Τετάρτη, 11 Μάρτιος 2009
Σφοδρές αντιδράσεις και έκπληξη προκάλεσε η δήλωση του Βρετανού βουλευτή κ.Andrew Dismore, σχετικά με την προσπάθεια δημιουργίας μιας περιεκτικής κυπριακής εθνικής ταυτότητας.
Ο υποτιθέμενος «φίλος της Κύπρου» κ.Andrew Dismore, δήλωσε, προσφάτως,από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων μεταξύ πολλών άλλων ότι:
«Η εκπαίδευση είναι, επίσης, σημαντική στο νησί. Είμαι ευχαριστημένος που είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με την κ. Ολυμπία Στυλιανού, τη μόνιμη υφυπουργό στο Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού της Δημοκρατίας. Η έμφαση τώρα είναι στη δημιουργία κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης και προσπάθειας να δημιουργηθεί μια περιεκτική κυπριακή εθνική ταυτότητα. Τα ιστορικά βιβλία στο βορρά έχουν αναθεωρηθεί και οι Ελληνοκύπριοι αναθεωρούν επίσης τα δικά τους τώρα, με μια επιτροπή ειδικών, που πρόκειται να παραδώσει το πρώτο δείγμα (draft) του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος το καλοκαίρι. Υπάρχει πρόοδος στην εκμάθηση της Τουρκικής στο νότο, παρ' όλον ότι ακόμα χρειάζεται να γίνει περισσότερη παρόμοια δουλειά στο βορρά...»
Η σχετική αναφορά έγινε, στις 26 Φεβρουαρίου 2009, στην αγγλόφωνη εφημερίδα «Τοπλούμ Ποστασί» του Λονδίνου. Ο Βρετανός βουλευτής λοιπόν , ξεκάθαρα, υποστηρίζει ότι εκείνο που προωθούν η κυπριακή Κυβέρνηση και ο Υπουργός Παιδείας είναι η καθιέρωση μιας κυπριακής ταυτότητας.
Από την πλευρά της η κα. Στυλιανού ισχυρίζεται ότι:
«Είναι είτε λανθασμένη διατύπωση του δημοσιογράφου είτε παρερμηνεία από πλευράς του βουλευτή, εάν όντως είπε αυτά τα πράγματα.
Στις 28 Νοεμβρίου του 2008 είχα συνάντηση με ομάδα Άγγλων βουλευτών που ανήκουν στην ομάδα Friends of Cyprus·
Οι συνηθισμένες ομάδες που έχουν επαφές με διάφορα πρόσωπα στην Κύπρο. Είχαν ζητήσει να δουν τον υπουργό, ο οποίος έλειπε στο εξωτερικό·
Εν πάση περιπτώσει τούς είδα εγώ. Η συζήτηση αφορούσε στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τους ενημέρωσα για την προώθησή της και μάλιστα οι ίδιοι ήταν ενήμεροι και είχαν ακούσει κάποια πράγματα για το στόχο της χρονιάς .
Ο στόχος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς είναι η δημιουργία κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης με τους Τουρκοκυπρίους».
Ο κ.Andrew Dismore επισκέφθηκε την Κύπρο μεταξύ 26 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου 2008. Τα πορίσματα της επίσκεψής του λήφθηκαν υπόψη και από την Επιτροπή Εξωτερικών του βρετανικού Κοινοβουλίου, η οποία ετοίμασε την περιβόητη έκθεση, όπου διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι ο τουρκικός κατοχικός στρατός στην Κύπρο ......μειώθηκε στις 21.000!.
Φαίνεται ότι στο παρασκήνιο καλλιεργείται μια προσπάθεια την οποία επιχείρησαν τόσο οι Βρετανοί αποικιοκράτες όσο και οι Τούρκοι από τη δεκαετία του 1950, αλλά μέχρι το 2008 δεν το είχαν κατορθώσει.
Η προσπάθεια αυτή θα αποτύχει διότι δεν στηρίζεται ούτε στην πραγματικότητα ούτε στην Ιστορία, αλλά ούτε και στη συνείδηση των Ελλήνων και των Τούρκων της Κύπρου.
Πέραν τούτου όμως και επειδή στην Κύπρο έχουν «βγει τα μαχαίρια» σχετικά με τα βιβλία της Ιστορίας (και πως να μη γίνει αυτό όταν η κ. Ρεπούση εκλήθη να τους ...δώσει τα φώτα της), ας καταλάβουν όλοι καλά ότι καθώς οι νέοι σήμερα δεν έχουν μνήμες ειρηνικής συμβίωσης των δύο κοινοτήτων, η οποία αποτελούσε γεγονός μέχρι πριν μερικές δεκαετίες, είναι καθήκον όλων να προετοιμαστούν για την ειρηνική συμβίωση προσβλέποντας στο μέλλον.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί γνωρίζοντας η μια κοινότητα καλύτερα τον πολιτισμό της άλλης, προβάλλοντας τα κοινά στοιχεία, χωρίς όμως να παραγράψουν ή να παραποιήσουν τα όσα κατά καιρούς προκάλεσαν εντάσεις και αιματοχυσία ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Αντίθετα λοιπόν με το ... «πνεύμα Ρεπούση» , οι μνήμες πρέπει να διατηρούνται για να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος. Στην αντίθετη περίπτωση μελλοντικά θα γίνουν ξανά τα ίδια λάθη.
emprosdrama.blogspot.com / Αναρτήθηκε από politis-gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου