Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Η.Π.Α.: Πιέσεις πρός Ομπάμα για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Πιέσεις δέχεται ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από γερουσιαστές τόσο του Δημοκρατικού κόμματος , όσο και από τους Ρεπουμπλικανούς, να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τους Οθωμανούς, πριν το ταξίδι του στη Τουρκία.
«Ως προεδρικός υποψήφιος υποστηρίξατε τη συζήτηση για να υποστηριχτεί η αναγνώριση της γενοκτονίας, λέγοντας ότι η Αμερική αξίζει έναν ηγέτη που λέει την αλήθεια για την αρμενική γενοκτονία. Συμφωνούμε απολύτως μαζί σας»,

τονίζουν στην επιστολή που έστειλαν στον Ομπάμα οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, Άνταμ Σκιφ και Φρανκ Παλόν και οι Ρεπουμπλικανοί, Τζορτζ Ραντάνοβιτς και Μαρκ Κερκ. Επίσης τα τέσσερα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων κάλεσαν τον αμερικανό πρόεδρο να προβεί σε δημόσια δήλωση ενόψει της 94ης επετείου από τη σφαγή των Αρμενίων, στις 24 Απριλίου.
Ωστόσο η Τουρκία η Τουρκία δεν δέχεται ότι υπήρξε γενοκτονία, ενώ έχει δηλώσει ότι τυχόν αναγνώριση του όρου γενοκτονία από πλευράς των ΗΠΑ, θα πλήξουν τις διμερείς σχέσεις. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν ότι η Χίλαρι Κλίντον και ο αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχουν υποστηρίξει τον χαρακτηρισμό «γενοκτονία» για τις σφαγές των Αρμενίων, ενώ στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος υποστηρίζουν ότι περιμένουν και από άλλους βουλευτές να επαναφέρουν σχέδιο απόφασης στη Βουλή, με την οποία θα αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων.
emprosdrama.blogspot.com από everthigisgreece

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

«Η επίσκεψη του Ομπάμα στην Τουρκία έκανε την Ελλάδα να ζηλέψει», λέει ο τουρκικός Τύπος για το θόρυβο που προκάλεσε η εξαγγελία της επίσκεψης Ομπάμα. «Οι ΗΠΑ προτίμησαν την Τουρκία από εμάς», συμπυκνώνει τις αντιδράσεις και τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανικανότητα».

Η Radikal γράφει στην πρώτη σελίδα: «Ο Ομπάμα έκανε το γείτονα να σκάσει» και «Η Αθήνα οργισμένη και ανήσυχη», ενώ στις εσωτερικές σελίδες γράφει ότι «η Αθήνα έχει υποστεί σοκ, λόγω του ενδιαφέροντος του Ομπάμα για την Τουρκία».

Η Ελλάδα είχε ενθαρρυνθεί πριν από την εκλογή του Ομπάμα στο αξίωμα του προέδρου από τα μηνύματά του τόσο για το Αιγαίο όσο και για την Κύπρο. Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών ως πρόεδρος του ΟΑΣΕ είχε συναντηθεί ανεπίσημα με την κ. Κλίντον, κάτι το οποίο είχε προκαλέσει αισιοδοξία.

Η εφημερίδα ΖΑΜΑΝ αναφέρει επίσης το σχόλιο του παρουσιαστή της ειδησεογραφικής εκπομπής της ΝΕΤ, που είπε χαρακτηριστικά: «Παιδιά, να είμαστε λίγο σοβαροί. Τι είδους δημοσιογραφία είναι αυτή; Ντροπή, ντροπή».