Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Το τέλος του Τρίτου κόσμου φέρνει την αρχή του...Τέταρτου

Τρίτη, 10.03.09

Ζοφερές είναι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που προβλέπει ότι το 2009, για πρώτη φορά από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι διεθνείς οικονομικοί δείκτες και το διεθνές εμπόριο θα συρρικνωθούν.


Η Παγκόσμια Τράπεζα χτυπά, ωστόσο, το καμπανάκι του κινδύνου κυρίως για τις φτωχότερες χώρες του Τρίτου Κόσμου που κινδυνεύουν να πληρώσουν το τίμημα της κρίσης. Η έκθεση αναφέρει πως οι χώρες αυτές θα αντιμετωπίσουν ελλείμματα ύψους 270 δισ. δολαρίων που ενδέχεται να φτάσουν και τα 700 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, καθώς η πιστοληπτική ικανότητά τους είναι μειωμένη και τα πλούσια κράτη αναζητούν με τη σειρά τους πόρους για να αντιμετωπίσουν την κρίση στις οικονομίες τους.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Λατινική Αμερική, η Αφρική και η Ασία οι περιοχές που θα δοκιμαστούν πολύ έντονα.
Η έκθεση αναφέρει πως η κρίση θα χτυπήσει δριμύτατα και ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία, λόγω της μειωμένης ζήτησης των προϊόντων τους από τη Δυτική Ευρώπη.
Σε αντίθετο μήκος κύματος, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι βλέπει να έρχεται το τέλος της κρίσης και «η στιγμή της ανάκαμψης» το 2010 και διέψευσε τις απαισιόδοξες προβλέψεις «επειδή δεν λαμβάνουν υπόψη» τα μέτρα που έχουν λάβει οι διάφορες κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της ύφεσης.
Πάντως, η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης προέβη στην πρώτη, πρόχειρη αποτίμηση της κρίσης: έχουν χαθεί χρηματοοικονομικά πάγια παντός είδους (ομόλογα, χρυσός, μετοχές κ.ά.) ύψους 50 τρισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 9,6 τρισ. δολάρια έχουν χαθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας.

emprosdrama.blogspot.com πηγή:Ελεύθερος Τύπος



Δεν υπάρχουν σχόλια: