Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Νέα Γενιά : Ο μύθος των 700 ευρώ !...

Οι μύθοι της ελληνικής αρχαιότητας συνήθιζαν να ωραιοποιούν καταστάσεις.
Κι αυτοί, όμως, της σύγχρονης Ελλάδας δεν ξεφεύγουν από την πεπατημένη.
΄Ενας από τους πλέον διαδεδομένους, τα τελευταία χρόνια κι ο μύθος «της γενιάς των 700 Ευρώ».
Να το πούμε ευθύς εξ αρχής : μακάρι η νέα γενιά, να ήταν – μόνο – των 700 Ευρώ !
Δεν είναι, όμως, έτσι τα πράγματα, δυστυχώς είναι χειρότερα !...
Επίσημα και αναμφισβήτητα στοιχεία δείχνουν πως η νέα γενιά μας, οι ηλικίες 14-29 ετών, έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά, τρία πράγματα, που και τα τρία, είναι προς το δυσμενέστερο :
1. Μεγάλα ποσοστά ανεργίας, συνήθως το διπλάσιο του μέσου όρου, που σήμερα φτάνει και ξεπερνάει το 20 % !
Αυτό σημαίνει πως γύρω στις 200.000 νέοι άνθρωποι, οι οποίοι πρέπει και θέλουν να δουλέψουν, δεν βρίσκουν εργασία !...
Η πραγματικότητα βέβαια είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που καταδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία, αν λάβουμε υπόψη μας ότι στο παραπάνω ποσοστό ανεργίας, δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν εργαστεί έστω και μία ώρα την εβδομάδα, οι νέοι που βρίσκονται σε προγράμματα κατάρτισης ή δουλεύουν υπό το καθεστώς των stage,

καθώς και οι «κρυφοί» άνεργοι, όσοι δηλαδή δεν δηλώνονται πουθενά, διότι είναι άνεργοι για περισσότερο από δύο έτη και δεν καταγράφονται.
2. Χιλιάδες απασχολήσιμους, σε ευκαιριακές δουλειές, με μειωμένα ωράρια, με λίγες ημέρες δουλειά την εβδομάδα, με απασχόληση εκ περιτροπής, χωρίς άδειες, χωρίς ή με ενδεικτική ασφάλιση, ( 1 στα 3 ή και στα 5), χωρίς επιδόματα κλπ, κλπ… Ακόμα και τα επίσημα στοιχεία, ( που πάντα τσιτώνονται προς το καλύτερο), δείχνουν πως ένας στους πέντε νέους εργάζεται με σύμβαση προσωρινής απασχόλησης και το σύνολό τους αποτελεί τα 2/5 ή το 40,0% των προσωρινά απασχολούμενων της χώρας. Επίσης το ποσοστό της μερικής απασχόλησης των νέων ανέρχεται στο 8,3% και αποτελούν το 27,0% των μερικώς απασχολούμενων της χώρας, δηλαδή αναλογεί πάνω από ένας νέος σε κάθε τέσσερις μερικά απασχολούμενους.
3. Χιλιάδες νέων που συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό και δεν είναι άνεργοι, αμείβονται με πολύ λιγότερα από 700 Ευρώ/μήνα, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οι αμοιβές τους αρχίζουν κάτω και από τα 251 € !Με βάση τα στοιχεία, οι νέοι αναλογούν στο 40,0% των μισθωτών που αμείβονται με μηνιαίο καθαρό μισθό μικρότερο των 750 €. Ειδικότερα καταγράφονται περί τις 320.000 νέων εργαζόμενων σ΄ αυτή την κατηγορία, ποσοστό που πλησιάζει το 50% των απασχολούμενων.Δυο επισημάνσεις πριν το κλείσιμο του ενδεικτικού αυτού άρθρου, (το θέμα είναι τεράστιο και χρειάζεται άρθρα επί άρθρων για να παρουσιαστεί ολοκληρωμένα).
Α. Η επεξεργασία των στοιχείων για τους νέους στις ηλικίες γύρω στα 20 έτη, (η καθεαυτή «νέα γενιά», δηλαδή, δείχνει την κατάσταση τραγικά χειρότερη, (π.χ. κανένας νέος που πιάνει δουλειά, σ΄ αυτή την ηλικία, δεν πλησιάζει τα 700 €/μηνα).
Β. Τα 700 € τα φτάνουν όσοι «κατορθώνουν» να βρουν μόνιμη δουλειά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή τις Τράπεζες, με την προϋπόθεση, βέβαια, πως διαθέτουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, που σημαίνει πως είναι, τουλάχιστον, πάνω από τα 22…
Το περιπτεράκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: