Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Οι πραγματικοί λόγοι του ναυαγίου του debate - Το χρονολόγιο των συναντήσεων!


Δεν ήθελαν να μιλήσουν για τη δραχμή

Είναι γεγονός ότι τα δύο κόμματα διαφωνούν σε όλα και η πόλωση και η αντιπαράθεση αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κορυφωθεί.
Η ευθύνη της ματαίωσης της τηλεμαχίας σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον από την πλευρά της Συγγρού επιρρίπτεται στην Κουμουνδούρου επειδή επιχειρεί να αποφύγει τη συζήτηση για την πολιτική της που οδηγεί στη δραχμή αλλά και να αποφύγει την αντιπαράθεση για το Σκοπιανό, τη λαθρομετανάστευση και την εξωτερική πολιτική...

Με αφορμή το ντιμπέιτ η ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει κρυφή ατζέντα και ότι σε κάθε περίπτωση με την τακτική της μονομερούς καταγγελίας θα οδηγήσει τη χώρα έξω από το ευρώ με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Τα δύο κόμματα επιδόθηκαν σε ένα «πόλεμο» ανακοινώσεων, με αλληλοκατηγορίες χωρίς ουσιαστικά να κάνουν βήμα πίσω από τις αρχικές τους θέσεις.
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ σημειώνουν πως επιθυμούν την διεξαγωγή της τηλεμαχίας αρκεί όμως να γίνει με τις προϋποθέσεις που θέτει το κάθε κόμμα.
Πρώτο «αγκάθι» η επιλογή των δημοσιογράφων...

Τα δύο κόμματα συμφώνησαν τον ρόλο του συντονιστή της τηλεμαχίας να αναλάβει ο Νίκος Χατζηνικολάου. Σύμφωνα με την ΝΔ, την τελευταία στιγμή προστέθηκε και το όνομα της Έλλης Στάη ένα πρόσωπο για το οποίο διαφώνησε ανοιχτά η Συγγρού.
«Ενώ είχε από κοινού αποφασιστεί ότι ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου θα ήταν ο δημοσιογράφος που με την αντικειμενικότητα, το κύρος και την εμπειρία του, ως κοινώς αποδεκτό πρόσωπο, θα συντόνιζε την τηλεμαχία, ο ΣΥΡΙΖΑ, ξαφνικά έβαλε στο τραπέζι και νέο όνομα δημοσιογράφου (Ε. Στάη) , που όμως (πάλι από κοινού) δεν είχε προκριθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΝΔ.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – χθες το μεσημέρι – στην οποία γίνονταν για πρώτη φορά δημόσια η αναφορά σε ονόματα δημοσιογράφων.

«Ενδεικτικά, προτείνουμε το ντιμπέιτ να διευθύνουν οι δημοσιογράφοι, Έλλη Στάη από τη δημόσια τηλεόραση που θα φιλοξενεί τη διαδικασία και Νίκος Χατζηνικολάου, ως ένας έμπειρος δημοσιογράφος από τον τηλεοπτικό χώρο που δεν εργάζεται αυτή την περίοδο σε κανέναν τηλεοπτικό σταθμό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και το όνομα της Μ. Χούκλη η οποία ήταν η προηγούμενη «οικοδέσποινα» του debate μεταξύ Καραμανλή και Παπανδρέου το 2009.

Δεύτερο «αγκάθι» οι όροι του debate

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είχαν συμφωνήσει στην τηλεοπτική στέγη η οποία θα φιλοξενούσε το debate και θα ήταν το studio της ΕΡΤ αλλά και στο «στήσιμο» των δύο πολιτικών αρχηγών οι οποίοι θα ήταν όρθιοι. Διαφωνούσαν όμως σε όλα τα υπόλοιπα όπως φάνηκε στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν. Η Κουμουνδούρου επιθυμεί μία τηλεοπτική αναμέτρηση παρόμοια με εκείνη που έγινε στην Γαλλία στις προεδρικές εκλογές μεταξύ Σαρκοζί και Ολάντ όπου υπήρχε απ ευθείας διάλογος μεταξύ των δύο πολιτικών. Η ΝΔ κινείται με οδηγό το debate του 2009. Μια συζήτηση με 5 θεματικές ενότητες και μία απευθείας ερώτηση που θα απηύθυνε ο ένας πολιτικός αρχηγός στον άλλο στο τέλος της τηλεμαχίας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ομιλία του στην Πρέβεζα κάλεσε τον Πρόεδρος της ΝΔ να προσέλθει στο debate αλλά τάχθηκε υπέρ της αλλαγής των όρων, προκειμένου να υπάρξει απευθείας πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών. «Να έρθει σε μια αντιπαράθεση ιδεών και όχι να απαγγείλει ποιήματα με τους παράλληλους μονολόγους Αυτά είναι για παιδιά του δημοτικού και όχι για πολιτικούς που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού».
Υπήρξε συμφωνία μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ;

Το θέμα της συμφωνίας και αν έδωσαν τελικά «τα χέρια» τα δύο κόμματα ήταν ένα ακόμα σημείο αντιπαράθεσης. Οι δύο ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ της Δευτέρα το βράδυ και την Τρίτη το μεσημέρι ήταν σύμφωνα με την ΝΔ ο λόγος που «τινάχτηκε στον αέρα» το debate καθώς η Κουμουνδούρου αθέτησε την συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων. Δεν υπήρξε καμία συμφωνία απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ υποστηρίζει πως τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν επαφές μεταξύ του αναπληρωτή εκπροσώπου Γιώργου Μουρούτη και του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Α. Τσίπρα, Νίκου Παππά.


Το χρονολόγιο των συζητήσεων σύμφωνα με την ΝΔ

Τρίτη 29 Μαίου: 13:30

Η πρώτη συνάντηση Γ. Μουρούτη – Ν. Παππά σε καφέ ξενοδοχείου στην πλατεία του Ψυρρή.

Παρασκευή 1 Ιουνίου

Τηλεφωνική επικοινωνία των κυριών Παππά και Μουρούτη παρουσία, σύμφωνα με τη ΝΔ, του Αλέξη Τσίπρα όπου συμφωνήθηκαν οι όροι του debate

Πέντε ενότητες: Οικονομία, έξοδο από την κρίση, δημόσια διοίκηση – θεσμοί, κοινωνικά θέματα – μεταναστευτικό, εξωτερική πολιτική. Και μία ενότητα με τις απευθείας ερωτήσεις του ενός πολιτικού αρχηγού προς τον άλλον.

Δευτέρα 4 Ιουνίου


Αργά το βράδυ ο Γιώργος Μουρούτης έστειλε sms στον Νίκο Παπά ζητώντας επικοινωνία προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία και να γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις

Τρίτη 5 Ιουνίου 9:30 το πρωί

Η τελευταία συνάντηση του Γιώργου Μουρούτη με το Νίκο Παππά  σε καφέ πίσω από το ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ. Όπως υποστηρίζει η ΝΔ οι δύο άντρες συμφώνησαν σε όλα και αναμένονταν πλέον μια κοινή ανακοίνωση από τα δύο κόμματα.

Τρίτη 5 Ιουνίου μεσημέρι

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μουρούτη – Παππά μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την Συγγρού, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα είπε πως δεν ισχύει τίποτα απ όσα συμφωνήθηκαν και θα πρέπει όλα να συζητηθούν από μηδενική βάση.

Αμέσως μετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν ότι μπορεί να γίνει το debate αρκεί να γίνει μια συνάντηση μεταξύ των δύο εκπροσώπων, του Π. Σκουρλέτη και του Γ. Μιχελάκη σε ένα γνωστό και δημόσιο χώρο όπως είναι η βουλή, με την συμμετοχή και πρακτικογράφου προκειμένου να ληφθούν εκεί οι τελικές αποφάσεις για την τηλεμαχία. 


Στην ΝΔ απαντούν ότι μπορεί να γίνει η τηλεοπτική αναμέτρηση με τους όρους που είχαν συμφωνηθεί. «Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες από τα parapolitika.gr και enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: