Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Οι φωστήρες περιμένουν στη γωνία

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη στην "Απογευματινή"
Δεν γνωρίζω αν γενικά υπάρχει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση -πολύ περισσότερο που στην Ελλάδα, ακόμη κι αν έχεις σχέδιο αδυνατείς να το εφαρμόσεις, διότι προσκρούεις πάνω σε συμφέροντα, συντεχνίες και ψηφοθηρικές πρακτικές.
Το πρόβλημα είναι πως ενώ σε όλες τις άλλες χώρες κοιτούν όλοι πώς θα αντιμετωπίσουν το τσουνάμι -έστω και αποφεύγοντας να αποδώσουν ευθύνες και να βρουν τους ενόχους- εδώ συζητούμε και ζητούμε εκλογές.
Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σχέδιο, ενώ το ίδιο έχει -στην πραγματικότητα όλοι έχουν κάνει ψωμοτύρι τους τη διαχείριση. Το παρελθόν, όμως, του ΠΑΣΟΚ δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Ο ίδιος ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του κ. Παπανδρέου Ηρακλής Πολεμαρχάκης σε συνέδριο του Εκόνομιστ είχε υποστηρίξει ότι μετά το 2000 θα δημοσιονομικά ξέφυγαν εντελώς.
Πριν από δύο εβδομάδες, η εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή» μας υπενθύμισε πώς το καλοκαίρι του 2003 - τότε που οι Γερμανοί κωπηλάτες που είχαν έλθει στην Αθήνα για προπόνηση εν όψει των Ολυμπιακών είχαν πάθει σαλμονέλα και ο Ρώσος καταζητούμενος επιχειρηματίας Γκουζίνσκι ανενόχλητος είχε προσγειωθεί με ελικόπτερο στη χώρα μας- η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να πουλήσει είκοσι τόνους χρυσού.

Το γεγονός κρατήθηκε μυστικά επ’ ολίγον, αλλά όταν αποκαλύφθηκε η τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι ο χρυσός είχε πλέον μηδενικές αποδόσεις.
Οι είκοσι τόνοι χρυσού πουλήθηκαν έναντι 207 εκατ. ευρώ, δηλαδή προς 10.350 ευρώ το κιλό. Σήμερα, η τιμή του είναι 23.830 ευρώ και επομένως η σημερινή αξία των είκοσι τόνων διαμορφώνεται στα 476,6 εκατ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένων των αποδόσεων της τάξης των 30 εκατ. ευρώ, η ζημιά βρίσκεται ήδη στα 240 εκατ. ευρώ -χωρίς, βέβαια, να είμαστε σίγουροι ότι και τα 207 εκατ. που εισπράξαμε δεν χάθηκαν στις γνωστές μαύρες τρύπες.
Πού βρίσκονται εκείνοι οι φωστήρες που υποστήριξαν ότι ο χρυσός… ξόφλησε και έπρεπε να απαλλαγούμε από τα αποθέματά μας;
Προφανώς, θρονιασμένοι στις καθηγητικές έδρες τους, διδάσκουν τους νέους οικονομολόγους. Περιμένοντας να επανέλθει το κόμμα τους στην εξουσία…

Δεν υπάρχουν σχόλια: