Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Πρετεντέρης : Το δημασκοπικό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ (3-4 μονάδες) στην κάλπη είναι 1 με 2 μονάδες.

Η κίνηση του Παπανδρέου να προσεγγίσει τον Σημίτη και να εξομαλύνει μια αντίθεση που (αναιτίως και ανοήτως) είχε δημιουργηθεί, επιδέχεται τρεις αναγνώσεις.
Πρώτον, την προσωπική.
Ηταν τουλάχιστον αστείο να συντηρείται αυτή η «ιδιότυπη σχέση» που ξεκινούσε από την ψυχρότητα και οδηγούσε στην αμηχανία μεταξύ του σημερινού προέδρου του ΠαΣοΚ και του προκατόχου του. Ακόμη περισσότερο όταν ο ένας διετέλεσε στενός συνεργάτης του άλλου προτού ο άλλος τον επιλέξει για να τον διαδεχτεί.


Δεύτερον,την πολιτική.
Είναι προφανές ότι ο Σημίτης για τον Παπανδρέου δεν είναι ένα «εσωκομματικό ζήτημα». Ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει μεγάλο μέρος της κοινωνίας και μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του ΠαΣοΚ και του τόπου- τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία απ΄ όλες τις πλευρές δικαιώνεται η πολιτική του. Ακόμη και με την πιο κυνική αντίληψη των πραγμάτων, καλύτερα να τον έχεις μαζί σου παρά απέναντι.
Τρίτον,τη στρατηγική.
Τώρα που έγινε σαφές ότι οι ευρωεκλογές θα προηγηθούν τον εθνικών εκλογών, καθίσταται προφανές ότι οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν (όταν πραγματοποιηθούν...) σε εντελώς διαφορετικό πολιτικό σκηνικό. Και ο Παπανδρέου έχει κάθε συμφέρον να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, τα οποία είναι πολλά.
Τι θα προσδιορίσει αυτό το νέο πολιτικό σκηνικό;
Κατ΄ αρχάς, η εξέλιξη της οικονομικής κρίσης.
Υστερα, οι συσχετισμοί που θα προκύψουν από τις ευρωεκλογές.
Και τέλος τα σχήματα τα οποία θα διεκδικήσουν την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές- και τα οποία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είναι τα ίδια που πολιτεύονται σήμερα.
Μπροστά σε αυτό το εξαιρετικά αβέβαιο μέλλον το δημοσκοπικό προβάδισμα των 3-4 μονάδων που έχει πάρει το ΠαΣοΚ δεν διασφαλίζει απολύτως τίποτε.
Επί της ουσίας μιλάμε για ένα προβάδισμα 1-2 μονάδων στην κάλπη, ψιλά γράμματα.
Ακόμη περισσότερο επειδή σε συνθήκες κρίσης, που θα γίνονται όλο και πιο δραματικές, ο κόσμος ψάχνει για σιγουριά και εμπιστοσύνη, αναζητεί πρόσωπα για να ακουμπήσει τον φόβο και την ανασφάλειά του.
Σε αυτό το παιχνίδι των προσώπων η ΝΔ ποντάρει στον Καραμανλή, ο οποίος παραμένει ισχυρό χαρτί.
Το ΠαΣοΚ, συνεπώς, δεν έχει την πολυτέλεια να στερηθεί κανέναν και ακόμη λιγότερο τα «βαριά χαρτιά» της παράταξης. Για όλους αυτούς τους λόγους, πέρα από την προσωπική και την πολιτική σημασία της υπόθεσης, το ενδιαφέρον της είναι πρωτίστως στρατηγικό.
Και τώρα που οι εκλογές μετατίθενται για αργότερα η στρατηγική αποκτά τεράστια σημασία.


jpretenteris@dolnet.gr
Σ.Σ. Κάνουμε τήν περίληψη. Ο Σημίτης (δηλαδή εμείς) επέλεξε τόν Γιώργο να τού δώσει τό κόμμα (Θά μπορούσε να το δώσει και αλλού). Ο Γιώργος τα έκανε σκ@τ@. Μόνος του δέν πρόκειται να δει πρωθυπουργία στόν αιώνα τον άπαντα. Να αφήσει τις μαγκιές και να μάς δώσει πίσω το κόμμα. Στά δύσκολα ο κόσμος θέλει σιγουριά δέν εμπιστεύεται ποδηλάτες. Αυτός θα είναι η βιτρίνα εμείς θα κυβερνάμε. Στίς βουλευτικές θα πάμε με συνασπισμούς κομμάτων....


Αναρτήθηκε από wolf

Δεν υπάρχουν σχόλια: