Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Διπλωματία και παρασκήνιο.

Χαρακτηριστικό της καθιερωμένης διπλωματίας είναι ο κυνισμός ( τις συνέπειες του οποίου έθετα προχθές στο άρθρο πως φτάσαμε ώς εδώ), που περιβάλλεται όμως με επιτηδευμένη φρασεολογία, φραστική «ευγένεια» , στην ανταλλαγή των απόψεων και η διαμόρφωση μιας πράγματι ιδιαίτερης γλώσσας πολιτισμένης «διακόσμησης» με άκρως προσεκτική διατύπωση προφορικού λόγου και έγγραφων κειμένων.
Στη διαδικασία της «διπλωματικής προσέγγισης» εντάσσονται και οι διάφορες ορατές στο προσκήνιο κινήσεις στην στρατιωτική και οικονομική σκακιέρα με σκοπό την θωράκιση και την ωραιοποίηση αυτής της κυνικής ωμότητας των διπλωματών.
Όμως ...( γιατί πάντα υπάρχει ένα όμως) πίσω από αυτούς , στο σκοτάδι του παρασκηνίου και ως «αθέατη όψη»της διπλωματικής προσπάθειας , διαμορφώνεται , πολλές φορές ερήμην των πολιτικών και διπλωματικών πρωταγωνιστών, η λυσσαλέα προσπάθεια δημιουργίας προϋποθέσεων , δυναμικών και ακαθάρτων, εξαναγκασμού ή πειθαναγκασμού του ... «διπλωματικά αντιδιαλεγόμενου» για αποδοχή των προτάσεων , και των (άνομων και λεηλατικών πολλές φορές) συμφερόντων τους. Αυτή την «αθέατη» πλευρά της διπλωματίας, στο πυκνό σκοτάδι του παρασκηνίου , εκτελούν οι μυστικές υπηρεσίες.
Η σημερινή Ελλάδα , είτε εκ πεποιθήσεως φιλειρηνική είτε εξ αναγκαιότητας,καλείται στον

«διάλογο της διπλωματίας» έχοντας μπροστά στο τραπέζι του διπλωματικού διαλόγου και στο έρεβος του σκοτεινού παρασκηνίου,την χυδαιότητα της ανελέητης εκβιαστικής βίας, με την μεθολογία της πολιτικής αποσταθεροποίησης των τρομοκρατικών χτυπημάτων και την αποσάθρωση της κρατικής μηχανής με τεχνάσματα και μεθοδεύσεις του γενικευμένου παραλυτικού φόβου.
Το ατύχημα είναι ότι αυτός ο «παραλυτικός φόβος» δεν περιορίζεται στην ψυχολογία τω Ελλήνων, ούτε και σηματοδοτείται εννοιολογικά από την αντίστοιχη στοχαστική προσέγγιση της επιστήμης της ψυχολογίας, αλλά επεκτείνεται σε πρωτοφανείς υλικές ενέργειες.
Τέτοιες «ενέργειες» μόνον οι τυφλοί στα πνευματικά όμματα και οι κωφοί στην πολιτική ακοή δεν μπορούν να συλλάβουν στα όσα συμβαίνουν από το Δεκέμβριο του 2008 στους δρόμους της Αθήνας και εξακολουθούν , σε μια κλιμακούμενη ανοδική πορεία σκοτεινής βίας, να μας απειλούν ευθέως και κατ` αντικείμενο.
Η απάντηση που οφείλουν τα πολιτικά κόμματα , είναι η σφυρηλάτηση αρραγούς κοινού εθνικού μετώπου και η χωρίς δισταγμούς , κομματικούς υπολογισμούς και δεύτερες σκέψεις ανασυγκρότηση των υλικών και ηθικών δυνάμεων του τόπου. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που οι «κομματικοί εγκεφαλικοί τους κακοήθεις όγκοι » έχουν υπερισχύσει των κυττάρων της λογικής και της ευθύνης ας μελετήσουν με προσοχή την χθεσινή ανακοίνωση του (ταλαιπωρημένου) Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος ... κραυγάζει ότι :
«Το περιβάλλον κρίσης και καταστροφής που εκτρέφεται συστηματικά στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες δίνει πρόσφορο έδαφος στην οποιαδήποτε προβοκάτσια.Μέχρι στιγμής, η "ραχοκοκαλιά" της οικονομίας είναι εκείνη που καθημερινά βάλλεται και καθημερινά καλείται να πληρώσει το δυσβάσταχτο τίμημα. Οι βολεμένοι και αρτευόμενοι από τον προϋπολογισμό, κάθε κατηγορίας, κλίμακας, χρώματος, ειδικότητας και αξιώματος, ας περιμένουν σύντομα το λογαριασμό της βιαζόμενης υπόστασης και αξιοπρέπειας του Έλληνα επαγγελματία και φορολογούμενου».
Μοναχά ας μελετήσουν την κραυγή τους. Τίποτα άλλο. Θα βγάλουν ...χρήσιμα συμπεράσματα.
politika themata
Αναρτήθηκε από politis-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: