Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Διχασμός και νευρική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ


Νευρική κρίση 
προκαλεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η δημοσία διαφωνία των δύο από τους τρείς κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος κ.κ. Λαφαζάνη και Παπαδημούλη στη Βουλή για τον τρόπο ψηφοφορίας του κόμματος, προκαλώντας αλαλούμ στη «γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ
Το κακό κλίμα του Κουμουνδούρου επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά και τη νέα διαφοροποίηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Κοντονή στην Προκαταρκτική Επιτροπή για την περικοπή των ταξιδιών του Γ. Παπανδρέου που ζητούσαν τα μέλη του Σύρριζα, Ζωή Κωνστανονοπούλου και...
Θοδωρής Δρίτσας.

               Και αν η Κουμουνδούρου επιχείρησε να υποβαθμίσει  και να μην δώσει διαστάσεις στη διπλή διαφοροποίηση του βουλευτή Ζακύνθου, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κεντρική γραμμή για τα ζητήματα αυτά», η εύφλεκτη ατμόσφαιρα μεταξύ των κορυφαίων στελεχών,  γνώστών για τις εκ δια μέτρου διαφορετικές απόψεις τους, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Παπαδημούλη έφερε στο φώς τον υψηλό βαθμό βρασμού στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
               Ο αναβρασμός στο εσωτερικό αναζωπυρώθηκε και μετά τις θέσεις που διατύπωσε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας (συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά) τόσο στο θέμα των συμμαχιών όσο και στα «ανοίγματα» που έκανε στη στην κυβέρνηση, με την πρόταση για εθνικό συμβούλιο που θα σχεδιάσει τη στρατηγική συμμαχία του Ευρωπαϊκού Νότου. Αν και το τελευταίο όπως σχολίασαν στελέχη της Κουμουνδούρου, έγινε προκειμένου να μην δοθεί η ευκαιρία στην κυβέρνηση να επιτεθεί στον κ. Τσίπρα γιατί «δεν βάζει πλάτη» στο δύσκολο έργο της κυβέρνησης.
               Το εντυπωσιακό είναι, όπως σχολίασε στέλεχος από τη μετριοπαθή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, πως τόσο ο κ. Λαφαζάνης όσο και ο κ. Παπαδημούλης, παρότι ανήκουν σε διαφορετικές εσωκομματικές τάσεις, είχαν καταφέρει να συνυπάρξουν αρμονικά όλο αυτό το διάστημα και να ασκήσουν επαρκώς τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα, χωρίς ποτέ να δώσουν αφορμή για σχόλια ούτε να αφήσουν τις προσωπικές τους απόψεις να δημιουργήσουν ρήγμα στη συμπαγή λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
               Υπενθυμίζεται ότι ο μεν κ. Παπαδημούλης ως επικεφαλής της Πλατφόρμας 2012- της ομάδας των Ανανεωτών που παρέμειναν στην  Κουμουνδούρου όταν αποχώρησε η ομάδα Κουβέλη-στηρίζει χωρίς κανένα αστερίσκο όλες τις επιλογές της ηγετικής ομάδας Τσίπρα, ο δε κ. Λαφαζάνης, ως επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος και της Αριστερής Πλατφόρμας, ασκεί με συνέπεια κριτική για κρίσιμα  θέματα όπως είναι η θέση για το ευρώ, οι συμμαχίες και η ιδεολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
               Το επεισόδιο μεταξύ των δύο κορυφαίων στελεχών ξεκίνησε χθες, όταν στην αρχή της συνεδρίασης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε ότι το αίτημα για ψηφοφορία του κόμματός του αφορά μόνο ένα άρθρο, ενώ λίγο αργότερα ο κ. Παπαδημούλης διευκρίνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα συμμετέχει στη ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου- κάτι που είχε δηλώσει εξαρχής και ο κ. Τραγάκης επικαλούμενος και τις επιστολικές ψήφους που είχαν ήδη φτάσει στο προεδρείο, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τους ΑΝΕΛ, και αναφέρονται ρητά σε «ψήφο στο σύνολο». Και αυτό διότι είχε προϋπάρξει σχετική συνεννόηση του προεδρείου με το κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Παπαδημούλη.
               Λίγο αργότερα ωστόσο, όταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής ξεκίνησε να διαβάζει τον κατάλογο των ονομάτων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραφαν το αίτημα υπήρξαν νέες εντάσεις από την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεις ότι «δεν συμφωνήσαμε σε αυτή  τη διαδικασία» και «δεν άλλαξε το αίτημά μας», με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να επιμένει ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά μόνο το επίμαχο άρθρο και να κατηγορεί το προεδρείο ότι «μετατρέπει την ψηφοφορία στο σύνολο».
               Η «ασυμφωνία» μεταξύ των μελών του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τον α΄ αντιπρόεδρο της Βουλής στην απόφαση να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου με την διαδικασία της διαπίστωσης της πλειοψηφίας. «Από την στιγμή που δεν υπάρχει νέο αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου, τότε δεν υπάρχει λόγος και να γίνει. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και η συνεδρίαση έληξε», είπε ο κ. Τραγάκης προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: