Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Ο Σαρκοζί επαναφέρει τη Γαλλία στο Στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ !

Ιστορική ομιλία του γάλλου προέδρου 43 χρόνια μετά την απόφαση του Ντε Γκωλ για αποχώρηση
ΠΑΡΙΣΙ
Την επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, 43 χρόνια μετά την αποχώρηση του στρατηγού Σαρλ ντε Γκωλ, λόγω διαφωνιών με τις ΗΠΑ για την άμυνα της Ευρώπης, ανακοίνωσε επισήμως χθες το απόγευμα κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου για το μέλλον του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Στην ιστορική ομιλία, που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη στροφή στη γαλλική εξωτερική πολιτική από τότε που ανέλαβε την προεδρία ο «ατλαντιστής» κ. Σαρκοζί, τονίζεται ότι η απόφαση ελήφθη «προς το συμφέρον και της Γαλλίας και της Ευρώπης» .

«Το ΝΑΤΟ είναι ο μόνος διεθνής οργανισμός στον οποίο η Γαλλία δεν είναι παρούσα και με ισχυρή επιρροή. Θέτουμε τέρμα στην κατάσταση αυτή. Τώρα η Γαλλία θα γίνει ισχυρότερη και με μεγαλύτερη επιρροή. Θα έχουμε αντιπροσώπευση σε όλες τις διοικητικές δομές της Συμμαχίας,θα έχουμε επίσης απόλυτη ανεξαρτησίαόσον αφορά το πυρηνικό μας οπλοστάσιο» είπε ο γάλλος πρόεδρος- τονίζοντας ότι πίσω από την απόφαση αυτή κρύβεται το γεγονός ότι «ο κόσμος έχει αλλάξει».
Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και οι νέες απειλές της διεθνούς τρομοκρατίας και της διασποράς των πυρηνικών όπλων επιβάλλουν την επιστροφή της Γαλλίας στη διοικητική δομή του ΝΑΤΟ, είπε ο Σαρκό, επισημαίνοντας ότι μια «απομονωμένη» Γαλλία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις νέες προκλήσεις.
Υπενθύμισε ακόμη ότι η Γαλλία συμμετέχει κανονικά, με χιλιάδες στρατιώτες της, σε όλες τις μακρινές αποστολές του ΝΑΤΟ (στο Κοσσυφοπέδιο, στη Βοσνία και, φυσικά, στο Αφγανιστάν, όπου διατηρεί δύναμη 2.800 ανδρών) και στην ουσία απέχει μόνο από τον στρατηγικό και τακτικό σχεδιασμό αυτών των επιχειρήσεων.
«Διακινδυνεύουμε τη ζωή των στρατιωτών μας στο πεδίο της μάχης,αλλά δεν συμμετέχουμε στον σχεδιασμό της αποστολής τους. Αυτό δεν μπορεί να το κατανοήσει κανείς» είπε.
Οσο συμβολική και αν είναι η απόφαση του κ. Σαρκοζί, ο πολιτικός αντίκτυπος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, όπως και η αντίσταση μεγάλου μέρους του πολιτικού κόσμου.
Πέρα από τους σοσιαλιστές και τη γαλλική Αριστερά, που διαφωνούν κάθετα με την επιστροφή στους κόλπους της Συμμαχίας, αντίθετοι είναι και πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος (νεο-γκωλικού) κόμματος UΜΡ, όπως και οι δύο τέως πρωθυπουργοί Αλέν Ζιπέ και Ντομινίκ ντε Βιλπέν , οι οποίοι έχουν τονίσει δημόσια ότι η επανένταξη θα σημάνει το τέλος της γαλλικής πολιτικής ανεξαρτησίας από τις ΗΠΑ, καθώς και τη διάλυση των διπλωματικών συμμαχιών της χώρας με τον αραβικό κόσμο.
Αυτός είναι και ο λόγος για το οποίο ο κ. Σαρκοζί, αν και διαθέτει το συνταγματικό δικαίωμα να αγνοήσει το κοινοβούλιο, στην ουσία μετατρέπει το θέμα της επανένταξης στο στρατιωτικό σκέλος σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση του Φρανσουά Φιγιόν - ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα παραιτηθεί, αν οι βουλευτές δεν υπερψηφίσουν την απόφαση στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του «Ρaris Μatch», η πλειοψηφία των Γάλλων- το 58%- τάσσεται υπέρ της πλήρους επιστροφής της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Αλλη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου LΗ2, δείχνει ότι το 52% των Γάλλων τάσσεται υπέρ της πλήρους επιστροφής της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: