Δυστυχώς για μια ακόμη φορά το empros , δικαιώθηκε μέσα σε μόλις σε δύο εικοσιτετράωρα.
Την Κυριακή 27 Μαρτίου είχαμε επισημάνει ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της 25ης Μαρτίου, όχι μόνο δεν επρόκειτο για αποφάσεις θετικές για την χώρα, αλλά θα συνέβαλαν ουσιαστικά στην απομάκρυνση όλο και περισσότερο του ενδεχόμενου να μπορέσει η χώρα μας να βγει στις αγορές.
Και πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις , ήρθε...
η νέα επίθεση από τον οίκο S&P που υποβάθμισε την ελληνική οικονομία κατά δύο βαθμίδες από ΒΒ+ σε ΒΒ-.
η νέα επίθεση από τον οίκο S&P που υποβάθμισε την ελληνική οικονομία κατά δύο βαθμίδες από ΒΒ+ σε ΒΒ-.
Στο emprosdrama, δημοσιεύσαμε το Κυριακάτικο άρθρο του κ. Γιάννη Τριήρη ( αναδημοσίευση από το πολύ καλό Ιστολόγιο Newscode) με τίτλο «Απαγορευτική προσφυγή μας στις αγορές μετά και τις αποφάσεις της 25ης Μαρτίου», είχε επισημάνει ότι το συμπέρασμα που προέκυψε από τις τελευταίες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής , ήταν ότι οι τράπεζες επί της ουσίας θα είναι οι τελευταίες που θα εξοφλούνται από το ελληνικό δημόσιο ,καθώς πρώτα θα πρέπει να αποπληρώνεται τα χρέη μας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα κράτη που μας έχουν δανείσει.
Αυτό το συμπέρασμα έβγαλε και η S&P και προέβη στην νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας.
Όπως παραδέχεται τώρα και το υπουργείο Οικονομίας:
"Ο οίκος S&P’s αποδίδει την υποβάθμιση αυτή στις ανακοινώσεις της Συνόδου της 25ης Μαρτίου για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ):
(α) την πιθανή επιβολή αναδιάρθρωσης του χρέους ως προαπαιτούμενο για δανεισμό από τον ΕΜΣ και
(β) την θεσμοθέτηση της προτεραιότητας της αποπληρωμής των δανειακών κεφαλαίων προς τον ΕΜΣ έναντι των υπολοίπων πιστωτών.
Το σκεπτικό για την υποβάθμιση της Ελλάδας είναι ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τα μέσα του 2013 μέσω δανεισμού στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίων, όταν το σημερινό πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης ολοκληρώνεται, και θα χρειαστεί η Ελλάδα να δανειστεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας."
Βέβαια στην ανακοίνωση του υπουργείου αναλύονται μια σειρά λόγοι για να τεκμηριωθεί ότι αυτή είναι μια λανθασμένη εκτίμηση από τον οίκο S&P.
Δυστυχώς , όμως, η χώρα μας , όπως και οι άλλες χώρες απ αυτές τις εκτιμήσεις , αυτών των οίκων εξαρτώνται.
Δυστυχώς , όμως, η χώρα μας , όπως και οι άλλες χώρες απ αυτές τις εκτιμήσεις , αυτών των οίκων εξαρτώνται.
Αποδεικνύεται λοιπόν για μια ακόμη φορά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση , αρνείται να δει την πραγματικότητα και δεν αποφασίζει την λήψη ουσιαστικών μέτρων που θα συνέβαλαν στην αναπτυξιακή προσπάθεια των αδύναμων οικονομικά κρατών.
Το έχουμε γράψει ξανά και ξανά.
Οι Ευρωπαίοι δεν κάνουν τίποτα για τον έλεγχο των κερδοσκοπικών hedge funds, που συνεχίζουν να αισχροκερδούν σε βάρος κρατών και ιδιωτών. Δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσουν την εξάρτηση τους από τους οίκους αξιολόγησης , δημιουργώντας ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό αξιολόγησης .Αν δεν δοθούν πρωτίστως λύσεις στα προβλήματα αυτά, τότε η κατάσταση σε διεθνές επίπεδο θα εξακολουθήσει να είναι η ίδια και στην χώρα μας βέβαια που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα ίδια και χειρότερη.
Και θα το ξαναγράψουμε "Δυστυχώς με την πορεία που έχουν δρομολογήσει οι ισχυροί εταίροι μας , δεν φαίνεται διέξοδος για την χώρα μας και γενικότερα για τις χώρες του νότου.
Και ακόμη χειρότερα, ενώ οι άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανθίστανται , η Ελλάδα συνθηκολογεί και υποκύπτει."
Του Γιάννη Τριήρη
newscode
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου