Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Τι σημαίνει για την Αθήνα η επίσκεψη Ομπάμα !

Αλκης Κούρκουλας Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Η ανακοίνωση της επίσκεψης Ομπάμα στην Τουρκία μάς ξεβόλεψε. Μας ανάγκασε- και τους πιο βαθιά νυχτωμένους- να σκεφτούμε την Τουρκία στον πραγματικό κόσμο, πέρα από τον κόσμο των νοητών δικαιοδοσιών, των εικονικών αερομαχιών και των παραβιάσεων.
Αν η κυρία Χίλαρι Κλίντον δεν είχε ανακοινώσει με στεντόρεια φωνή την επίσκεψη, δεν θα είχαμε ακόμη καταλάβει ότι η Τουρκία που θα επισκεφθεί ο αμερικανός πρόεδρος σύντομα, είναι μια διαφορετική χώρα από την Τουρκία του Ψυχρού Πολέμου (και ασφαλώς διαφορετική από την Τουρκία των Βαλκανικών Πολέμων!).

Δεν θα είχαμε καν προσέξει ότι η Τουρκία- υπό την ηγεσία του κ. Ταγίπ Ερντογάν - έχει ξεπεράσει σημαντικές καθηλώσεις που προσδιόριζαν τη στάση της. Ξεπέρασε την «κουρδική» καθήλωση στο Βόρειο Ιράκ και συμβάλλει/εγγυάται τη σταθερότητα του Ιράκ.
Ξεπέρασε την καθήλωση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων και μπορεί έτσι να αναπτύσσει σχέσεις με την Αρμενία, να συμβάλλει ουσιαστικά στην ισορροπία του Καυκάσου και να επωφελείται από τις ενεργειακές οδούς.
Αν δεν ακουγόταν ως τα πέρατα της οικουμένης η ανακοίνωση της επίσκεψης Ομπάμα, θα συνεχίζαμε να αναλύουμε ως «γκάφα» του τούρκου πρωθυπουργού την αποδοκιμασία της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα. Δεν θα μαθαίναμε ότι η μεγάλη αυτή κίνηση αλλάζει την ιστορική εικόνα της Τουρκίας στην αραβική κοινή γνώμη.
Ανοίγει τον δρόμο στην τουρκική παρουσία στη Μέση Ανατολή. Ηδη τουρκικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στον Λίβανο και συζητείται το ενδεχόμενο ανάπτυξής τους στη Γάζα και ενδεχομένως και σε άλλα σημεία της Παλαιστίνης.
Αν δεν μας ξυπνούσε η κυρία Χίλαρι Κλίντον, δεν θα είχαμε ίσως προσέξει ότι στο Ισραήλ το ίδιο δεν έδωσαν στο επεισόδιο του Νταβός τη διάσταση που του έδωσαν τα ισραηλινά λόμπι στην Ουάσιγκτον.
Ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες ζήτησε δύο φορές «συγγνώμη» από τον τούρκο πρωθυπουργό, η κυβέρνηση του Ισραήλ αποδοκίμασε τον (πανίσχυρο) αρχηγό του στρατού που σχολίασε ότι η Τουρκία δεν δικαιούται διά να ομιλεί!
Στον δύσκολο εξισορροπητικό ρόλο ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Αραβες η Τουρκία του κ. Ερντογάν έχει υποκαταστήσει την Ελλάδα στον ιστορικό ρόλο που είχε στη Μέση Ανατολή. Μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, φίλη και σύμμαχος του Ισραήλ, αλλά και φίλη των Αράβων. Η στροφή αυτή της τουρκικής πολιτικής είναι φυσικά δημοφιλής. Δεν είναι ωστόσο εμπνευσμένη από τις ανάγκες της «επικοινωνίας».
Είναι αποτέλεσμα υπομονετικής και προσεκτικής δουλειάς του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου και της τουρκικής διπλωματίας που επί μακρά σειρά ετών προετοιμάζουν τη νέα θέση της Τουρκίας στην περιοχή και στον κόσμο. Η αδυναμία μας να αντιληφθούμε τις αλλαγές που γίνονται στην Τουρκία δεν συνιστά μια απλή διανοητική ολιγωρία. Συνοδεύεται δυστυχώς με μεγάλες συνέπειες.
Η αδυναμία αυτή έχει ήδη κοστίσει πολύ ακριβά. Οταν (τον Δεκέμβριο του 2003) δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε ότι ο κ. Ερντογάν ξεπέρασε την «κυπριακή» καθήλωση της Τουρκίας και άλλαζε την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό, οδηγηθήκαμε σε μια σειρά λανθασμένων χειρισμών που ανέτρεψαν όλα τα πλεονεκτήματα που η ελληνική πολιτική είχε εξασφαλίσει στην Κύπρο. Τώρα χάνουμε τη δυνατότητα - μέσα από πραγματική συνεργασία με την Τουρκία- να συμβάλουμε αποφασιστικά στη νέα ισορροπία που δημιουργείται στη Μέση Ανατολή, στην καθ΄ ημάς Ανατολή, αν αυτή η ορολογία μπορεί να συγκινήσει ακόμη κανέναν.
emprosdrama.blogspot.com από ΤΟ ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

Stathis είπε...

Δυσαρέσκεια προκαλεί στην Αθήνα η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να επισκεφθεί, στις αρχές του επόμενου μήνα, την Τουρκία, καθώς και η αναβάθμιση του ρόλου της γειτονικής χώρας στην περιοχή, όπως αυτή διαφάνηκε κατά την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον στη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Τουρκία στο τέλος της ευρωπαϊκής περιοδείας του. Εξετάζεται, επίσης, το ενδεχόμενο να απευθύνει ομιλία στον μουσουλμανικό κόσμο από την Κωνσταντινούπολη, οπότε θα επισκεφθεί και τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Στις επαφές που είχε η Χίλαρι Κλίντον με την τουρκική πολιτική ηγεσία, δόθηκε έμφαση στο μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, ιδίως ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία.
Η αμερικανική πλευρά ζήτησε, επίσης, τη βοήθεια της Τουρκίας στο «άνοιγμα» που επιχειρεί προς το Ιράν, προκειμένου να μπει τέλος στην κρίση με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η Άγκυρα ανταποκρίθηκε αμέσως, αναλαμβάνοντας σχετική πρωτοβουλία.
Η Αμερικανίδα υπουργός έθεσε στους συνομιλητές της το ζήτημα της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά σε ό, τι αφορά το Κυπριακό, οι κοινές αμερικανο-τουρκικές αναφορές σε «άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων» ενόχλησαν την ελληνική πλευρά.
Μοναδικό «αγκάθι» στις συνομιλίες της κας Κλίντον στην Άγκυρα ήταν το θέμα μιας ενδεχόμενης αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Ουάσιγκτον.


Μολονότι κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι δεν συντρέχει λόγος επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο πλαίσιο των διαδοχικών συνόδων κορυφής ΝΑΤΟ και Ε.Ε.-ΗΠΑ, ελπίζουν ότι θα υπάρξει δυνατότητα μιας κατ' ιδίαν συνάντησής τους, στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

Stathis είπε...

Δεν φταίει ο Ομπάμα, εμείς φταίμε!
Για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους, για τα χάλια της εθνικής μας πολιτικής στον τομέα εξωτερικών και άμυνας δεν φταίει απόλυτα και η κ. Μπακογιάννη. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια με τις αποτυχίες να διαδέχονται η μία την άλλη. Και όχι γιατί δεν έχουμε καλούς διπλωμάτες, απλά δεν έχουμε σταθερή στρατηγική πολιτική και κάθε κυβέρνηση την αλλάζει, με αποτέλεσμα να επικρατεί μια Βαβέλ.
Μια το ζεϊμπέκικο, μια οι σεισμοί, μια οι κουμπαριές, μια η οικονομική κρίση, μια το “όλοι είμαστε αδέλφια”, τι εικόνα να δώσεις; Πως να βασιστούν επάνω σου οι άλλοι με τέτοια αλλοπρόσαλλη εφαρμοζόμενη πολιτική;
Και εδώ που τα λέμε η κ. Μπακογιάννη είναι και η άτυπος υπουργός Εθνικής Αμυνας, μιας και ο κ. Μεϊμαράκης προτιμά την... “ησυχία” της Αθήνας και την ενασχόλησή του με τα δρώμενα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, τα δείπνα με βουλευτές και το φροντιστήριο αγγλικών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως αν κάποιος εξετάσει την πορεία του από τότε που έχει αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας μέχρι σήμερα δεν έχει τίποτα να πει για το έργο του γιατί πολύ απλά δεν έχει κάνει τίποτα, σε σημείο μάλιστα όπως καταγγέλθηκε από βουλευτές, να στερούνται είδη ενδύσεως οι στρατιώτες μας, ενώ οι ξένες εταιρίες έχουν “μπλοκάρει” την προμήθεια ανταλλακτικών για τις ένοπλες δυνάμεις γιατί δεν πληρώνονται...
Η επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στη γειτονική μας χώρα δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει λοιπόν. Παρά το γεγονός ό,τι πάει εκεί με αφορμή μια πολυπολιτισμική σύνοδο-για την οποία ήταν προγραμματισμένο να πάει η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ-εντούτοις θέλει να δώσει το μήνυμα προς όλους πως μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ αναλαμβάνει καθήκοντα “επιτηρητή” στην περιοχή η Τουρκία μαζί με το Ισραήλ.
Παράλληλα λόγω της εθνικής εγγύτητας που έχει η Αγκυρα με τα τουρκόφωνα κράτη της Κεντρικής Ασίας που διαθέτουν άφθονους ενεργειακούς πόρους, θα προσπαθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει την επιρροή της, ώστε να διασπάσει το “Σύμφωνο της Σαγκάης” για να περιορίσει την ισχύ της συμμαχίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.
Και πρέπει να σας υπενθυμίσουμε εδώ πως όλες αυτές οι ενέργειες δεν είναι τυχαίες. Υπάρχει σχέδιο. Το σχέδιο αυτό με την ονομασία “Red Horizon” το είχε εκπονήσει η πρώην υπουργός των ΗΠΑ κ. Κοντολέτσα Ράις-η οποία είναι και ρωσολόγος-στρατηγική που η προεδρία Ομπάμα τηρεί απαρέγκλιτα.
Οσο για τα δύο νέα ραντάρ που κατασκεύασε με χρήματα του ΝΑΤΟ η Τουρκία στο βόρειο και νότιο τμήμα της χώρας με τα οποία ελέγχει όλη την λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου και τη Μαύρη Θάλασσα και τους βαλλιστικούς πυραύλους που διαθέτει πλέον στο οπλοστάσιό της, γι΄ αυτά δεν γίνεται κουβέντα από την ελληνική πλευρά. Ούτε βέβαια για την παραβίαση των όρων της συνθήκης για τα συμβατικά όπλα στην Ευρώπη CFE), με αποτέλεσμα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να έχουν διπλάσιο οπλισμό από τον δηλωμένο επειδή το νότιο τμήμα της γείτονος εξαιρείται από τον έλεγχο της συνθήκης.
Η τουρκική διπλωματία γνωρίζει άριστα αυτά τα πλεονεκτήματα που κατέχει λόγω της στρατηγικής της θέσης και τα εκμεταλλεύεται στο έπακρο καθιστώντας την Ελλάδα ουσιαστικά δορυφόρο της και υποτελή της στην περιοχή.
Αυτό ονομάζεται real politik κυρίες και κύριοι πολιτικοί και διπλωμάτες. Εξωτερική πολιτική με βάσει τα συμφέροντα της χώρας σου και όχι με μικροπολιτικά κριτήρια και φιέστες.
Και μην αναφέρετε την επιτυχία των αγωγών γιατί “φούσκα” ήταν κι έσκασε...


Vellerefontis Team

Stathis είπε...

«Η επίσκεψη του Ομπάμα στην Τουρκία έκανε την Ελλάδα να ζηλέψει», λέει ο τουρκικός Τύπος για το θόρυβο που προκάλεσε η εξαγγελία της επίσκεψης Ομπάμα. «Οι ΗΠΑ προτίμησαν την Τουρκία από εμάς», συμπυκνώνει τις αντιδράσεις και τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανικανότητα».

Η Radikal γράφει στην πρώτη σελίδα: «Ο Ομπάμα έκανε το γείτονα να σκάσει» και «Η Αθήνα οργισμένη και ανήσυχη», ενώ στις εσωτερικές σελίδες γράφει ότι «η Αθήνα έχει υποστεί σοκ, λόγω του ενδιαφέροντος του Ομπάμα για την Τουρκία».

Η Ελλάδα είχε ενθαρρυνθεί πριν από την εκλογή του Ομπάμα στο αξίωμα του προέδρου από τα μηνύματά του τόσο για το Αιγαίο όσο και για την Κύπρο. Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών ως πρόεδρος του ΟΑΣΕ είχε συναντηθεί ανεπίσημα με την κ. Κλίντον, κάτι το οποίο είχε προκαλέσει αισιοδοξία.

Η εφημερίδα ΖΑΜΑΝ αναφέρει επίσης το σχόλιο του παρουσιαστή της ειδησεογραφικής εκπομπής της ΝΕΤ, που είπε χαρακτηριστικά: «Παιδιά, να είμαστε λίγο σοβαροί. Τι είδους δημοσιογραφία είναι αυτή; Ντροπή, ντροπή».