Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Δεν τους πιστεύουμε με τίποτα !

Στη συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών που βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής βρίσκεται πάντα ένα αισιόδοξο στέλεχος για να δώσει κουράγιο στους εργαζόμενους και στους μετόχους.
Ελάχιστη σημασία θα πρέπει να δίνουμε σε τέτοιες δηλώσεις. Σε δύσκολες εποχές μας ενδιαφέρουν μόνο τα νούμερα...Είναι απόλυτα φυσιολογικό η διοίκηση μιας εταιρείας να προσπαθεί να εμψυχώσει τον κόσμο για να τον πείσει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του και να αποφύγει έτσι τα χειρότερα.
Η ελπίδα πεθαίνει, ως γνωστόν, τελευταία. Αλλά είναι και ο μόνος γνωστός δρόμος:
Να πέσουν στην φωτιά οι εργαζόμενοι και να κάνουν τα αδύνατα – δυνατά για τη σωτηρία.
Οι δηλώσεις, λοιπόν, του τύπου «είμαστε κοντά στο να ξεπεράσουμε την κρίση» ή «βλέπουμε φως στο βάθος του τούνελ» είναι αναγκαίες για τη βελτίωση της ψυχολογίας εντός των τειχών, αλλά δεν είναι πάντοτε αντικειμενικές.
Ρωτήστε κάποιον που έχει βιώσει σε πολυεθνική περίοδο κρίσης. Θα σας πει ότι τα εσωτερικά σημειώματα «εμψύχωσης» ήταν στην ημερήσια διάταξη.
Προσέξτε τις ανακοινώσεις (κυρίως στην Αμερική) εταιρειών που δεν τα κατάφεραν.

Λίγο καιρό πριν το λουκέτο θα βρείτε δηλώσεις στελεχών που υπόσχονται καλύτερες μέρες στους μετόχους. Είναι πονηρές οι μέρες που ζούμε. Μπορούμε να την πατήσουμε ανά πάσα στιγμή και μάλιστα από εκεί που δεν το περιμένουμε.
Να είμαστε ειλικρινείς:
Ποιος από εμάς περίμενε ότι θα χρεοκοπούσε η Lehman Brothers ή ότι η μετοχή της Citigroup θα έφτανε να αξίζει ένα δολάριο;
Το γεγονός ότι κολοσσοί γονάτισαν λέει πολλά από μόνο του. Καήκαμε από το χυλό και φυσάμε το γιαούρτι; Μπορεί!
Καλύτερα, όμως, να διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας, παρά να βρεθούμε άνευ λόγου σε δυσχερή θέση. Δεν πάει πολύς καιρός που γνωστός χρηματιστής θεώρησε ασφαλέστερο να επενδύσει τα προσωπικά του χρήματα στη μετοχή της Citigroup, αναζητώντας ένα ασφαλές λιμάνι και με δεδομένο ότι η μετοχή της τράπεζας είχε ήδη υποχωρήσει σημαντικά. Όταν το έκανε φάνταζε μία λογική και καλή κίνηση.
Σήμερα ο άνθρωπος αυτός δεν έχει την ίδια γνώμη...Θα μου πείτε ότι εδώ έχουν συμβεί καταστροφές και σε περιπτώσεις που τα νούμερα ευημερούσαν. Δεν έχετε άδικο, έτσι είναι. Για να μην αναφέρουμε την πασίγνωστη περίπτωση της Enron, να θυμηθούμε μια δική μας, τη Διεθνή Βιομηχανία Ενδυμάτων. Μία ημέρα, λοιπόν, πριν αναστείλει τη λειτουργία της είχε ανακοινώσει γενναίο μέρισμα για τους μετόχους...
Δεν εμπιστευόμαστε τις διοικήσεις, πολλές φορές ούτε και τα δημοσιευθέντα οικονομικά στοιχεία.
Αλλά μεταξύ των δηλώσεων και των αριθμών, θα προτιμήσουμε τους αριθμούς...
Θανάσης Μαυρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: