Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Τελευταία ζαριά για Siemens

Όλα τα ονόματα

Σφίγγει όσο μπορεί τον κλοιό ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την Siemens, Σήφης Βαλυράκης με την ελπίδα κάποιος «κρίκος» να σπάσει και να μιλήσει.  

Πρόκειται για μια ύστατη ζαριά με πολλούς κινδύνους. Έτσι δόθηκαν στην δημοσιότητα ονόματα χρηματιστών και επιχειρηματιών, σε λογαριασμούς των οποίων φαίνεται ότι μπήκαν χρήματα της Siemens. 
Η υπόθεση (υπόνοια) είναι ότι κάποιοι απ αυτούς τους επιχειρηματίες ή τις επιχειρήσεις έδιναν χρήματα σε έλληνες πολιτικούς ή ...δημόσιους λειτουργούς στην Ελλάδα τοις μετρητοίς και έπαιρναν τα λεφτά αυτά στο εξωτερικό. 
Έτσι δεν υπάρχει τραπεζικό ίχνος στην Ελλάδα για να φτάσουμε στους λαδιάρηδες.
Όμως η υπόθεση δεν έχει δέσει νομικά, δεν ξέρουμε ποιοι ακριβώς απ αυτούς που αναφέρει το χαρτί της Εξεταστικής,  έχουν πράγματι σχέση με την Siemens
Συγχρόνως όμως θα ελεγχθούν οι λογαριασμοί όλων των υπουργών της τελευταίας 20ετίας σε υπουργεία που είχαν σχέση με προμήθειες της Siemens.
Μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθούν να καταθέσουν στην επιτροπή οι τρεις πρώην πρωθυπουργοί, Κ. Μητσοτάκης, Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής, Ολ αυτά αποτελούν την ύστατη  προσπάθεια της Εξεταστικής να πιέσει κάποιους να «σπάσουν».
Τα ονόματα:

Η εξεταστική επιτροπή έστειλε την Τετάρτη επιστολή προς τον κ. Γιώργο Προβόπουλο, διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, τον κ. Ιωάννη Καπελέρη, ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, τον κ. Στέλιο Γκρόζο, πρόεδρο της Επιτροπής για την Καταπολέμηση Διακίνησης Μαύρου Χρήματος και τον κ. Αναστάσιο Γαβριηλίδη, πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με την οποία ζητά έλεγχο όλων των τραπεζικών λογαριασμών «φυσικών και νομικών προσώπων (υπεράκτιες εταιρείες και μη) που έχουν τροφοδοτηθεί από τροφοδότες λογαριασμούς, οι οποίοι έχουν εκδοθεί επ’ ονόματι εξωχώριων εταιρειών (Martha Overseas, Martha Holdings, Placid Blue, Fairways Estates).
Πρόκειται για εταιρείες οι οποίες ελέγχονταν από στελέχη της Siemens Hellas (Πρόδρομος Μαυρίδης, Μιχάλης Χριστοφοράκος ή παρένθετα πρόσωπα, όπως οι Αλέξανδρος Λέτσας και Γιώργος Καλδής) και χρησιμοποιούνταν για τον χρηματισμό υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων στην Ελλάδα (μαύρα ταμεία Siemens)».
Η επιστολή, που στηρίζεται κυρίως στα στοιχεία της δικογραφίας, περιγράφει λεπτομερώς τις διαδρομές του μαύρου  χρήματος από τα παράνομα ταμεία της Siemens στην Ελλάδα. Μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές, έτσι όπως περιγράφονται, χρήματα από τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας κατέληξαν στους:
Σάββας Γιαννακάκης, χρηματιστής
Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης
Νικόλαο Δεβλέτογλου, χρηματιστής  
Αθανάσιο Ράμμο, χρηματιστής 
Γεώργιο Κορωνιά, επιχειρηματία
Λαυρέντιο Λαυρεντιάδη, επιχειρηματία, ως δικαιούχο των λογαριασμών των υπεράκτιων εταιρειών WED International Ltd και Ursula Marketing Corp και της εταιρείας Νεοχημική Λ.Β. Λαυρεντιάδης Α.Ε. 
Δημήτριο Δαμκαλίδη 
Γιαννη Δαμκαλίδη 
Κωνσταντίνο Κορμά 
Μάριο Νικολιδάκη 
Χρήστο Μαρκόπουλο 
Αντώνιο Περίσσιο 
Αντώνιο Κανά 
BALISEA 
Παναγιώτη Κουκουλομάτη 
KPMG 
Prince Pacific Ltd 
Kienest H, γερμανός υπήκοος, συνταξιούχος που διαμένει στην Ελλάδα 
Κάτσικας Μάριος, Φαρμακοποιός και επιχειρηματίας
Τυρογαλάς Βασίλειος
Γρηγόριος Κυριτσάκας, πρόεδρος χρηματιστηριακής εταιρείας
Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, δικηγόρος και μέλος του δ.σ. της societe Generale και τη σύζυγό του, κ. Σκουταροπούλου, (η επιτροπή δεν διαθέτει περισσότερα στοιχεία για την τελευταία).

«Σε σχέση  με τα παραπάνω πρόσωπα (από υπ’ αρίθμ. 1 έως υπ’ αρίθμ. 17)», συνεχίζει η επιστολή, «στους λογαριασμούς των οποίων εμβάστηκαν τα καθ’ έκαστον ποσά από τα μαύρα ταμεία της Siemens εμφιλοχωρεί οπωσδήποτε η πιθανότητα να μην εμπλέκονται απλά ως λαθροδιακινητές χρηματικών ποσών προς τράπεζες του εξωτερικού, αλλά να εμπλέκονται και επί της ουσίας όλοι ή κάποιοι εξ αυτών, ως παραλήπτες των παραπάνω ποσών για λογαριασμό τρίτων, οι οποίοι εν τοιαύτη περιπτώσει έχουν διαπράξει το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας».

Αμέσως χθες το βράδυ ο κ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «Ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και οι εταιρείες συμφερόντων του ουδέποτε είχαν ή έχουν οιαδήποτε σχέση με την εταιρεία Siemens».
 Αλλωστε και στο έγγραφο της Εξεταστικής επισημαίνεται ότι  δεν τεκμηριώνεται  πλήρως -με τα έως τώρα στοιχεία-  πως οι δικαιούχοι των τροφοδοτημένων λογαριασμών «εμπλέκονται όλοι άμεσα  και με γνώση σχετικά με την  πηγή και την αιτία διακίνησης του μαύρου χρήματος, που είχε ως προέλευση τα μαύρα ταμεία της  Siemens και προορισμό υπηρεσιακούς ή πολιτικούς παράγοντες της χώρας μας».
Σημειώνεται ότι ορισμένοι εκ των 18 προσώπων, όπως οι κύριοι Δεβλέτογλου, Κάτσικας και Ράμμος έχουν ήδη καταθέσει στην επιτροπή. Ωστόσο, ο κ. Σήφης Βαλυράκης, πρόεδρος της επιτροπής, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρελάσουν και οι υπόλοιποι από τη Βουλή.
dixti.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: