Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Τέσσερα σενάρια ανασχηματισμού

Δύο ραδιοφωνικές συνεντεύξεις σε μία μέρα είναι πολλές. 
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πήρε σβάρνα τα ραδιόφωνα χθες για να αναδομήσει το προφίλ του και να προειδοποιήσει βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι θα δώσει τη μάχη για την παραμονή του στο θώκο του τσάρου της οικονομίας.
Οι περισσότεροι στο ΠΑΣΟΚ προεξοφλούν ότι ο ανασχηματισμός είναι θέμα ημερών, ενώ στην κοινοβουλευτική ομάδα κυκλοφορούν λίστες με ονόματα υπουργών που μετακινούνται και άλλων που φεύγουν. ...
Τα περισσότερα από αυτά τα σημειώματα προβάλλουν την επιθυμία βουλευτών της περιφέρειας να μπουν στο τρένο της κυβέρνησης, ώστε να διεκδικήσουν από καλύτερη θέση την επανεκλογή τους, στην περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου αιφνιδιάσει με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. 
Σχεδόν σε όλα τα σημειώματα που μπαίνουν και βγαίνουν στις τσέπες των βουλευτών ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται κομμένος παρότι από το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει γίνει διαρροή με έμμεσο ή άμεσο τρόπο.
Τα επικρατέστερα σενάρια στο περιστύλιο της Βουλής και στα πολιτικά γραφεία είναι τα εξής: 
ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετακινείται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας. 
Οι διακινητές αυτού του σεναρίου λένε ότι ο πρωθυπουργός βάζει δυνατά στο παιχνίδι το μεγάλο εσωκομματικό του αντίπαλο και του δίνει την καυτή πατάτα  με την κλασσική αρχηγική λογική που λέει «εάν τα καταφέρεις, κερδίσαμε μαζί, εάν όχι έχασες μόνος σου».
Το δεύτερο σενάριο που διακινούν τραπεζίτες και παράγοντες της αγοράς θέλει τη θέση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου να αναλαμβάνει ο Λουκάς Παπαδήμος ως ο άνθρωπος που μπορεί να διαπραγματευθεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τη Γερμανία.
Το τρίτο σενάριο προβλέπει τη μετακίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος επιθυμεί στο μέλλον να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στο ΠΑΣΟΚ, στην πλατεία Συντάγματος.
Το τέταρτο σενάριο είναι το καλύτερο για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Προβλέπει την παραμονή του σε κεντρικό ρόλο. 
Θα ονομάζεται λένε οι εμπνευστές του σεναρίου υπουργός Συντονισμού για θέματα Οικονομίας και Οικονομικών και θα έχει δύο ισχυρούς αναπληρωτές υπουργούς το Γιώργο Φλωρίδη και τον Φίλιππο Σαχινίδη.
Μέσα σε αυτό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου περνάει δυνατά στην αντεπίθεση. 
Με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις και συνεχείς επικοινωνίες με δημοσιογράφους επιχειρεί να ακυρώσει τα σενάρια της απομάκρυνσής του. Το βασικό του όπλο που έριξε στο τραπέζι από χθες είναι ότι η οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης νωρίτερα από ότι αναμενόταν και ότι η κρίση είναι ρηχή.
Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη με πιο έντεχνο τρόπο για να πείσει πρώτα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μετά την κοινωνία ότι η πολιτική του μέχρι σήμερα έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: