Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

"Το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον της Ευρώπης".

Αναδημοσίευση πρότασης που υπέβαλε ο Νικ. Τσονιώνης στο European Citizens' Consultations portal


Η Ευρώπη αποκαλείται η γηραιά ήπειρος. Γηραιά γιατί πρώτη έδωσε δείγμα
πολιτισμού, οργανωτικών διαδικασιών, πολιτικής σκέψης, αλλά και ιμπεριαλισμού, επεκτατισμού και άλλων εκφάνσεων, απόδειξης εξέλιξης και μη.
Η Ευρώπη τώρα είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να δώσει και δείγμα επανίδρυσης σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Σε ένα διεθνές και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον πρέπει να προτείνει δομικές αλλαγές στην επιχειρηματικότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την εποικοδομητική συμμετοχική δημοκρατία. Να αποδώσει βαρύτητα στην αξία των πολιτών της, μέσα από την παιδεία και την εκπαίδευση, μέσα από τη συμμετοχή και τη διαβούλευση.
Λέξεις όπως
eGovernment, eParticipation, eInclusion, eHealth
πρέπει να ενσωματωθούν στο λεξιλόγιο της πολιτικής της. Δεν πρέπει να αναμένουν οι πολίτες της λύση στα προβλήματά τους μόνο από τις κυβερνήσεις, αλλά να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των λύσεων, να κάνουν προτάσεις, να επανακτήσουν επιρροή.


Η πρόταση μου είναι η δημιουργία Κοινωνικών Δεξαμενών Σκέψης.
Δεξαμενών που θα αντλούν από την εμπειρία και το ζήλο των μελών τους και ανά τομέα, και κατόπιν διαβούλευσης, θα παράγουν παραδοτέες προτάσεις για το παρόν και το μέλλον όλων των χωρών-μελών αλλά και κατ' επέκταση της Ευρώπης ως σύνολο. Αυτό εξάλλου είναι και αυτή η προσπάθεια και αν έχουμε οποιαδήποτε ελπίδα ότι μπορεί να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα, ακριβώς αυτή τη διαδικασία οφείλουμε να στηρίξουμε και να προτάξουμε.
Σας προτείνω να συμμετέχετε κι εσείς με προτάσεις, σχόλια και την ψήφο σας στην προσπάθεια, έτσι ώστε να ενδυναμωθεί ο ρόλος του πολίτη στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.


Σχετικοί σύνδεσμοι:http://www.european-citizens-consultations.eu/gr/proposal/2066

Δεν υπάρχουν σχόλια: