4% του ΑΕΠ, το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού εκτίμηση για έλλειμμα 9,1% του ΑΕΠ και η πρόβλεψη της τρόικας εκτίμηση για 9,6% του ΑΕΠ, την οποία ενστερνίζεται πλέον η κυβέρνηση που επιμένει ότι είναι και η ακριβής.
Φυσικά εφόσον το έλλειμμα κλείσει τελικά άνω του 10%, αυτό σημαίνει και αναπροσαρμογή των μέτρων για το 2011 καθώς τα 1,7 δις. ευρώ δεν θα είναι πλέον αρκετά, ειδικά αν η κυβέρνηση θέλει να πιάσει το στόχο για το έλλειμμα του 2011 (7,4% του ΑΕΠ). 
Το συνολικό πακέτο μέτρων μπορεί να φτάσει μέχρι και 3 δισ. ευρώ.
Μένει να δούμε αν η κυβέρνηση θα δικαιωθεί για τις προβλέψεις της ή το έλλειμμα θα κλείσει πάνω από 10% όπως προβλέπουν Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ. Τώρα το πόσο πάνω από το 10% θα φανεί….. 
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια: