Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Η «μπλόφα» και το «λόμπι»

Ρωτούν κάποιοι: Μπορεί η Ελλάδα να βγει από την κρίση, αν δεν καταγγείλει το Μνημόνιο;

Απάντηση: Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση πρέπει να κάνει ένα πράγμα: Να σταματήσει την ύφεση άμεσα και να υπάρξει Ανάπτυξη!

Στην αρχή οι δανειστές μας έλεγαν: Πρώτα κάντε την προσαρμογή και τις «διαρθρωτικές αλλαγές» κι ύστερα σε βάθος χρόνου να έρθει και η Ανάπτυξη…
Τους είπαμε ότι αυτό ήταν λάθος. Μέτρα Ανάπτυξης χρειάζονται από την αρχή. Αλλιώς η χώρα θα βουλιάζει συνέχεια.
Τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν το λάθος. Και δέχονται πλέον ότι μέτρα Ανάπτυξης (και ανακούφισης) πρέπει να υπάρξουν ταυτόχρονα, από δω και στο εξής. 
Αυτό είναι μεγάλη αλλαγή στην στάση των Ευρωπαίων.
Γιατί το κατάλαβαν τώρα;
Γιατί απλούστατα η συνταγή αυτή δεν βγήκε στην Ελλάδα, όπως δεν βγαίνει πλέον ούτε στην Πορτογαλία ούτε στην Ισπανία. Χώρια που απειλεί και πολλές άλλες χώρες (που έχουν προβλήματα). Ενώ αλλάζουν και οι πολιτικοί συσχετισμοί στις υπόλοιπες χώρες (που ακόμα δεν έχουν πρόβλημα)…
Αντίθετα, αν σήμερα η Ελλάδα κατήγγειλε μονομερώς τη δανειακή σύμβαση, τότε θα άρχιζε αμέσως μια ανεξέλεγκτη εξέλιξη που θα την οδηγούσε εκτός ευρώ. Ανεξέλεγκτη όχι μόνο από μας. Ανεξέλεγκτη και από τους ίδιους τους δανειστές μας.
Γιατί θα αντιδρούσαν πλέον οι διεθνείς αγορές.
Μονομερής καταγγελία της δανειακής σύμβασης από την Ελλάδα θα προκαλούσε αληθινό «τσουνάμι» που θα σάρωνε τα πάντα.
Και τους δανειστές μας! Αλλά κυρίως θα σάρωνε την ίδια την Ελλάδα, προκαλώντας ανυπολόγιστη και πρωτοφανή καταστροφή.
Κάποιοι ρωτούν: Μήπως «μπλοφάρουν» οι δανειστές μας; Μήπως μπορούμε να «φωνάξουμε» την μπλόφα τους; Μήπως αν μας δουν «αποφασισμένους να τα σπάσουμε», φοβηθούν και κάνουν πίσω;
Απάντηση: Για να δεις αν ο άλλος «μπλοφάρει», πρέπει να καταλάβεις πώς σκέφτεται και – κυρίως – τι φοβάται. 
Ας δούμε, λοιπόν, πώς σκέφτονται οι δανειστές μας:
-Αν η Ελλάδα καταγγείλει μονομερώς τη δανειακή σύμβαση και την υποχρεώσουν να φύγει από το ευρώ, αυτό θα τους στοιχίσει μισό με ένα τρισεκατομμύριο! Αστρονομικό ποσό, πράγματι. Αλλά υπάρχουν και χειρότερα…
-Αν, από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα καταγγείλει μονομερώς τη δανειακή της σύμβαση και δεν τη διώξουν από το ευρώ, τότε και οι άλλες χώρες που βρίσκονται – ή θα βρεθούν πολύ σύντομα – στην ίδια θέση προφανώς, θα κάνουν κι αυτές το ίδιο.
Αλλά αυτές οι χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία) χρωστάνε όλες μαζί τα δεκαπλάσια απ’ ό,τι η Ελλάδα! Οπότε, οι δανειστές μας θα έπρεπε να καλύψουν τότε και το δικό τους χρέος. Άρα αυτό θα τους κοστίσει πολλαπλάσια από την έξοδο της Ελλάδας.
Άρα, έχουν να χάσουν λιγότερα αν αντιδράσουν στην περίπτωση της Ελλάδας, απ’ ό,τι αν δεν αντιδράσουν και λουστούν τα χρέη όλων των άλλων.
Δεν συμμερίζομαι τη λογική τους, προφανώς! Αλλά αν μιλάμε για μπλόφες, τότε πρέπει να ξέρουμε πως σκέφτονται και τι φοβούνται περισσότερο οι «άλλοι».
Άσε που έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχει μπλόφα να «φωνάξεις» εδώ. 
Η απομάκρυνση της Ελλάδας από το ευρώ θα επιβληθεί αυτόματα από τις αγορές.
Ρωτούν τέλος, κάποιοι: Πέρα από τα οικονομικά, τι παίζεται πολιτικά σήμερα;
Η απάντηση είναι πιο δύσκολη πλέον. Παίζονται πολλά….
Αλλά ειδικά στην Ελλάδα, ένα ολόκληρο «λόμπι»- το λεγόμενο λόμπι της δραχμής – παίζει τα ρέστα του! 
«Κυκλώματα» και συμφέρονται που πρόλαβαν κι έβγαλαν τα χρήματά τους εξωτερικό σε ευρώ επιθυμούν κι εύχονται να συρθούμε στη δραχμή, για να αγοράσουν τα πάντα φθηνότερα και σε πληθωριστικές δραχμές πια.
Αυτοί είναι οι επίδοξοι «ολιγάρχες» του μέλλοντος.
Κι αυτούς πρέπει να εμποδίσουμε.
Αν τους «περάσε黨, η Ελλάδα θα δει το βιοτικό της επίπεδο να κατρακυλά στο ένα τρίτο του σημερινού! Ίσως και στο ένα τέταρτο…
Κι αμέσως μετά θα τη λεηλατήσουν οι πάντες! Με πρώτους τους επίδοξους «ολιγάρχες», που ήδη ετοιμάζονται και σπρώχνουν τα πράγματα στο σημείο που θέλουν: που θα είναι η καταστροφή της Ελλάδας και ο «παράδεισος» για τις δικές τους τις «μπίζνες».
Κάνουμε τα πάντα, ώστε να μην τους περάσει!

Άρθρο-παρέμβαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο περιοδικό Crash του Γιώργου Τράγκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: