Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Reuters: Η αγωνία της Ελλάδας δεν τελειώνει στις εκλογέ

«Τα παραδοσιακά κόμματα ίσως επικρατήσουν έναντι του ριζοσπαστικού αριστερού ηγέτη, του οποίου οι πολιτικές θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρώ, όμως, η νίκη στις εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν αναμένεται να είναι οριστική, και μία άλλη εκλογική αναμέτρηση ίσως είναι στον ορίζοντα», γράφει σε ανάλυσή του για την πολιτική κατάσταση της Ελλάδας το Reuters.
Ακόμα και σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία, που έχει αυτή τη στιγμή ένα μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, μπορέσει να σχηματίσει μια κυβέρνηση με τη στήριξη των Σοσιαλιστών και ενδεχομένως και άλλων, αυτή αναμένεται να καταρρεύσει υπό το βάρος του τεράστιου έργου της, αναφέρει...
το δημοσευμα.
«Οι ίδιοι οι Έλληνες είναι ολοένα και πιο σκεπτικοί απέναντι στην αντικαπιταλιστική ρητορική του Τσίπρα, και αυτός ίσως να μην μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει την πρόσφατη επιτυχία του. Ακόμα και εάν κερδίσει, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βρει τα ταμεία του κράτους άδεια και η παραμονή του στην εξουσία θα είναι βραχυπρόθεσμη».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ξένοι πιστωτές έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να λάβει περαιτέρω βοήθεια, ενώ η κυβέρνηση κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστό ενδεχομένως μέσα στο μήνα.
Όπως αναφέρει το Reuters, η οργή των ψηφοφόρων μάλλον ξεφούσκωσε με τις πρώτες εκλογές, και πολλοί είναι εκείνοι που έστω και απρόθυμα, επιστρέφουν στα μεγάλα κόμματα. «Όμως, το αποτέλεσμα είμαι ακόμα κάθε άλλο παρά βέβαιο».
Η μάχη θα δοθεί γύρω από την παραμονή στο ευρώ, με τους Έλληνες να συνειδητοποιούν σιγά-σιγά ότι αντιμετωπίζουν μια επερχόμενη καταστροφή, συνεχίζει.
«Παρότι το κόμμα που κερδίζει τις περισσότερες ψήφους παίρνει 50 έδρες επιπλέον, κανένα κόμμα δεν αναμένεται να σημειώσει ξεκάθαρη νίκη, και ένας νέος γύρος επώδυνων διαπραγματεύσεων αναμένεται να ακολουθήσει των εκλογών.
Όμως, τα κόμματα θα πιέζονται ακόμα περισσότερο να σχηματίσουν κάποια κυβέρνηση, καθώς ο κόσμος κουράστηκε από τις
επαναληπτικές εκλογές».
Μια κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη ή την ανοχή του ΠΑΣΟΚ, θα αντιμετωπίσει ένα Ηράκλειο έργο, λέει το Reuters.
Πρέπει να βρει 11 δισ. ευρώ σε περικοπές και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. «Με έναν ενισχυμένο ΣΥΡΙΖΑ να εντείνει τις διαμαρτυρίες και ομάδες ειδικών συμφερόντων, όπως οι δικηγόροι και οι φαρμακοποιοί –που παραδοσιακά συντάσσονται με τη ΝΔ- να αντιστέκονται στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων τους, οι συντηρητικοί δεν αναμένεται να κάνουν μεγάλη πρόοδο, και ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως παίζει ένα πιο μακροπρόθεσμο παιχνίδι», καταλήγει η ανάλυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: