Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Η Ισπανία καταρρέει ο Σόϊμπλε προκαλεί θεωρώντας υπεύθυνη... την Ελλάδα!

Το σκηνικό είναι εφιαλτικό. 
Οίκοι σε ρόλο Κασσάνδρας, οικονομολόγοι οι οποίοι γράφουν επικήδειους για την Ελλάδα και η Ισπανία να ζητά για πρώτη φορά επισήμως βοήθεια, αλλά μόνο για τις τράπεζες.
Από το πρωί οι οίκοι αξιολόγησης στριμώχνονται ποιός θα κάνει την χειρότερη πρόβλεψη. 



Η Standard & Poors δίνει μια στις 3 πιθανότητες για να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Και τονίζει ότι σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα επηρεαστούν αυτομάτως οι υπόλοιπες χώρες στην Ευρωζώνη. 



"Φρονούμε, τώρα, ότι ...υφίσταται τουλάχιστον μία πιθανότητα στις τρεις η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

Όμως επί του παρόντος φρονούμε επίσης ότι, εάν κάτι τέτοιο συμβεί, δεν θα έχει αυτομάτως αρνητικές επιπτώσεις με διάρκεια για την προοπτική άλλων κρατών στην ίδια περιφέρεια και ως προς τη δική τους δυνατότητα να παραμένουν στην Ευρωζώνη"
, επισημαίνεται... στην ανακοίνωση.


Στο ίδιο μήκος κύματος και η Morgan Stanley ενώ διεκδικώντας τα ηνία από τους Ρουμπινί και Σόρος ο νομπελίστας Οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν, λέει:
"Είναι πλέον πιο πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ παρά η παραμονή της"
.



Και μέσα σε όλα και η Κριστίν Λαγκάρντ η οποία δεν άλλαξε ήπειρο αυτή την φορά. 

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επιμένοντας στη σκληρή γραμμή, ζήτησε από την Ελλάδα να παραδειγματιστεί από τη Λετονία. 

"Είναι σημαντικό η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης που βρίσκονται σε οικονομική κρίση, να πάρουν μαθήματα από την πείρα της Λετονίας και το επιτυχημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ένα σημαντικό σημείο είναι ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων ανήκει στους Λετονούς πολιτικούς. Συνειδητοποίησαν ότι οι δομικές αλλαγές ήταν αναγκαίες και πήραν κάποιες πολύ γενναίες αποφάσεις", είπε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ στην Svenska Dagbladet.



ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΟΙΜΠΛΕ

Η Ισπανία τα κάνει όλα σωστά αλλά φταίει η Ελλάδα που δεν τα καταφέρνει είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ένα νέο επεισόδιο ανθελληνικού παραληρήματος!

Θα μπορούσε να πει ότι η Ελλάδα φταίει για το τσουνάμι στην Ιαπωνία ή για το σεισμό στην Ιταλία ή ακόμη και για την αποτυχία της Μπάγερν Μονάχου να κερδίσει τον τελικό του Champions League. Δεν το έκανε... ακόμα! 



Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δε συμπαθεί την Ελλάδα, μάλλον. Και δεν το κρύβει. Πως αλλιώς δηλαδή να εξηγήσει κανείς τη δήλωση του στην εφημερίδα Handelsblatt πως για τα... δεινά της Ισπανίας, η οποία τα κάνει όλα τέλεια, φταίει η Ελλάδα! 

Μην τρίβετε τα μάτια σας!

Επί λέξη σύμφωνα με το Reuters είπε:

«Η Ισπανία θα κάνει όλα καλά με τα μεταρρυθμιστικά μέτρα αλλά υποφέρει εξαιτίας των συνεπειών της μετάδοσης της ελληνικής κρίσης. Οι Ισπανοί τα κάνουν όλα σωστά και παρόλα αυτά δέχονται πιέσεις από τις αγορές». Τυχαίο; 

Και τι πιστεύει πως φταίει για την κρίση που «γονατίζει» την Ελλάδα; Η ελίτ της! «Οι χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση υπήρξαν φειδωλές στις μεταρρυθμίσεις»
, λέει και προσθέτει πως στην Ελλάδα «έχουμε να κάνουμε με αποτυχία της ελίτ, επί δεκαετίες».



Αναγνωρίζει πάντως ότι «ο ελληνικός λαός, αναμφισβήτητα, υποφέρει» και προσθέτει: «Μπορεί κανείς σε μια τόσο δύσκολη κρίση να κάνει ό,τι θέλει. Δεν υπάρχει όμως εύκολος δρόμος και δεν γίνονται πάντα όλα δίκαια».

Όσο για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη; «Θα πρέπει να αποφασίσει η ίδια η Ελλάδα», είπε.



Εκφράζει, πάντως, την αντίθεσή του με τις εικασίες που κυκλοφορούν την ώρα που η κατάσταση είναι δύσκολη τόσο για τις αγορές όσο και για την ίδια τη χώρα, αν και «ως τώρα δεν έχουν ποτέ επαληθευτεί τα μεγάλα σενάρια για την καταστροφή του κόσμου».

Να είναι ένας τρόπος για να καλοπιάσει ο Σόιμπλε τους Ισπανούς και να τους πείσει να κάνουν αυτό που θέλουν οι Γερμανοί; Να ζητήσουν διεθνή οικονομική βοήθεια δηλαδή. Μόνο που η Μαδρίτη επιμένει να αντιστέκεται και σύμφωνα με πηγές του Reuters, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, πιέζει για απευθείας διάσωση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος από την Ευρώπη.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει ότι πριν γίνει λόγος για ευρωομόλογα και τραπεζική ένωση, μία πραγματική δημοσιονομική ένωση είναι αναγκαία για την ευρωζώνη. Αλλά αυτό είναι ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο.
"Οφείλουμε να προχωρήσουμε βήμα-βήμα" και κατ΄αρχάς με την (ευρωπαϊκή) δημοσιονομική ένωση", η οποία "ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερη ολοκλήρωση" της ευρωζώνης, λέει.

Ο Σόιμπλε υπερασπίζεται για μία ακόμη φορά την πολιτική της λιτότητας που υποστηρίζει το Βερολίνο:

"Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος" για την Ελλάδα ή την Ισπανία και "οι χώρες που έχουν πληγεί δεν μπορούν να αποφύγουν τις μεταρρυθμίσεις" για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, υπογραμμίζει.

Ερωτώμενος εάν πρόκειται να γίνει επικεφαλής του Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε κάνει λόγο «για το λιγότερο ενδιαφέρον ζήτημα» και προτάσσει την ανάγκη ο πρόεδρος να βγάλει την Ευρωζώνη από την κρίση, ενώ τάσσεται κατά της πρότασης για μόνιμο επικεφαλής του Eurogroup. «Με αυτό τον τρόπο, θα γίνει κομμάτι του συστήματος των Βρυξελλών, ενώ ο πρόεδρος του Eurpogroup πρέπει να προέρχεται από τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές», σημειώνει.
  
onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια: