Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Η "χαλαρή" ψήφος !

Στις δημοσκοπήσεις αυτού του Σαββατοκύριακου επιβεβαιώθηκε ένα στοιχείο που είναι ασυνήθιστο αλλά και εντυπωσιακό. Ενώ όλοι συμφωνούν ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι παραδοσιακά «χαλαρή» και ενισχύει σχεδόν πάντοτε τα μικρότερα κόμματα, οι έλληνες πολίτες εμφανίζονται να εμπιστεύονται περισσότερο τη ΝΔ όταν δηλώνουν την προτίμησή τους για τις ευρωεκλογές και λιγότερο όταν τοποθετούνται για τις εθνικές εκλογές.
Οπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό συμβαίνει επειδή οι ευρωεκλογές είναι μια εκλογική μάχη

υπαρκτή που πλησιάζει, ενώ οι εθνικές εκλογές βρίσκονται ακόμη στη θεωρία και οι πολίτες τη θεωρούν κάτι αόριστο και μακρινό. Φαίνεται λοιπόν ότι ιδίως οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της ΝΔ που αρνούνται να ομολογήσουν πως θα ξαναψηφίσουν την κυβέρνηση, το ομολογούν ευκολότερα όταν ερωτώνται για τις ευρωεκλογές και αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις τους.
Γι΄ αυτό και παρατηρείται το φαινόμενο να εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις διαφορά περίπου τεσσάρων μονάδων μεταξύ ΠαΣοΚ και ΝΔ στην πρόθεση ψήφου των εθνικών εκλογών, ενώ στις ίδιες δημοσκοπήσεις η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων για τις ευρωεκλογές εμφανίζεται περίπου μία μονάδα μικρότερη.
Ας δούμε τώρα πώς αναλύουν το φαινόμενο αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου:
Πρώτον, ενισχύεται η πεποίθησή τους ότι κατά πάσα πιθανότητα η διαφορά θα είναι μικρότερη εφόσον προκηρυχθούν σύντομα εθνικές εκλογές, καθώς θα υπάρξει μια απότομη επανασυσπείρωση των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.
Και, δεύτερον, πιστεύουν ότι ο Πρωθυπουργός αρχίζει να κερδίζει και πάλι την εμπιστοσύνη όσων τον ψήφισαν το φθινόπωρο του 2007, αρκεί να μην επαναληφθούν γκάφες, όπως η πρόσφατη απόδραση των Παλαιοκώστα - Ριζάι από τον Κορυδαλλό, ή άλλα «ατυχήματα» ή σκάνδαλα, στα οποία η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει μοναδικό ταλέντο.
Φαίνεται μάλιστα ότι και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής χαμογελάει κρυφά με αυτού του είδους τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν την παράταξή του να μην είναι εντελώς καταδικασμένη σε εκλογική ήττα.
Γι΄ αυτό και δεν έχει ακόμη αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, παρ΄ ότι φροντίζει να ξορκίζει την εκλογολογία, τουλάχιστον δις εβδομαδιαίως. Γιατί εφόσον θεωρεί και ο ίδιος ρεαλιστική την πρόβλεψη ότι στις ευρωεκλογές η διαφορά του από το ΠαΣοΚ δεν θα υπερβεί τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες, τότε γιατί να μην καταφύγει σε πρόωρες εθνικές εκλογές; Μήπως περιμένει να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι πολιτικές συνθήκες για τη ΝΔ από το φθινόπωρο που οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια θα επανέλθουν, το απεργιακό κύμα θα ξαναφουντώσει και η σύνταξη του νέου προϋπολογισμού θα μοιάζει με πραγματικό εφιάλτη; Ή μήπως πιστεύει κανείς ότι εφέτος θα διαχειριστεί καλύτερα τις πυρκαϊές του καλοκαιριού ή τη θεαματική πτώση του τουρισμού; Οσο λοιπόν θα δημοσιοποιούνται δημοσκοπήσεις που θα εμφανίζουν τη ΝΔ να περιορίζει τη διαφορά της από το ΠαΣοΚ (έστω και μόνο για τις ευρωεκλογές) τα σενάρια των πρόωρων εκλογών θα εξακολουθούν να μελετώνται από τον κ. Καραμανλή, ο οποίος αναζητεί πάντοτε ένα παράθυρο διεξόδου για να αποφύγει την εκλογική πανωλεθρία.
emprosdrama.blogspot.com από ΤΟ ΒΗΜΑ vchiotis@dolnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: