Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Αυστηρή προειδοποίηση στις Η.Π.Α. από τον Κινέζο Πρωθυπουργό.

Δημοσιεύθηκε από olympiada

Για πρώτη φορά η Κίνα ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ανεχτεί “παιχνίδια” με τα αποθεματικά της
Σε αυστηρούς τόνους κινήθηκε η σημερινή ομιλία του Κινέζου πρωθυπουργού σήμερα, μπροστά σε υπουργούς οικονομικών και τραπεζίτες στο Λονδίνο. Αποδέκτης της ευθείας προειδοποίησης ήταν οι ΗΠΑ και οι σκέψεις που εκφράζονται από την κυβέρνηση του Ομπάμα για πιθανή υποτίμηση του Δολαρίου με παράλληλη αύξηση των επιτοκίων.
Αυτό που φαίνεται ότι εξόργισε την Κινεζική ηγεσία είναι οι αιτιάσεις στελεχών του Λευκού Οίκου περί επικείμενης πώλησης μέρους των Αμερικανικών ομολόγων που κατέχει η Κινέζικη πλευρά, γεγονός που θα ήταν καταστροφικό για την Αμερικανική οικονομία στην παρούσα συγκυρία.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός όχι μόνο διέψευσε τις φήμες αυτές αλλά δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να επενδύει στην Αμερικάνικη οικονομία. Απαίτησε λοιπόν από τις ΗΠΑ να διαφυλάξουν την αξιοπιστία τους και να εγγυηθούν το χρέος τους προς την Κίνα το οποίο υπερβαίνει το 1 τρισεκατομμύριο Δολάρια.
Στην ουσία, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος δανειστής των ΗΠΑ εδώ και χρόνια, με συνεχώς αυξανόμενα μεγέθη. Αυτό το χρέος ήταν και ο στόχος εκατοντάδων οικονομικών παραγόντων των ΗΠΑ που από το 2006 προσπαθούσαν απεγνωσμένα να πείσουν το Κινεζικό δημόσιο να ανταλλάξει τις ισχυρές κρατικές ομολογίες με τα επίμαχα τοξικά ομόλογα, υποσχόμενοι εξωφρενικές αποδόσεις ακόμα και λίγες εβδομάδες πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers.


Η Κινεζική κυβέρνηση είχε δώσει σαφείς εντολές προς όλα τα στελέχη να μην εμπλακούν σε καμμία περίπτωση σε τέτοιες δοσοληψίες, αφού γνώριζε πως τα αποθεματικά της ήταν ο ξεκάθαρος στόχος των μεσαζόντων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν εξ αρχής αυτή την προσπάθεια και που αποσκοπούσε.
Τώρα που η μεθόδευση αυτή δε βρήκε πρόσφορο έδαφος, οι ίδιοι κύκλοι στις ΗΠΑ προετοιμάζουν κλίμα επισφάλειας για την Αμερικανική οικονομία προκειμένου να υποτιμήσουν το εν λόγω χρέος ζημιώνοντας την Κινέζικη οικονομία. Εξ ου και η αυστηρή προειδοποίηση που δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.

2 σχόλια:

Stathis είπε...

Η σύνοδος των υπουργών Οικονομίας του G20, του συμβουλίου που συγκεντρώνει τις 20 μεγαλύτερες ή πλουσιότερες χώρες του κόσμου, δεν κατάφερε χθες στο Χόρσαμ της Αγγλίας να καταλήξει σε συμφωνία για τον τρόπο και τα μέσα, που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της εν εξελίξει κρίσης.

Αιτία είναι οι διαφορές που διαπιστώθηκαν, κυρίως μεταξύ της ηπειρωτικής Ευρώπης και των Αμερικανών και Βρετανών από την άλλη πλευρά. Σήμερα δεύτερη και τελευταία ημέρα της συνάντησης δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι. Αιτία είναι ότι οι κύριες απόψεις έχουν ήδη αποκρυσταλλωθεί -διιστάμενες σαφώς- στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, με δηλώσεις των προϊσταμένων των υπουργών, δηλαδή των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των σημαντικότερων από τις 20 χώρες. Ας δούμε όμως ποιες είναι οι διαφορές.

Ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασαν από κοινού την άποψη, ότι οι χώρες τους έχουν αφιερώσει μέχρι σήμερα αρκετούς πόρους κατά της κρίσης και ότι στη συνέχεια, θα πρέπει να μπουν αυστηροί φραγμοί και έλεγχοι στις μεγάλες διεθνείς τράπεζες. Στόχος είναι να ελεγχθεί η χιονοστιβάδα των «τοξικών» στοιχείων ενεργητικού, που συνεχίζουν να «παρουσιάζουν» τα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα, κυρίως σε ΗΠΑ και Βρετανία, χωρίς μάλιστα να αναφέρουν τι κρύβουν ακόμα στους ισολογισμούς τους.

Αντίθετα, η Ουάσιγκτον επιμένει ότι πρέπει να διατεθούν και άλλα κεφάλαια στο πιστωτικό σύστημα, ώστε οι τράπεζες να μην κινδυνεύσουν στο ελάχιστο. Μάλιστα, ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, της Fed, ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει να υπάρξει άλλη χρεοκοπία μεγάλης τράπεζας των ΗΠΑ, όπως συνέβη με τη Lehman Βrοthers. Οσο για τον τρίτο ισχυρότερο πόλο του κόσμου, την Ανατολική Ασία, η Κίνα μάλλον συντάσσεται με την ηπειρωτική Ευρώπη, ενώ η Ιαπωνία είναι απολύτως απορροφημένη με τη δική της βαθιά ύφεση.

Βέβαια, μέχρι την κύρια συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του συμβουλίου G20 στις 2 Απριλίου, ίσως να αλλάξουν κάποια πράγματα. Παρακολουθώντας, όμως, τις εξελίξεις θα βγάλουμε συμπεράσματα, για το πώς θα κατανεμηθεί το κόστος και πώς θα διαμορφωθεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα μετά από μια, κυρίως αμερικανο-βρετανική κρίση, όπως η παρούσα.

Stathis είπε...

D W-World.de
DEUTSCHE WELLE
Μεγάλες προσδοκίες από το Λονδίνο ενόψει G20

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Λονδίνο Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ταξιδεύει στο Λονδίνο για την προετοιμασία της συνόδου των G20 τον Απρίλιο. Οι προσδοκίες για μια επιτυχή έκβαση είναι πολύ μεγάλες.


Εδώ και εβδομάδες ο Λόρδος Μπράουν ταξιδεύει ανά τον κόσμο ως απεσταλμένος της βρετανικής κυβέρνησης και η αποστολή του είναι μια. Η σύνοδος των G 20 στο Λονδίνο να είναι μια μεγάλη επιτυχία. «Θα είναι μια τελική δοκιμή. Εάν ο παγκόσμιος τύπος σχολιάσει θετικά αυτή τη σύνοδο των G20 τότε θα είναι όλα καλά. Εάν όχι τότε οι αγορές θα υποστούν και πάλι τις συνέπειες.»


Ο πήχης λοιπόν έχει μπει πολύ ψηλά. Και για αυτό το λόγο η Βρετανία είναι υπό πίεση. Ο σερ Κρίστοφερ Μάγιερ, ο Βρετανός πρώην πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον έχει διαφορετική αντίληψη: «Αυτές οι πολύ υψηλές προσδοκίες του Λόρδου Μπράουν με φοβίζουν. Θα ήταν καλύτερα να είχαμε πιο χαμηλές προσδοκίες. Τότε θα μπορούσαμε πραγματικά να προκαλέσουμε εκπλήξεις στη σύνοδο. Τα βασικά ερωτήματα όμως παραμένουν, τι θα κάνουμε σε πρακτικό επίπεδο;».



Δύσκολες προετοιμασίες



Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: G 20 στο Σάο ΠάολοΟι Βρετανοί παραπονούνται ότι οι προετοιμασίες δεν θα είναι επαρκείς όσο η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει αρχίσει ακόμα να εργάζεται κανονικά. Λείπουν ακόμα οι αρμόδιοι οικονομικοί συνομιλητές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και για αυτό δεν μπορεί να προετοιμαστεί η ακριβής στρατηγική.

Εκτός αυτού και στους κόλπους της βρετανικής κυβέρνησης δεν υπάρχει μια ενιαία γραμμή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Για παράδειγμα ο υπουργός Εμπορίου Πέτερ Μέντελσον ζητά άμεση ενίσχυση της αυτοκινητοβιομηχανίας. Κάτι που αρνείται ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν για κάθε κλάδο ξεχωριστά. Όσο για τον υπουργό οικονομικών Άλιστερ Ντάρλινγκ προτιμά να μην πει τίποτα το συγκεκριμένο. Διαφωνίες υπάρχουν όσον αφορά και την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί στην αντιμετώπιση των φορολογικών παραδείσων. Και εκεί η Βρετανία υποσχέθηκε πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να κάνει. Σε συνέντευξη τύπου στους ξένους ανταποκριτές ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών περιορίστηκε σε γενικότητες: «Εάν δεν λύσουμε τώρα το πρόβλημα, η ύφεση θα χειροτερεύσει. Για το λόγο αυτό σε αυτούς τους ασυνήθιστου καιρούς θα πρέπει να πράξουμε για να μπει σε νέα τροχιά η οικονομία.»



Πειστικότητα και στο εσωτερικό



Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπράουν Επίσημα ο υπουργός Οικονομικών περιμένει τα αποτελέσματα μιας επιτροπής, η οποία ελέγχει τις βρετανικές 'οφ σορ' εταιρείες, αλλά τα αποτελέσματα αυτά δεν υπάρχουν.

Οι Βρετανοί οικοδεσπότες βρίσκονται υπό πίεση. Ο Γκόρντον Μπράουν θα πρέπει να αποδείξει ότι η σύνοδος των 20 θα είναι επιτυχής. Δεν μπορεί όμως να επιτυγχάνει μόνο σε διεθνές επίπεδο. Το ίδιο πειστικός θα πρέπει να φανεί και απέναντι στους συμπατριώτες του. Σε τελικά ανάλυση σε αυτούς που τον ψηφίζουν.



Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου