Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Δήλωση Παν. Λαφαζάνη : Το ΠΑΣΟΚ ανοίγει το δράμο για "τζάμπα" νεανικό εργατικό δυναμικό στο κεφάλαιο !

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ «Αύξηση της απασχόλησης και αντιμετώπιση της ανεργίας» τόνισε κατά την εισήγησή στην αρμόδια Επιτροπή, μεταξύ άλλων τα εξής:


«Η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, σε μία φάση καλπάζουσας αύξησης της ανεργίας και διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, είναι απολύτως ψευδεπίγραφη, δεν πρόκειται να συμβάλλει στο ελάχιστο στην αντιμετώπιση της ανεργίας, συνιστά ένα μεγάλο δώρο στο κεφάλαιο και αναδεικνύει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει και κλιμακώνει ένα αντεργατικό πρόσωπο, που φιλοτέχνησε ως κυβέρνηση ιδιαίτερα την περίοδο 1996 – 2004.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να κινηθεί αυτοκριτικά, και να προτείνει την κατάργηση σειράς αντεργατικών νόμων τους οποίους ψήφισε ως κυβέρνηση, όπως τους ν. 2956/01, 2874/2000, 2639/98, 3227/04 και οι οποίοι άνοιξαν το δρόμο στην υπενοικίαση εργαζομένων και την απορρύθμιση – διάλυση των εργασιακών σχέσεων, κατέθεσε μία πρόταση με την οποία χαρίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών, τις οποίες αναλαμβάνει το κράτος – δηλαδή οι φορολογούμενοι – για τετραετή στην ουσία απασχόληση των νέων και διαιωνίζονται τα «δουλεμπορικά» προγράμματα “stage”, με περιορισμό του χρόνου εργασίας μέχρι 9 μήνες στον ιδιωτικό τομέα, στη βάση εξευτελιστικών αμοιβών, περίπου 400 ευρώ και ακόμα χειρότερα, χωρίς ασφάλιση!
Ο κ. Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε αυτό τον γύρο των πρωτοφανών αντεργατικών μέτρων από το Λαύριο με την αρχική πρότασή του για τετραετή ανασφάλιστη εργασία των νέων. Επειδή η καινοφανής αυτής πρόταση ανέτρεπε και τις πιο στοιχειώδεις εργατικές κατακτήσεις και για τούτο συνάντησε καθολικές αντιδράσεις, απεσύρθη, για να επανέλθει τώρα με νέα μορφή, διατηρώντας όμως τον πρωτότυπο αντεργατικό της χαρακτήρα. Η καινούργια πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που περιέχεται στην πρόταση νόμου που κατέθεσε, αντί της τετραετούς ανασφάλιστης εργασίας των νέων, προβλέπει τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές να τις πληρώνει για τέσσερα χρόνια το κράτος. Οι εργοδότες, που απασχολούν μέχρι 50 εργαζομένους, ούτε στα πιο ευχάριστα όνειρα τους δεν θα διανοούντο να προτείνουν τέτοιου είδους μέτρα, τα οποία επεκτείνουν και γενικεύουν υπαρκτά ήδη προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα οποία δαπανούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για να επιδοτούν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές, ιδιαίτερα σε νέους εργαζόμενους.
Η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει ή και βελτιώνει την απασχόληση αλλά και κλιμακώνει ένα άκρως επικίνδυνο δρόμο να προσφέρεται στο κεφάλαιο και στο όνομα της κρίσης και της ανεργίας, πάμφθηνο και τελικά «τζάμπα» εργατικό δυνομικό.
Ακόμα χειρότερα με τέτοιου είδους προτάσεις διαγράφεται μείζον κίνδυνος διαχωρισμού και αντιπαράθεσης νεότερων και ηλικιωμένων εργαζόμενων ή και ο κίνδυνος απολύσεων με επίκληση «σπουδαίου» λόγου παλιότερων εργαζομένων, προκειμένου να προσλαμβάνεται νεανικό πάμφθηνο εργατικό δυναμικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει αυτές τις αντεργατικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και αντιτείνει μια εναλλακτική προοδευτική και σοσιαλιστική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης, στο πλαίσιο της οποίας έχει προτείνει σειρά εναλλακτικών προτάσεων για την δραστική μείωση της ανεργίας και στόχο την πλήρη απασχόληση.
Ειδικότερα αντί να δαπανώνται εκατοντάδες εκ. ευρώ ετησίως, που μπορεί να ξεπεράσουν τα 2 δις ευρώ, για ατελέσφορα μέτρα επιδότησης μισθών και κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών, θα έπρεπε αυτά τα ποσά να στηρίξουν πρώτα απ’ όλα δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις και επενδύσεις κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα, πράγμα που θα αύξανε πραγματικές θέσεις απασχόλησης και και θα είχε πολλαπλασιαστικέ και μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές επιδράσεις στην πορεία της χώρας».

emprosdrama.blogspot.com από salonikapress

Δεν υπάρχουν σχόλια: