Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Υπεβλήθη Αίτημα στην Ε.Ε.για ενίσχυση κεφαλαίων του ΤΕΜΠΜΕ

AITHMA για διπλασιασμό του προϋπολογισμού του ΤΕΜΠΜΕ που αφορά την επιδότηση επιτοκίου υπέβαλε το Yπουργείο Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Oπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, το αίτημα αφορά την παροχή μέσω του ΕΣΠΑ επιπλέον 100 εκ. ευρώ ώστε το κεφάλαιο που θα έχει στη διάθεσή του το ΤΕΜΠΜΕ για επιδότηση επιτοκίου των δανείων που παρέχονται με την εγγύησή του να ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από το ΤΕΜΠΜΕ αγγίζουν, πλέον, τα 2 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, μέχρι χθες είχαν εγκριθεί 16.497 δάνεια, ύψους 1,948 δισ. ευρώ. Οι εγγυήσεις εκ μέρους του ΤΕΜΠΜΕ αντιστοιχούν στο ποσό του 1,559 δισ. ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΤΕΜΠΜΕ για την παροχή εγγυήσεων έχει στη διάθεσή του κεφάλαιο 240 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί τη βάση για να εγγυηθεί δάνεια της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ. Με το νέο κεφάλαιο για την επιδότηση επιτοκίου εκτιμάται ότι θα καλυφθούν δάνεια που έχουν ήδη εγκριθεί, αλλά και νέα, έως το σύνολο των περίπου 25.000 δανείων, ενώ το ΤΕΜΠΜΕ προσβλέπει και σε περαιτέρω ενίσχυση τόσο του κεφαλαίου για εγγυήσεις όσο και του κεφαλαίου για επιδότηση επιτοκίου.


Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ είναι μόνο ένα από τα πολλά και διαφορετικά προγράμματα που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ΕΠΑΝ ΙΙ του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Πρόσφατα, ανακοινώθηκε η έναρξη των προγραμμάτων της Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, καθώς και το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, το οποίο μπορεί να στηρίξει και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: